自由講場

跳至

首頁
56789...10

尾頁

伯爵府

講自己
小學班頭但唔係級頭
隨便讀下就去考,0學術補習
因為時間都花喺課外活動又成日去玩
中文不供詞填充咩? 早一晚自己溫就識用出嚟
社會科學? 都係早一日自己背
數學咩? 呢科要溫㗎咩? 上完堂做完功課就識㗎啦中英數對我嚟講,都係唔多駛溫嘅。英文最多背下tenses?
四年級已經自己幫自己溫,邊有人幫
三年級前阿媽會幫手溫,但都係求其溫,佢有佢忙嘅嘢
人哋都唔信我冇補習
我就get 唔到補習係咩一回事
我上堂完全記得老師講嘅嘢
考試careless mistakes 我係有嘅,唔係最小心嗰批

到我依家幫小朋友溫書
先發現原來多數其他人唔係咁
自己細個原來得天獨厚

所以你同我講級頭冇補
只要佢好似我咁,再加多少少時間溫習,再做下額外補充練習(我冇),再加好小心
梗係信好可能啦

男爵府

Jcmfong 發表於 23-11-4 08:52
其實係怕煩。有位家長叫我介紹補習社,又要我個仔帶埋佢個仔一齊去增加學習動機。介紹完去試堂之後就話個 ...

嘩 好厚面皮

公爵府

2024年龍年勳章

katrinamama 發表於 23-11-4 12:42
我見我女d同學,考级頭嗰d,部份父母都係教師,自己教,不用外補。

我以前pt補中學生,所以我小朋友除咗幼稚園時期出去學phonics,小學時期都係我跟,跟嘅意思係放手佢自己做,我只係睇老師改番嚟錯嘅地方再解釋點解會錯,默書就幫手溫,其他由佢自己發揮,除咗1次跌落12,小學一直都係級頭嗰班。

珍珠宮

yiqiyihui 發表於 23-11-4 09:41
講自己
小學班頭但唔係級頭
隨便讀下就去考,0學術補習

我覺得真係有啲人係上堂一聽就記得,變咗溫書其實輕輕溫下已經得,我自己親戚就係啲咁嘅人,自己唔見過其實我都唔信佢哋冇補習……明明日日大部份時間同自己一齊玩嘅人,成績竟然咁好,自己當然唔得……我就明有啲人真係天資….人哋嘅時間好用過自己咁多,唔使狂溫,呢啲根本冇得講

伯爵府

天貓 發表於 23-11-4 09:55
我覺得真係有啲人係上堂一聽就記得,變咗溫書其實輕輕溫下已經得,我自己親戚就係啲咁嘅人,自己唔見過其 ...
係呀,原來咁樣叫天資聰穎。
所以啲時間用咗喺非學術嘅嘢度。讀書對我嚟講只係其中一樣要handle嘅嘢,唔係focus

水晶宮

畀面勳章

bblyly 發表於 23-11-4 00:53
Same, 0補習,10點前瞓,唔識自己問老師同學上網搵,父/母由細到大都叫佢自己搞掂自己的事,唔知佢教緊乜 ...

仔?
發覺仔上到中學先發力
我仔小學只係一般,小學反而有補習英文
中學就冇
不過我仔好夜訓,話極唔聽
我哦得佢最多係關於瞓覺,不是讀書

我兩個仔女而家自己搞掂,我free咗,以前ftm而家做返嘢了

大宅

香蕉煎餅 發表於 23-11-3 17:04
係咪都係自發性學習?零外補?喜歡返學?多數女仔?

今日同朋友傾起。。。。發現級頭的反而不是太谷的家長 ...

