想生BB

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:我昨天第一次自己做艾灸,做左半小時,用四

原帖由 post_pet 於 14-01-02 發表
我昨天第一次自己做艾灸,做左半小時,用四個盒的放在肚皮上,熱力可接受,不過煙很刺眼和口鼻,我要用濕毛 ...
聽jm講,做完會有種好熱氣既感覺,做前同做後飲大杯暖水好似好d

伯爵府

引用:要隔幾耐做一次ga?

原帖由 smile_hill 於 14-01-02 發表
要隔幾耐做一次ga?
最好日日做

伯爵府

引用:我之前都係做艾灸先有左BB~做左6次左右~

原帖由 chloe620 於 14-01-02 發表
我之前都係做艾灸先有左BB~做左6次左右~
真係同做左艾灸有關?我睇過有人做1個月就有,有d3,4個月就有,有d做左3個月都冇,所以唔知係咪真係同艾灸有關

大宅

引用:我昨天第一次自己做艾灸,做左半小時,用四

原帖由 post_pet 於 14-01-02 發表
我昨天第一次自己做艾灸,做左半小時,用四個盒的放在肚皮上,熱力可接受,不過煙很刺眼和口鼻,我要用濕毛 ...
初初艾炙最好循序漸進, 初初做唔好一次過用4枝艾條一齊炙,以兩枝開始, 等身体慢慢適應就唔會有上火現像...同埋唔止淨係炙腹部要炙埋腳嘅穴位(足三里&三陰交)...有上火現像可以停炙兩三日再炙同飲多d水...買艾條要買金艾條,唔好買d有什質嘅平艾條,金艾條係唔會有刺眼刺鼻嘅感覺...
建議多d參考單桂敏個blog嘅case...咁做艾炙時就會得心應手..唔會再有咁多疑問..

大宅

引用:Quote:原帖由+chloe620+於+14-01-02+發表我

原帖由 ilovedancendanc 於 14-01-02 發表
真係同做左艾灸有關?我睇過有人做1個月就有,有d3,4個月就有,有d做左3個月都冇,所以唔知係咪真係同艾灸 ...
每個人体質唔同..有快有慢...至少艾炙實會搞掂宮寒同提升人体血氣問題...但可能要先經歷排病...炙瘡問題...身体先開始調整...唔好因為排病就以為係病..叻嘅中醫都會先幫你清咗個底先再開保藥比你調理喇..right

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ilovedancendanc+於+14-01-02

原帖由 linglingcat1012 於 14-01-03 發表
每個人体質唔同..有快有慢...至少艾炙實會搞掂宮寒同提升人体血氣問題...但可能要先經歷排病...炙瘡問題... ...
哦,原來係咁。但我唔知自己係咪宮寒,唔知啱唔啱做艾灸

大宅

引用:Quote:原帖由+linglingcat1012+於+14-01-03

原帖由 ilovedancendanc 於 14-01-03 發表
哦,原來係咁。但我唔知自己係咪宮寒,唔知啱唔啱做艾灸
其實你唔使諗咁多...你跟住之前個jm post嗰幅圖做艾炙就ok...我都係咁做...有唔明就多d參考單桂敏blog嘅case...一定要睇多d...唔好估估下

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ilovedancendanc+於+14-01-03

原帖由 linglingcat1012 於 14-01-03 發表
其實你唔使諗咁多...你跟住之前個jm post嗰幅圖做艾炙就ok...我都係咁做...有唔明就多d參考單桂敏blog嘅cas ...
我都有睇佢網頁,但睇睇下又諗,係咪真係咁神奇?我並唔係懷疑單醫師,係覺得好似做艾灸大部分都成功bingo,如果我做左成年都唔得,我會失望到爆

大宅

引用:Quote:原帖由+linglingcat1012+於+14-01-03

原帖由 ilovedancendanc 於 14-01-03 發表
我都有睇佢網頁,但睇睇下又諗,係咪真係咁神奇?我並唔係懷疑單醫師,係覺得好似做艾灸大部分都成功bingo ...
係我就會諗...成年唔得即係我個身体問題好多...更加要調理好佢...艾炙最重要係提升人嘅正氣...

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ilovedancendanc+於+14-01-03

係我就會諗...成年唔得即係我個身体問題好多...更加要調理好佢...艾炙最重要係提升人嘅正氣...

...
你都有道理,咁需唔需要同中醫講我自己做緊艾灸?唔知同食中藥有冇衝突?

伯爵府

...
你做左幾耐?覺得有咩好左/唔同左?

