自由講場

跳至

首頁

尾頁

回覆 happymama11 的帖子

Hello happymama11, 明白BB唔舒服媽媽會心痛,受炎症影響, BB發燒情況有機會較反覆, 除左比BB食退燒藥之外,都要多D比BB補充番水份, 留意唔好比太多/厚既衣服,以免難散熱, 用暖水抹身沖涼佢都會舒服D架, 依家BB情況有冇好D呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

伯爵府

happymama11 發表於 19-6-13 11:38
啱啱在屯門中文大學中醫學院睇咗,多謝關心~

請問係屯門邊度呀。想試下睇。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

anson2007 發表於 19-7-3 20:54
請問係屯門邊度呀。想試下睇。

喺仁愛分科診所,母嬰健康院樓上

伯爵府

happymama11 發表於 19-7-3 21:02

好,吾該你呀。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-7-3 16:18
回覆 happymama11 的帖子

Hello happymama11, 明白BB唔舒服媽媽會心痛,受炎症影響, BB發燒情況 ...

謝謝關心,現在已經康復了,6月中時最終入了醫院留醫一個星期,結果感染"衣原體肺炎"。

伯爵府

happymama11 發表於 19-7-3 21:02

樓主。下次燒咁多日試下查左日腳先呀。有機會撞到野。你睇極醫生都吾好呀。燒左再睇就會好快好返。因我d仔女都試過。我去查日腳。燒完再睇食2日藥就好返呀。

珍珠宮

anson2007 發表於 19-7-3 21:05
樓主。下次燒咁多日試下查左日腳先呀。有機會撞到野。你睇極醫生都吾好呀。燒左再睇就會好快好返。因我d仔 ...

其實我都有,不過冇查,直接燒嘢,第二天真的有退燒跡象!

伯爵府

happymama11 發表於 19-7-3 21:07
其實我都有,不過冇查,直接燒嘢,第二天真的有退燒跡象!

想問下你仔仔除左發燒。重有咩病徵呀。

珍珠宮

anson2007 發表於 19-7-3 21:08
想問下你仔仔除左發燒。重有咩病徵呀。

冇乜特別病徵,就感冒差唔多,有咳、有痰...但其實係唔同在,病菌起初唔明顯,好慢好慢才出現,但一快就直接去到肺部,加上隻病菌同感冒太似,感冒一般2-3天出現,而衣原體肺炎要成個星期才出現,加上要種菌才明確知道,才可對症下藥,用啱抗生素!

伯爵府

happymama11 發表於 19-7-3 21:16
冇乜特別病徵,就感冒差唔多,有咳、有痰...但其實係唔同在,病菌起初唔明顯,好慢好慢才出現,但一快就直 ...

哦。原來係咁。你吾講都吾知。

子爵府

anson2007 發表於 19-7-3 21:05
樓主。下次燒咁多日試下查左日腳先呀。有機會撞到野。你睇極醫生都吾好呀。燒左再睇就會好快好返。因我d仔 ...

係!我都有類似經歷,唔到你唔信邪 !

伯爵府

gilgil39 發表於 19-7-3 22:33
係!我都有類似經歷,唔到你唔信邪 !

真係吾到你吾信呀。

子爵府

冇乜特別病徵,就感冒差唔多,有咳、有痰...但其實係唔同在,病菌起初唔明顯,好慢好慢才出現,但一快就直 ...

象牙宮

2024年龍年勳章

我仔六月中也突然發燒,瞓醒就燒到39.+度,食咗兩日退燒藥,都燒。

即刻轉E生,驗不是流感,建議照X光,睇到氣管發炎,肺有少少花,即刻食抗生素,一星期後才好番。

你呢個鋪令我提高驚覺,否則我仔會肺炎。

子爵府

Sumyeema1 發表於 19-7-3 23:13
我仔六月中也突然發燒,瞓醒就燒到39.+度,食咗兩日退燒藥,都燒。

即刻轉E生,驗不是流感,建議照X光, ...

same here,我小朋友今日第四次睇醫生。
第一日只係高燒到40.2度,冇其他病徵,已睇私家醫生食消炎藥,幾日後先開始少少咳,第二朝變左勁咳,只係幾日嘅事、病徵不明顯,照肺已見到氣管炎,一路食兒科醫生開抗生素,好轉幾日(都有食住藥),今日又嘔,又再睇醫生,繼續食抗生素。

象牙宮

2024年龍年勳章

cameo 發表於 19-7-3 23:25
same here,我小朋友今日第四次睇醫生。
第一日只係高燒到40.2度,冇其他病徵,已睇私家醫生食消炎藥,幾 ...

祝早日康復。

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 19-7-3 23:13

即刻轉E生,驗不是流感,建議照X光, ...

最緊要小朋友依家冇事康復。我都好希望呢個post嘅分享可以幫到大家
happymama11 發表於 19-7-3 21:04
謝謝關心,現在已經康復了,6月中時最終入了醫院留醫一個星期,結果感染"衣原體肺炎"。
...
唔好客氣 建立均衡飲食習慣,多食含豐富維生素A同C食物、每日運動曬曬太陽,呼吸新鮮空氣和舒展筋骨,足夠休息增強小朋友抵抗力,係最好預防病菌感染方法。
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至