我女,小五,完全無補習,鍾意番學鍾意睇中文課外書。小二到小四都係級一,區內二線小學。
佢本身好肯溫書,我覺得係本身性格,同埋佢無乜壓力比自己,我亦無乜比壓力佢。我番工忙,跟唔到佢功課,而且佢係ASD,我比較注重佢情緒發展。不過明顯五年班,唔少男同學明顯係叻左好多,尤其係數學同常識

珍珠宮

yiqiyihui 發表於 23-11-4 10:05
係呀,原來咁樣叫天資聰穎。
所以啲時間用咗喺非學術嘅嘢度。讀書對我嚟講只係其中一樣要handle嘅嘢,唔係f ...

我完全明白,就係身邊有呢啲人,佢哋有啲家長根本學歷唔係好,有啲連英文都唔識….學歷同埋資源好嗰啲,就可以再加以栽培嗰啲,幾樣樂器都八級,天資就係天資,無得講

男爵府

陪月勳章

個個都話冇補
其實暗地裏個個都去補
年年狀元分享取勝之道:
都係除咗勤力都仲係勤力

侯爵府

回覆樓主:

我表妹個仔男拔級二,真係冇補習。
但我表妹係律師,所有功課溫習佢自己跟到足,聽佢媽講平日大多數下午就回到家跟功課。

大宅

loveclementine 發表於 23-11-4 08:22
P1-P4 級頭10男仔佔多,級頭幾個比較自律,做功課認真,我所知比例大概係 唔補8:補2
P5-P6 級頭10女仔多啲 ...

我級頭10都多數是女仔(有時2、3個男仔,但不是級1-3)。阿女和阿仔果屆都係。一般小學階段女仔是發揮穩定d。津小級頭咬得好緊,是鬥少careless mistakes.

伯爵府

回覆樓主:

其實就算有補習,都要小朋友資質好先考到級頭。 唔通個個去補習就考到級頭咩

伯爵府

天貓 發表於 23-11-4 10:13
我完全明白,就係身邊有呢啲人,佢哋有啲家長根本學歷唔係好,有啲連英文都唔識….學歷同埋資源好嗰啲,就 ...
係呀
天資關係
讀書以外,除非佢冇音樂/運動細胞啦,否則學其他嘢都好快上手同做得比其他人好

珍珠宮

yiqiyihui 發表於 23-11-4 11:21
係呀
天資關係
讀書以外,除非佢冇音樂/運動細胞啦,否則學其他嘢都好快上手同做得比其他人好

係天資,我啲親戚有啲係單身環境長大,佢哋環境真係唔好,所以中學已經要同人哋補習嚟幫補屋企生計…讀大學要一路幫人補習去賺零用錢,冇咁多資源去出邊學運動或其他嘢,但佢運動好快上手又真係玩得好叻

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 yiqiyihui 的帖子

上堂專心 加做卷小心已經差好遠

男爵府

lovelybaby2015 發表於 23-11-4 10:06
仔?
發覺仔上到中學先發力
我仔小學只係一般,小學反而有補習英文

女呀,佢中5比男同學仲勁我都好意外,
我啲朋友都問點解咁叻,其實有啲人真係天生天資聰敏,更重要係天生自律。
到而家為止仲有啲留言話係補左唔講出黎
我真係無必要呃人。

大宅

題外話

其實點知級頭要唔要補習? 你地係班谷會公開討論?

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我哋無呀,不過無人信;我哋唔谷,但注重課外活動,音樂運動嚟培養另一種特質。

子爵府

乖寶寶布布 發表於 23-11-3 17:33
看資質,不是看年紀
我阿大超細b,阿二大b,同一小學,阿大讀得好過阿二好多.....
...

我女班上頭嗰5名都係超細B,12月出世,其中一個仲要係12月27日

子爵府

tkinwong 發表於 23-11-3 17:49
當然啦,級頭嘅比試,勝敗只係1分半分之家

早兩日同一個級一嘅阿媽傾計,佢女測驗大意無左幾分,返去比佢鬧。另一個級二,又係大意少左幾分,阿媽直頭話想打佢。

能成為級頭,背後一定有一位虎媽

首頁
56789...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