婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我已經懷孕7個月,一直都係同老爺奶奶同住,大家都相處融洽,其實奶奶點洗錢,我不嬲都唔會理,但琴晚我真係嬲到喊出來!!
我老公鍾意睇波,所以屋企裝左兩個收費電視,有線同now,其實已經多台到睇唔晒,我亦都同老公相量過,是但一個到期一定要cut,裝now時奶奶話佢都想睇,咁又裝多個盒俾佢,諗住俾多百幾蚊個月,氹下佢開心,跟住問題就出現啦!用個遙控器無啦啦幫我地買左兩個台,仲要簽左一年約,我一睇第一期帳單已經嚇一跳7百幾蚊,咪走去同佢講唔好亂按,要每月收錢咖,佢問我幾錢,叫我cut左佢,我話你已經comfirm左邊有得咁,佢話其他果d台唔好睇呀嘛!我咪買黎睇下囉!我唔識咖!我咪惟有話算啦!唔好再亂禁啦!
點知琴晚一家人食完飯,我同老公入房休息,老爺去沖涼,得佢一個係廳,我係房係聽到佢同人傾計,以為佢講緊電話或者同隔離屋吹水啦!聽真d點解好似有人入左屋咁,咪叫老公出去睇下啦!原來佢放左兩個無線網絡電視既人入黎,佢一聽到係無線就以為唔洗錢,係度傾點裝,人地講俾五十幾個台你睇,你只要俾成本費6蚊日咋,可以睇兩年,我老公緊係出去聽埋一份啦!我心諗依家屋企搵好多呀!三個收費電視,痴線咖!!!
咪叫我老公唔好簽啦!佢又話唔想落我奶奶面,我6299都係潮州人,要面!我係房越聽越嬲,咪又係我老公俾,62啱啱沖完涼出黎咪問咩事啦!老公咪話99想裝呢個野,62見99咁想睇又聽到咁開心,無加意見,因為佢都唔知做緊咩,其實俾佢知道實鬧走果兩個人!
到落實裝簽晒野,我99都同人地傾得好開心,又請人地飲野,又一齊睇電視,到d人走晒,我老公問佢你有咁多時間睇咩?佢竟然話唔洗錢試兩年唔好咩?老公咪話係178一個月,聽咁耐都唔知,仲放埋人入黎sale,99話你依家講我先知,我又無簽約,要錢咁我唔要囉!老公話依家簽晒野,裝好左,你無簽名你就話唔要,依家我簽左啦!你以為我寫緊咩呀!
我係房緊係諗點慳反d錢啦!咪上now check帳單,cut左佢個now啦!佢邊睇得晒呀!一check真係超嬲,佢呢個月走去睇左兩套自選咸片,又要我地俾多80蚊
計過只係俾收費電視都成千蚊個月,我覺得太多啦!我6299兩個人賺2萬幾兩個洗,我老公仲俾5千家用,我同老公又係2萬幾,過幾個月3個人洗,我係度慳,你係度倒米,諗到呢度我就喊啦!遲下62退休,佢又無儲蓄,99平時洗錢好似派錢咁!我真係好擔心將來

男爵府

畀面勳章

回覆:我的大洗奶奶

即接print 單出來,講清楚叫佢stop 呢d行為

別墅

真係要叫你c6同99傾下,如果第日62退休少份收入容乜易你99話幫你湊b要加家用?到時識印銀紙都唔掂…

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

睇電視都用咁多錢,cut咗佢啦! 仲要講到佢自己大條道理咁,你幾個月慳埋嘅錢,買部iPad 比佢慢慢睇啦!

我有有線都唔開, 唔係上網送埋我都費事裝!

天生女人購物狂

男爵府

99定c6睇咸片

大宅

佢個個月買成2斤乾瑤柱,話平擺得,我咪話屋企有成十斤,你一個月先煲一兩次湯,雖然佢次次都好似唔洗錢咁落成廿粒落煲湯度都唔洗買咁多呀!菜又係買勁多,話靚咪買多d,擺爛左又掉,仲要一定買十幾蚊斤果d,魚又唔要人地一份份果d,要人地拎出黎俾佢揀,話靚d,其實我已經好幾次話係一樣,佢話唔同,因為我見過俾佢揀完,人地分反一份份俾人買,人地買10蚊,佢就買20蚊佢話食好d,但我覺得有時係浪費,因為每日食唔晒佢都掉!我真心想慳,但6299都大洗,其實老公都係,但俾我講左咁耐,依家都識慳,仲識話99大洗,我都已經有d安慰

禁止訪問

大宅

回覆:ccaahl 的帖子

佢初初真係話幫我湊咖!我諗過俾家用加湊B錢,佢咁洗錢法,62又就退休,咪遲下變左2個養5個,變銀紙都唔掂,咪叫老公同佢講你依家搵到錢儲多d錢退休,唔好攪到咁大負擔

