自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

mrsmacaroon 發表於 23-12-2 11:22
Sad but true
以前我地都系咁,不過,以前D樓無咁貴

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

siu-miu 發表於 23-12-2 11:05
中學生自發温書係因為佢知道要面對現實,後果自負,應該好少人以温書為興趣吧,如果有得㨂估計應該無乜人 ...

我講嘅兩者分別在於中學生可以選擇唔係公共交通工具溫書,但個小朋友冇得揀唔溫,因為佢阿媽逼佢係巴士上溫書,

我所講嘅自發溫書重點只係講喺公共交通工具上,而唔係講自發溫書嘅原因/動力/目的

侯爵府

KWBN 發表於 23-12-2 03:40
我講嘅兩者分別在於中學生可以選擇唔係公共交通工具溫書,但個小朋友冇得揀唔溫,因為佢阿媽逼佢係巴士上 ...

你點知小學生一定係無得㨂呢?老實如果個小朋友唔想,阿媽都好難逼佢温,唔通表演鬧交喊咩?到時真係比人擺上網名留千古。可能佢㨂温左返屋企唔洗温,唔洗被逼上功課班/補習班(比成千蚊以上)比人幫佢温呢

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

siu-miu 發表於 23-12-2 11:45
你點知小學生一定係無得㨂呢?老實如果個小朋友唔想,阿媽都好難逼佢温,唔通表演鬧交喊咩?到時真係比人 ...

如果企喺巴士上都自願要默書,咁呢位小孩子真係好勤力,咁我冇嘢講.

子爵府

amandapopo 發表於 23-12-1 10:28
平時坐44M巴士返工,都見到一個媽咪一上車就攞本書同小朋友温書,今日仲離譜叫小朋友企係巴士司機隔離默書 ...

我好中肯 求學時求分數
冇分數如何升班
考試!

侯爵府

KWBN 發表於 23-12-2 03:52
如果企喺巴士上都自願要默書,咁呢位小孩子真係好勤力,咁我冇嘢講.
...

無企默啊,地鐵細聲温下咋,勤力唔講得,因為佢唔想再返補習功課班之類咋我覺得返到補習班啲小朋友先勁,唔知佢哋係咪全部自願報名呢

侯爵府

siu-miu 發表於 23-12-2 11:58
無企默啊,地鐵細聲温下咋,勤力唔講得,因為佢唔想再返補習功課班之類咋我覺得返到補習班啲小朋友 ...

樓主嗰單係巴士企默

大宅

selinako^^ 發表於 23-12-2 11:19
點解要企係司機隔離默書?

E個位置企默
attach0/tmp/phpWkSnjO

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

amandapopo 發表於 23-12-2 12:41
E個位置企默

明白
以為佢對個司機有feel 想引佢注意/ 司機係佢dady/ 司機得罪過佢 佢要騷擾個司機

公爵府

2024年龍年勳章

amandapopo 發表於 23-12-2 16:41
E個位置企默

用呢個位當枱寫字?

大宅

loveclementine 發表於 23-12-2 12:53
用呢個位當枱寫字?

公爵府

2024年龍年勳章

amandapopo 發表於 23-12-2 17:02

我最初以為完全無扶住,用雙手托住來默寫,呢個位都好啲⋯不過個阿媽要去到呢個最後階段先幫小朋友默書,咁做俾人睇,我理解唔到。。。

大宅

我覺得坐係巴士上面溫書無咩問題,企係度默書就危險D,就算有個位置當枱都係,家長應該教小朋友企係巴士上要扶穩。不過有D家長係無咩危險意識,見過有家長係車上對面位用竹籤餵個小朋友,竹籤係直指小朋友個口,唔諗下架車一chok會點,睇見都驚。

不過“讀書不是求分數”我覺得只係用黎安慰努力左都拎唔到好成績既學生/學生家長。分數唔係代表一切,但分數唔好,好多時係代表入場券都無。

男爵府

平時坐44M巴士返工,都見到一個媽咪一上車就攞本書同小朋友温書,今日仲離譜叫小朋友企係巴士司機隔離默書 ...

打工不是為人工

男爵府

小菜豆 發表於 23-12-1 13:34
我仔初小都壓力大。
舊年小一上學期未適應,
英文第一次測驗尾二低分。

咁樣做好傷小朋友自尊,如果只讀高分嘅都好啲,試下同學校講唔好再咁樣公開名次。

大宅

以小學階段,如果家長唔堅持子女一定要入英文中學或Band one中學,做中庸嘅學生,其實小學係可以讀得好輕鬆。因為要讀名校,先至有壓力。上到中學,而家香港大學教育普及化,只要肯俾心機讀書,要入大學其實唔難,當然,照讀神科就另一回事。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

訓練到小朋友anytime anywhere 都可以讀書

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

littlecar 發表於 23-12-1 11:54
地鐵就見過,巴士都做到真係勁,有位座都唔易,可況仲要企,咁既環境落咗巴士都唔會記得,我係懶人就唔會浪 ...

朝早搭地鐵見到著女拔校服既母女,個女永遠手上拎住notes,亞媽就係隔離不斷講,無論係中文定數學都可以同佢一路搭車一邊講

子爵府

回覆樓主:

呢位家長只是在公開場合給人看到虎媽的一幕,好多關埋門既虎媽大家睇唔到啫,我就唔會理人,個小朋友又無因為咁跌親受傷

翡翠宮

回覆樓主:

覺得呢個媽媽太過份
但個人一本已經否定求學不是求分數呢句説話

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