自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

九暈畏 發表於 18-3-22 08:51
同感,樓主幾百字寫唔想生,得兩句寫唔生就唔完整。自己想唔生咪唔生囉,唔係人地生跟住人要生,睇你文字 ...
樓主事情愛情得意, 想追求虛無縹緲、佢覺得o既完美, 點睇佢都係傾向唔生, 係度庸人自擾

男爵府

回覆樓主:

要諗生唔生, 其實已經好明顯係唔想生, 想生嘅係唔會諗

樓主唔駛考慮咁多, 人生得幾十年, 享受吓啦! 生咗你又會後悔架啦

利申: 又一仔一女

侯爵府

myaisha0435 發表於 18-3-22 07:53
月入十萬都唔買樓????

吾奇,視乎生活模式及要求。

大宅

回覆樓主

生小朋友唔係諗住佢老果時怎去照顧你或回報,其實係一種親情的延續,同埋無期望太多,否則你會失望,所以呢D個人的選擇嚟㗎啦。

大宅

回覆樓主

其實我好怕D亞媽講你細細個我幾辛苦揍大你啊,無良心。老實說講你生得出就有責任照顧大佢㗎啦。無講到自己幾偉大。父母同仔女互相尊重就可以了。利申好彩我媽無咁同我咁講,我亦唔同我D仔女咁講

侯爵府

Hehehahayeah 發表於 18-3-21 12:11
大家好, 我今年30中,, 租屋企物業住, 冇樓, 兩人月入十萬左右.

如生, 可到英國生, bb自動入籍, 本人有英國 ...
我C6加拿大籍,我香港生BB個女都自動入籍

我同C6有樓,月入過十萬,女剛上小一喺間地區名校讀

坦白講,好似我都諗住個女中學會返加拿大讀,但除非你對小朋友讀書真係完全冇要求,否則真係好難hea讀囉~~
佢剛測驗中英數3科有兩科包括英文唔合格

咁唔通真係睇住佢一路唔合格落去? 去加拿大英國讀書都要識英文架! 我之前已經請哂假出盡我洪荒之力同佢溫書(係我出盡力,唔係佢),但佢唔明就係唔明亦唔想溫!所以來緊我會同佢去補英文,之前好唔想佢小一已補習但我實在冇辦法,投降

另外佢唔太鍾意做功讀,我亦觀察緊佢適合邊種模式,讀多一年真係讀唔來唯有轉校,可能讀冇咁谷嘅私小或IS,錢一定係會駛多好多

所以你要考慮嘅係你同C6肯唔肯為個小朋友付出,包括時間、心力、金錢。生小朋友前唔知佢會點,真係買舖大細咁。我由細到大讀書都係考全級頭三名,C6就一般,不幸個女比C6仲要差

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主,你咁不盧拔,我呢D平民點敢俾建議……

象牙宮

2024年龍年勳章

tsewong 發表於 18-3-22 09:48

你讀書咁叻,睇到阿女成績,一定好無助。

我仔測數學,冇做一版 ,佢話睇唔到,做完份卷,有時間檢查,都睇唔到……

佢自己喊到C C下,我都唔敢再話佢

我直頭根據佢平時錯誤出題俾佢溫,唉,預咗唔高分。

侯爵府

Sumyeema1 發表於 18-3-22 09:58
你讀書咁叻,睇到阿女成績,一定好無助。

我仔測數學,冇做一版 ,佢話睇唔到,做 ...

唉,我已經係照住佢學校份評估卷出卷俾佢做,題目形式連閱讀理解都跟足哂作俾佢做,有一篇閱讀理解我幾乎連問嘅所有問題形式都貼中,只係我出嗰條係講toys,測驗就講clothes,兩樣之前默書都默過識架,但結果佢測驗都全部錯哂!!!問佢佢話唔識所以求其亂答

我真係投哂降唯有求助其他人,再咁落去我會鬧爆佢影響親子關係

男爵府

ash_yehyeh 發表於 18-3-22 01:17
10分之1

一萬一家3口用

其實夠架,睇你點用,因為我多數屋企食飯,買餸唔使用太多錢,放學會去學校隔離公園玩,興趣班唔一定要貴,一個月八百左右已經可以上到一文一動,
我之前都係不停計住,好辛苦,日曰唔開心,反而唔計仲輕鬆

水晶宮

生仔女係要犧牲好多,金錢、時間、精神和心血等等。如果唔係百份百好鍾意小朋友,好願意為佢付出,真係無謂搞。

珍珠宮

王國教室勳章

tsewong 發表於 18-3-22 09:48

你先生的加拿大藉,小朋友香港出世都可以,應該你先生响加拿大出世,所以可以傳俾小朋友。

樓主可能係父母俾佢,咁就好唔同,小朋友要响英國出世至可以入藉,而個英國藉有分別。
將來就算生得出個小朋友送去英國讀書都唔係想像中的理想。樓主所講的train driver ,初入行得£2xxxx一年,未扣税,而且唔係想做就請你。

侯爵府

Jane1983 發表於 18-3-22 13:20
生仔女係要犧牲好多,金錢、時間、精神和心血等等。如果唔係百份百好鍾意小朋友,好願意為佢付出,真係無謂 ...

仲有生完後嘅身體變化,夫妻關係,湊嘅方式都要有共識。

男爵府

熱媽 發表於 18-3-21 12:24
回覆 Hehehahayeah 的帖子

你有心理(生小朋友)的準備未?如你地根本不喜歡小朋友或只係想有個完整的家,就 ...

好感動

首頁

尾頁

跳至