大宅

你都有道理,咁需唔需要同中醫講我自己做緊艾灸?唔知同食中藥有冇衝突?

...
我就冇講...我唔會顧慮咁多...最緊要做得舒服...你左顧右諗...咁即代表你太緊張...睇中醫都係...我個中醫同我講做任何事都要自然而然...要做得舒服先會有好效果...你同你個中醫講咗...如果佢話你唔係太啱做...咁你係咪會唔做?有d事自己身体去感受...我有時都費事問太多...因為自己身体感覺到好就得...

伯爵府

我就冇講...我唔會顧慮咁多...最緊要做得舒服...你左顧右諗...咁即代表你太緊張...睇中醫都係...我個中醫同 ...
係呀,我係好容易緊張既人,尤其我試左2年都冇,醫生仲要話不1育原因不明,真係灰到爆又傷心,唔到我唔心急緊張。

我而家咩方法都試,唔理咁多,不過都想知你地有做緊既係咩感覺

大宅

係呀,我係好容易緊張既人,尤其我試左2年都冇,醫生仲要話不1育原因不明,真係灰到爆又傷心,唔到我 ...
其實我都試咗好耐,我連ivf都做咗兩次...第二次化學咗....今次化學咗証明我都係有機會成功...只係因為我已高0想急都急唔嚟...最緊要身体健康..
至於艾炙..我兩年前已經睇單桂敏...都艾炙過兩三個月..都係因為想有b..記得當時照過陰超時有嘅盆腔積液同子宮頸發炎...後嚟幾次做陰超都冇咗呢個問題...跟住太忙停咗冇再艾炙...初初我做艾炙..炙嘅位置成日出水...應該係濕氣重...將濕氣排出...依家冇再出水...

複式洋房

回覆:ilovedancendanc 的帖子

其實做艾灸係令到子宮暖啲,令受精時更要著床!因為子宮太凍係好難受精!我果時係出去俾人幫我整,因為我有2個朋友係個度整都成功左,希望你都快啲成功!

伯爵府

linglingcat1012 發表於 14-1-3 14:50
其實我都試咗好耐,我連ivf都做咗兩次...第二次化學咗....今次化學咗証明我都係有機會成功...只係因為我已高 ...
雖然你經歷過唔開心既事, 但都起碼知道你係有能力, 只係時間未啱者, 好過我連感覺下都冇機會

一齊努力做艾灸, 一齊bingo啦

伯爵府

chloe620 發表於 14-1-3 17:34
其實做艾灸係令到子宮暖啲,令受精時更要著床!因為子宮太凍係好難受精!我果時係出去俾人幫我整,因為我有 ...
多謝你, 我都唔抱咁大希望, 因為通常好野都冇我份, 一係我要比人付出百倍努力先會得到我想要既野
我都唔知有冇幫助, 但相信應該對身體好, 唔會有害既

大宅

引用:其實做艾灸係令到子宮暖啲,令受精時更要著

原帖由 chloe620 於 14-01-03 發表
其實做艾灸係令到子宮暖啲,令受精時更要著床!因為子宮太凍係好難受精!我果時係出去俾人幫我整,因為我有 ...
請問可唔可以pm我幫你艾灸個醫師資料我

大宅

ilovedancendanc 發表於 13-12-28 22:40
如果只用艾條,會唔會有灰跌落黎?我成日都手冰腳凍,著好多衫都係咁,應該好啱我做。不過有話係對宮寒好, ...
你平時有無食飯架?
我以前做女時貪靚唔食飯 又成日食沙律 係就keep到 但係手腳冰冷 早幾年睇中醫俾佢鬧 自始以後有飯到肚 唔知關唔關事 手腳真係無咁冰冷

伯爵府

引用:Quote:ilovedancendanc+發表於+13-12-28+22

原帖由 waMe 於 14-02-21 發表
你平時有無食飯架?
我以前做女時貪靚唔食飯 又成日食沙律 係就keep到 但係手腳冰冷 早幾年睇中醫俾佢鬧 自 ...
我餐餐都食飯呀,我已經介左生冷野同辣野,好間唔中先飲小小凍野。

我做左1個月艾灸,同埋燉多左湯水飲,好似好左dd。最近凍左,雖然我都有d手冰腳凍,但冇以前咁跨張,就算凍都好快暖返。我d同事對手仲冰過我,佢地拖住我手話我對手暖過佢地。我唔知關唔關事。

不過我冇做運動,血液循環慢,所以都係容易凍d

waMe    發表於 14-2-23 00:02

首頁

尾頁

跳至