自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

loolooloo 發表於 20-2-15 00:37

在 LA 10號已收件,現在還在美國.

我用4px 集運,5號已到potlrtland 同日安排出庫,今日仲未有status update....唉

大宅

kaayee 發表於 20-2-14 22:50
29/1 美國寄出
6/2到香港 (我以為等派)
10/2 無端端去左LA

真係唔明點解會咁樣飛來飛去,咁樣唔係更加會增添佢哋嘅麻煩嗎?點安排㗎!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

carolyktong 發表於 20-2-14 07:54

我既情況係:去完LA,會去San Francisco,跟住去日本, ...

我29 號在IL 寄,同你差不多,8 號到而家全無音訊,感覺好似真金白銀送個仔去外國讀書然後冇左影!

子爵府

我9/2用fedex 寄,家人星期四(13/2)已收到,當然運費好貴

珍珠宮

rabbitstar 發表於 20-2-15 03:27
唔該,我想問如果用usps二月七日由美國寄來香港,未出發,想改地址由樂富寄來屯門得唔得?
...

或者你等件貨到左香港再聯絡派件單位試試
但如果你用USPS仲未出發⋯⋯你有冇睇過呢單新聞

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200212/bkn-20200212030028209-0212_00822_001.html

人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

子爵府

loolooloo 發表於 20-2-15 00:37

在 LA 10號已收件,現在還在美國.

美國親戚10/2寄比我屋企人嗰啲打咗回頭呀

大宅

我由2月1號經USPS寄過幾份, 詳情如下:
1) 2月1號寄Priority Int'l: 話2月3號Departed, 到今日14號完全冇update!
2) 2月4號寄Priority Int'l: 2月12號先離開NY!
3) 2月6號寄Express: 2月11號話到咗香港, 12號離開處理中心, 跟住冇再update
4) 2月7號寄Express: 香港時間2月14號收到

由2月10號開始轉用FedEx寄, 詳情如下:

1) 2月10號寄3份FedEx Priority: 2月13號全部收到!
2) 2月13號寄5件FedEx Economy: 話下星期三會到
3) 2月14號寄1件FedEx Priority: 話星期一會到

總括嚟講, 我發現我寄嘅時候申報口罩嘅話係快好多! 因為之前太多rumors, 我2月頭寄嗰啲唔敢申報口罩...而家好後悔!

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

想點先!
明明到咗香港宜家又飛咗去San FRANCISCO , 仲想游幾耐!

蘋果mama    發表於 20-2-16 04:00

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

我嘅情況係咁,朋友2月4日响NY寄左口罩黎,但到今日都仲in transit, 香港郵政又無資料,都唔知件件去左邊

伯爵府

JessicaElla 發表於 20-2-14 15:59
回覆 JOYCENGYW 的帖子

請問是甚麼時候寄出的?

12/2美國fedex寄出, 現在已經到咗香港機場, 18/2前派件

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ferrari2007 發表於 20-2-15 06:36
或者你等件貨到左香港再聯絡派件單位試試
但如果你用USPS仲未出發⋯⋯你有冇睇過呢單新聞

USPS官網冇話停收喎,只係寄priority mail express international暫時做唔到guarantee delivery, 即係例如原本講明3-5日到,因為好多航班取消而不能如期到達。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-2-16 01:25
USPS官網冇話停收喎,只係寄priority mail express international暫時做唔到guarantee delivery, 即係例如 ...

我睇呢個

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200212/bkn-20200212030028209-0212_00822_001.html
另又見有JM話10號寄件被退回
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ferrari2007 發表於 20-2-16 02:12
我睇呢個

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200212/bkn-20200212030028209-0212_00822_001.htm ...

USPS官網都唔可信?我懷疑hk.on.cc一係唔識英文,一個專登咁寫,以前香港郵政寄美國都試過遊咗個半月至到,USPS guarantee delivery唔可以保証到件時間,暫停唔接受呢種寄件方式算老實,我都見不少人話寄出好耐都未收到,又或者打番轉頭,冇法啦,USPS係用客機送郵件,航空公司咁多取消班次,件貨根本上唔到機,飛唔出美國,而家唔係因為疫情而停寄郵件,係因為冇飛機送,郵件一樣可以寄,問題係幾時收到。好多人改用FedEx或UPS,因為佢地有自己飛機運送,不過價錢就貴d, 亦見有人用代寄服務,平過直接去FedEx, 拆盒抽真空又會可以慳d錢。

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-2-16 02:22

USPS官網都唔可信?我懷疑hk.on.cc一係唔識英文,一個專登 ...

唔係話官網信唔過,只係講返我嘅資訊來源啫
就算唔停收但係唔知幾時出到件都好麻煩啦,加上香港郵政呢邊都忙到冇停手,如果仍然要用佢寄件就真係要等到2046
好在仲有好多快遞公司可以用,佢收得貴亦都無可厚非,如果想快收呢啲錢真係冇得慳

王國長老

ferrari2007 發表於 20-2-16 02:49
唔係話官網信唔過,只係講返我嘅資訊來源啫
就算唔停收但係唔知幾時出到件都好麻煩啦,加上香港郵 ...

而家連大眾傳媒都唔fact check清楚就寫 咁多件由世界各地送去香港,就算寄件地冇延誤,香港派件嘅都做唔切,有求就有供,求過於供,想快就要俾貴d, 冇辦法,問題係先要買到口罩,美國華人多嘅城市都好難買到,見到有都天價,搞到醫護用嘅有d緊張,網購已經冇咩可能揾到。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

回覆樓主:

美國區,唔怕貴一定係用UPS or FedEx, 因為係佢地自己charter 機。同埋UPS 10幾年前收購我做果間公司,連多架機一齊賣。 歐洲既一定係用DHL. 大陸唔駛講一定係SF. 每間快遞公司都有佢地Domain強既地方。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

siulam1222 發表於 20-2-14 14:41
咁貴嘅,我都係100個,3日收到,但20蚊美金咋,UPS

點名你甘平

子爵府

angel-papa 發表於 20-2-14 11:53
100個都咁貴⋯

子爵府

bero 發表於 20-2-14 10:22