自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

引用:學校話留學校所有學生只可坐係位度。又無堂

原帖由 最後回覆 於 16-05-10 發表
學校話留學校所有學生只可坐係位度。又無堂上。你會比小朋友坐一日嗎

...
我小朋友話今日非小息時間要留在課室,睇 ETV,老師同佢哋溫咗少少測驗嘢,玩棋。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

引用:出門口時天黑黑,但一粒雨都無由於住得遠要

原帖由 chunchunlee 於 16-05-10 發表
出門口時天黑黑,但一粒雨都無
由於住得遠要出門,返到學校就話紅雨,但都照返學啦
幼稚園上晒校車
返到學校先停課
老師要你接佢走唔比留
好多讀全日幼稚園既家長要返工
7點9先掛,8點叫你接返佢
但家長返9點.....
咁你話有冇問題?

我唔洗座校車,
但全班有3分之2同學座校車

我有工人可以睇著小朋友,
但全班有過半數係冇工人既兩職家長,
要一個鐘頭內call人上你屋k睇住小朋友之後再返工...

你冇影響唔代表人地都冇影響....

男爵府

chunchunlee 發表於 16-5-10 09:16
出門口時天黑黑,但一粒雨都無
由於住得遠要出門,返到學校就話紅雨,但都照返學啦
要鬧應該鬧學校, 點解咁多學校, 唔跟指引, 要返到學校嘅學生折返, 或者cut 飯迫家長返去接走小朋友??
想學校跟指引時佢地唔跟, 唔想佢地跟時, 又話好驚教育局唔跟唔得。佢地講晒啦。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 PSCHUNG2009 於 16-05-10 發

原帖由 最後回覆 於 16-05-10 發表
學校話教育暑已宣布停課喎,今日唔會有老師上堂
停課指未出門嘅唔駛返. 返咗如常上課. 我仔(中)我女(小),都繼續上堂. 學校仲eclass 出通告不要回校接

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 最後回覆 於 16-05-10 發表學

原帖由 pooh仔 於 16-05-10 發表
停課指未出門嘅唔駛返. 返咗如常上課. 我仔(中)我女(小),都繼續上堂. 學校仲eclass 出通告不要回校接

...
我地 eclass 話唔上堂,跟住又話冇飯食,話最多幫你訂漢堡包或者魚柳包喎

總有離別的時候

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:PSCHUNG2009 發表於 16-5-10 09:25

原帖由 gloriamimi 於 16-05-10 發表
照常上課?? 照道理停課是不可教書的,当然平日上課有不明白的地方如问老师(如有老师在)就可以. 照常上課对其 ...
我哋都正常上課喎. 港島區9點幾10點前喺1滴雨都冇. 冇學生請“雨假”。

男爵府

引用:回覆 klbb2011 的帖子小學定中學呀

原帖由 chunchunlee 於 16-05-10 發表
回覆 klbb2011 的帖子

小學定中學呀?
幼稚園都沒門口入喎

公爵府

最後回覆 發表於 16-5-10 09:21
學校話留學校所有學生只可坐係位度。又無堂上。你會比小朋友坐一日嗎

...

我仔照上堂默書

珍珠宮

julieko 發表於 16-5-10 16:12
幼稚園上晒校車
返到學校先停課
老師要你接佢走唔比留

係。 雙職冇人睇細路真係好大影響。。。 太急了, 安排唔到

大宅

我2個細路,返唔同小學,1個8:00上堂,7:20上校車,另一個平日送完校車我帶佢返學,因為8:15分上堂!
結果今日一個返左學,一個被趕回家!
(上校車時勁大雨,黃雨警告!另外嗰個去學校前已停雨,但紅色暴雨)
我妹妹仲慘!平日帶小朋友食完早餐送上學便上班,今日去到學校被趕!無人凑女,迫住要請假!

每個人情況唔同,所以鬧爆天文台/教育局!
唔好用自己角度主觀話其他人!唔該!

大宅

回覆:chunchunlee 的帖子

其實落大雨係好狼狽地送左小朋友出左門口返學,半身濕哂,又雨褸又水鞋,又咩住個十幾廿磅嘅書包。但當您等緊校車就話您知紅雨,進退兩難。當然如您所講,上左車梗返學啦!未出門就梗係繼續瞓啦!

子爵府

Poo得好勳章

重點係呢頭上咗校巴5分鐘,嗰頭要你去學校接返,因為冇校巴返屋企,如果早少少咪唔駛咁麻煩人囉,你唔明係因為你冇呢個問題,冷眼旁觀,梗係唔會明啦

男爵府

引用:重點係呢頭上咗校巴5分鐘,嗰頭要你去學校

原帖由 hayley_leung 於 16-05-10 發表
重點係呢頭上咗校巴5分鐘,嗰頭要你去學校接返,因為冇校巴返屋企,如果早少少咪唔駛咁麻煩人囉,你唔明係 ...
講得啱。

男爵府

fatfatface 發表於 16-5-10 18:05
我2個細路,返唔同小學,1個8:00上堂,7:20上校車,另一個平日送完校車我帶佢返學,因為8:15分上堂!
結果 ...
鬧爆無問題, 問題係鬧邊個? 教育局明明有指引要學校開放俾有需要嘅家長, 但點解咁多學校叫家長折返去接細路放學? 係咪應該鬧爆學校無情至啱?
我地控制唔到個天幾時落雨, 幾時落幾多, 但學校應該控制到自己, 唔好為難D家長。

大宅

回覆樓主:

學校既問題多啲,教育署巳講校園要保持開放,點可以話關門唔比入? 紅雨只係對學生影響,上班人士仍要番工,所以飯商係有準備飯亦可送校,控制權在學校手上。我仔學校很好,因遲掛,很多學生巳到校,他的一班只有二個沒到,不會當缺席,明天亦會安排番補課給二人。亦有午餐。相反我家人孩子學校,番左學都好啦,12點前一定要接走,沒飯沒校車。
我唔明學校點解一定要學生走? 教職員和老師都係在職,都仍要上班,唔會沒人照顧學生。
至於話鞋襪濕透,可出門前準備多一對乾襪,穿雨衣水鞋書包套,回校再換。

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

問題系返左但叫你去接

男爵府

如果要早宣佈, 應該要6點度就宣佈停課, 因為住得遠, 或者頭站果D, 6點幾就上校車陰公。不過我好懷疑6點果時好多地方都未開始落雨, 點確定到要紅雨呢?

要天文台咁肯定預早個幾鐘確定紅雨, 同問醫生幾時會完全病好差唔多。我地會否太高估現今科技?

禁止訪問

回覆:成日話遲通知.....其實返左學咪照返,未返咪唔出門

首頁

尾頁

跳至