大宅

回覆:阿流 的帖子

係99先攪笑,我初初都以為係c6,點知問下佢話諗住睇下咩黎

minigaga  你99好無知  發表於 14-1-5 23:14
falalala    發表於 13-12-30 13:54

男爵府

好少老人家會大洗喎,你6299都幾極品

大宅

回覆:flyhigh_sabrina 的帖子

我都想cut,琴晚嬲到夜晚10叫c6打去問d台幾時到期,全部都要去到15年,聽完呢個消息仲嬲d,淨係cut到幫佢加果個now機頂盒

翡翠宮

引用:我都想cut,琴晚嬲到夜晚10叫c6打去問d台幾

原帖由 Nancy00111 於 13-12-28 發表
我都想cut,琴晚嬲到夜晚10叫c6打去問d台幾時到期,全部都要去到15年,聽完呢個消息仲嬲d,淨係cut到幫佢加 ...
Cut咗好過冇得cut先⋯

不過你地住埋一齊,有咩講出來會好過屈住屈住,遲d bb出世又會因為照顧bb問題再有argue....

天生女人購物狂

大宅

回覆:karen9514 的帖子

佢係見d餸佢覺得新鮮就買,唔會諗屋企有無位擺,我知佢為屋企好,但次次都食唔晒,擺到爛,太浪費

大宅

引用:真係要叫你c6同99傾下,如果第日62退休少份

原帖由 ccaahl 於 13-12-28 發表
真係要叫你c6同99傾下,如果第日62退休少份收入容乜易你99話幫你湊b要加家用?到時識印銀紙都唔掂…

...
佢初初真係話幫我湊咖!我諗過俾家用加湊B錢,佢咁洗錢法,62又就退休,咪遲下變左2個養5個,變銀紙都唔掂,咪叫老公同佢講你依家搵到錢儲多d錢退休,唔好攪到咁大負擔

大宅

引用:99定c6睇咸片

原帖由 阿流 於 13-12-28 發表
99定c6睇咸片
係99先攪笑,我初初都以為係c6,點知問下佢話諗住睇下咩黎

大宅

引用:Quote:原帖由+Nancy00111+於+13-12-28+發表

原帖由 flyhigh_sabrina 於 13-12-28 發表
Cut咗好過冇得cut先⋯

不過你地住埋一齊,有咩講出來會好過屈住屈住,遲d bb出世又會因為照顧bb問題再有a ...
講完佢笑笑口就唔記得咖啦!知我有左果陣,佢買燕窩反黎,但好係唔識整咖,我咪話依家我唔食得唔好買,晒錢!佢話留反坐月食,我話唔洗慳d錢買第二d好過!佢夠答我好,點知過兩日又買一斤,我又同佢講,佢又係果句平靚,講到我唔想講

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

恕我直言,你奶奶都好蠢下,乜都以為唔洗錢其實無綫台果到我會出聲阻止,以免而家後悔係到呻

藍莓綠茶  我都會出聲,唔會由件事發生,之後呻  發表於 13-12-31 09:06
kalonice    發表於 13-12-29 16:12

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+flyhigh_sabrina+於+13-12-28

原帖由 Nancy00111 於 13-12-28 發表
講完佢笑笑口就唔記得咖啦!知我有左果陣,佢買燕窩反黎,但好係唔識整咖,我咪話依家我唔食得唔好買,晒錢 ...
點解你老公可以忍到咁多年? 比著係我實嘈佢地亂洗錢, 錢係你地搵,但係唔幫你地慳,搵埋多多都唔夠佢地fing

天生女人購物狂

翡翠宮

引用:恕我直言,你奶奶都好蠢下,乜都以為唔洗錢

原帖由 我愛Corina 於 13-12-28 發表
恕我直言,你奶奶都好蠢下,乜都以為唔洗錢其實無綫台果到我會出聲阻止,以免而家後悔係到呻 ...
Agree! 趁有冷靜期就好cut咗佢!

錢係你地手,如果6299再咁大洗就閂水喉, 佢地點呻窮呻冇錢都唔好過錢落佢地度!

天生女人購物狂

翡翠宮

引用:恕我直言,你奶奶都好蠢下,乜都以為唔洗錢

原帖由 我愛Corina 於 13-12-28 發表
恕我直言,你奶奶都好蠢下,乜都以為唔洗錢其實無綫台果到我會出聲阻止,以免而家後悔係到呻 ...
Agree! 趁有冷靜期就好cut咗佢!

錢係你地手,如果6299再咁大洗就閂水喉, 佢地點呻窮呻冇錢都唔好過錢落佢地度!

天生女人購物狂

首頁

尾頁

跳至