自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

算la~過左去~
人生總會有D遺憾事!
所以唔好俾以後再有遺憾,你起碼仲有時間,係咪?!

水晶宮

mariefish 發表於 23-11-4 19:36
我呀媽係ftm, 我小二就提出要求自己返學放學,如果可以的話非常願意同你對調
...

我印象小一自己坐校巴,細個又無渴望阿媽接送,只覺佢唔係屋企無王管,爽爆

男爵府

陪月勳章

我放棄自己人生、事業,
全力以赴教育小朋友。
宜家,
我已經搵唔返當初嘅職業,
而小朋友中一,健康、乖巧、懂事。

我覺得犧牲所有都係值得

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

cyyiu 發表於 23-11-4 19:51
我印象小一自己坐校巴,細個又無渴望阿媽接送,只覺佢唔係屋企無王管,爽爆
...

羨慕妒忌恨

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

除非好等錢使 唔係我一定家庭行先。。始終小朋友嘅成長好緊要,我鍾意樣樣事都親力親為。。咁先放心

大宅

唔好介意,請問咩工種同工時係會有需要咁放個小朋友係長老屋企,假日先會接返?

大宅

我一路係在職媽媽,可能同小朋友相處時間唔多,但係有需要就會出現,我又唔覺得真係缺失咗啲咩。對我來講,小朋友嘅成長又唔需要分分秒秒咁去見証。依家我哋嘅感情都好好,而且平行到屋企經濟。其實一切都很滿足了。

侯爵府

牛年勳章

陪伴當然重要,但有質素嘅陪伴更重要,質素同時間多少不一定成正比

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

諗起中庸之道,
白兔係單親
物質?唔駛諗
但關愛?都唔見得…
一日抽十幾分鐘?
不難…但子女會受?
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

大宅

heilok 發表於 23-11-3 12:35
每個人有每個人嘅責任,男仔小六唔俾拖手好正常,就算你係ftm都一樣。
調轉諗,老人家有幾年同孫仔相處時間 ...

完全同意

大宅

rose-mag 發表於 23-11-3 13:00
過咗去嘅冇得返轉頭,而家可以做嘅就係陪個仔好D,樓主都識講,小朋友要父母陪伴嘅日子唔係好長,一般去到 ...

Exactly ! 我相信我非常明你情況,因為我身邊九成朋友都係咁。

男爵府

香蕉煎餅 發表於 23-11-3 09:56
事業係人生一部分,個仔係自己親生一舊肉。。。我會選家庭關係多於事業,公司無左你唔會執粒,阿仔無左阿媽 ...
我唔會捨得仔女甘細系鐵閘喊住叫我
一定仔女行先
就算揾少左錢 都係陪伴緊要 不過實有人話我 唔明雙職家長感受
多有多洗 揾得唔多米慳慳地囉
我又做pt嘅 揾唔多 但時間可以就到小朋友 我又不介意

男爵府

花生蘿蔔 發表於 23-11-3 10:16
係呀,交比人湊真係會唔捨得。我奶奶叫我星期一至五交曬比佢湊,星期六日先自己湊返bb,我即刻拒絕
...
有啲又話兩老不肯幫忙照顧小朋友,世事無完美

男爵府

當然陪伴比任何嘢重要。
我細個因為父母忙工作,仲係要飛嗰種,我長期喺公公婆婆度住,一個月先返屋企一兩次,結果係我每次離開婆婆屋企喊到拆天,有次半夜扭到差不多要送我返去。細個呢段經歷令我有separation anxiety,到大個先慢慢好啲。

所以我一大肚就辭職,然後間唔中先返吓兼職。我唔想小朋友同我一樣有咁樣嘅童年

別墅

唔清楚你當時經濟環境係點
就當你普通家庭先 ,其實可以唔需要放小朋友在老人家度住,係可以取捨
例如錢和時間。
過去便冇得回頭,做番好便好了,怪責是最令人痛苦的。

別墅

回覆樓主:

起碼交比親人湊,點都有家人愛錫。
好多雙職父母無人幫手更加無奈,明知個姐姐對小朋友當打份工都乜交流都要忍受。
再請可能更好,但更大機會更衰。
唯有放工放假用盡時間陪伴,相處時小啲磨擦,令小朋友感受到父母係愛佢哋。

別墅

sunnymama2 發表於 23-11-3 09:48
阿仔細個時,我和c6要工作,將佢寄養6299度,每次我和c6離開6299屋企時,阿仔會跑到閘門喊“爸爸媽媽,唔好 ...

不養兒,不知父母恩。你仔仔大個都會明白你當時的處境係身不由己。你應該多謝自己3年努力,換來宜家可以有親身陪伴的幸福。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

當年請工人,唔應該放仔係老人家屋企。

子爵府

家家公主 發表於 23-11-3 10:30
我當年一大肚就預備做ftm
一來自己唔放心比人湊
二來唔想錯失阿仔嘅成長經歷

我仔小六,去佢學校參加市集活動
就叫我行開啲,唔好跟住佢
好羨慕妳仔中五都仲肯俾妳拖手
Welcome to my son's website. Hope I can listen all baby parent's useful question and answer,thanks!

伯爵府

aryemyem 發表於 23-11-4 19:59
我放棄自己人生、事業,
全力以赴教育小朋友。
宜家,

我覺得又唔洗放棄全部
分配問題
我係小朋友70%事業投資30%
因為有資源的確可以解決好多問題
到小朋友大D,我會40%小朋友,30%享受人生30%事業

首頁

尾頁