時政擂台

跳至

首頁

尾頁

別墅

redhot 發表於 20-3-27 22:09
依家咁嘅情況,幾大醫生都呼籲公眾場所要帶口罩啦!

如果當時立左法,豁免條件係醫療證明,咁就唔係咁講,依家大部分專家醫生叫人戴,你都要諗下咁唔合條件我戴左犯唔犯法。
所以真係咨詢好重要

珍珠宮

mizuki77 發表於 20-3-27 22:14
如果當時立左法,豁免條件係醫療證明,咁就唔係咁講,依家大部分專家醫生叫人戴,你都要諗下咁唔合條件我 ...

我覺得你地呢啲人真係搵啲嘢嚟講!依家咁嘅形勢,就算立咗法都冇可能唔帶口罩啦,正如外國人都已不能入境,娛樂場所都唔可以營業,非常時期法例可以變,common sense都知道嘅嘢,何必喺度為爭抝而爭抝?

別墅

redhot 發表於 20-3-27 22:29
我覺得你地呢啲人真係搵啲嘢嚟講!依家咁嘅形勢,就算立咗法都冇可能唔帶口罩啦,正如外國人都已不能入境 ...

Common sense is not that common
“Common sense is the collection of prejudices acquired by age eighteen.” -Albert Einstein
不嬲法律就係咁樣架啦,以為有法可依,但發現有好多範圍唔理到。
所以當時有人反對就因為擔憂呢類奇特情況,然後到發生左同你講返就話人地攞黎講。
我12月叫你買口罩,囤口罩你當我白痴,依家同你講I told you so你就覺得我幸災樂禍。

珍珠宮

mizuki77 發表於 20-3-27 22:44
Common sense is not that common
“Common sense is the collection of prejudices acquired by age eigh ...

就係有你呢類人,香港先停滯不前,所以唔好再鬧政府廢,做任何一個決策都反反覆覆無限loop,為反而反為嘈而嘈,咁仲可以點推進社會?!唔係林鄭想攬炒,係你地要攬炒!

別墅

redhot 發表於 20-3-27 23:20
就係有你呢類人,香港先停滯不前,所以唔好再鬧政府廢,做任何一個決策都反反覆覆無限loop,為反而反為嘈 ...

首先我無講政府廢
我呢類人即係邊一類?反對政府立法既人?你提出左要立法,好似公司要求員工咁,我作為員工同你指出「老細如果咁做可能會有呢啲嘢出現哦」跟進你就話我阻住地球轉。
搞到政府停滯不前?不嬲政府都唔聽民意,咁咪立法,我就係同你講你如果立左依家咪會有咁情況囉。
講真我想攬炒,我想香港好似伊朗咁大爆發,但係咪我一個人就做到?
你作為政府亦係大老闆你唔中意炒鬼左人就得啦,自己行唔前就怪人地拖累你停滯

複式洋房

ricecooking 發表於 20-3-27 08:01
如果戴口罩等於蒙面,醫護咪要拉晒? 諗野唔好單一政治化

佢根本就是黃思維,想當然。

大宅

mizuki77 發表於 20-3-27 07:28
我同意你呢句,唔明點解啲人咁不滿又唔去第二度,本土香港人就話去唔到,想要返原本既香港。但呢度係有一 ...

我本土都走左啦,我怕左香港的怨氣,亦唔會回頭望,變唔變我唔關心,只覺得世界咁大,總有一個安身安心的地方,我亦好怕怨天怨人怨政府,相信靠自己行出一條路

珍珠宮

mizuki77 發表於 20-3-28 01:06
首先我無講政府廢
我呢類人即係邊一類?反對政府立法既人?你提出左要立法,好似公司要求員工咁,我作為員 ...

政府就係太聽你地呢啲不知所謂嘅民意,所以停滯不前!!!真心覺得你踩禁蒙面法係黑心囉!社會上明明就是有班人封住塊死人面周圍破壞打人私了,大把片段影到出嚟,政府做呢條法例只是針對呢類暴行,你地呢班人就夾硬拉疫症打橫嚟講!就算禁蒙面法已立例,我死唔信疫症橫行之時政府唔會另外處理囉!

珍珠宮

一隻鴨鴨 發表於 20-3-27 16:32
我感到悲觀,因為仲有班YC支持暴徙,根主班友想奪權,成班邪教洗哂腦。

其實面對現實啦,自己係中國人,又 ...

總之一日有班yc,香港係唔會有運行,根本呢班人個腦係有別於常人,唔係諗點樣建設,係諗點樣破壞!

珍珠宮

2024年龍年勳章

redhot 發表於 20-3-28 09:44
總之一日有班yc,香港係唔會有運行,根本呢班人個腦係有別於常人,唔係諗點樣建設,係諗點樣破壞!
...

班友想奪權,上年佢地除左用暴力,仲玩超限戰,即係網絡同心理戰!YC信哂文宣架,完全無分析力。

其實香港禁易獨立咩,佢地仇中得啖笑,我相信中國會更強大。

這個疫情中國都有唔完美既地方,但我欣賞佢決策果斷有力,例如方艙醫院、雷神及火神山醫院,封城係一個好痛既決定。

珍珠宮

一隻鴨鴨 發表於 20-3-28 10:01
班友想奪權,上年佢地除左用暴力,仲玩超限戰,即係網絡同心理戰!YC信哂文宣架,完全無分析力。

其實香 ...

世上根本就冇完美!每一個行動都有優劣點,執著於一點無限loop只會停滯不前!

別墅

湊仔媽媽 發表於 20-3-28 04:57
我本土都走左啦,我怕左香港的怨氣,亦唔會回頭望,變唔變我唔關心,只覺得世界咁大,總有一個安身安心的 ...

你有錢有能力咪走左囉,好多呢啲人,但唔好期待你到既地方無怨氣,依家基本上每一個國家都有人怨緊自己政府
唯一我見到只有中國人係好擁護自己政府、我諗除左中國同北韓無乜幾個國家咁多人咁擁護自己政府

別墅

redhot 發表於 20-3-28 09:41
政府就係太聽你地呢啲不知所謂嘅民意,所以停滯不前!!!真心覺得你踩禁蒙面法係黑心囉!社會上明明就是 ...

你地唔好一竹竿打一船人啦,我反對蒙面法唔代表我支持人地蒙面打劫犯法,你如果唔識分同咁諗咪繼續社會不和囉

首頁

尾頁

跳至