興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我有部Nikon 單反平日主要用來拍bb相,外置日清入門閃光燈,用左3年,最近閃燈好似有d問題,明明charge足電,指示燈都係紅色,按試燈亦不一定閃。上面+0, +0.5, +1.0 (我唔係好記得數值,大概有6格可選有-/+值),選最強又太光,退一格就像沒閃燈一樣! 本來跟朋友影聖誕燈飾,最後攪左好耐都係要用番跟機個閃燈!

想問閃光燈係唔係壞?有沒得修理?按你們意見,值得修理嗎?
見到淘網有很多國內品牌的閃燈百多元便有交易,有沒有人用過呢?可唔可以分享下?

閃燈的壽命一般有幾長?係唔係每次影完都要拆下先放入防潮箱?我好少拆下的,唔知係唔係咁樣貯存唔好呢?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

nissin 燈, 唔好整la, 維修費分分鐘高過你入支新的。

nikon 機, 可以的, 買原廠閃光燈, nikon閃光燈出晒名準!!!

版主

vnice 發表於 14-1-3 10:20
我有部Nikon 單反平日主要用來拍bb相,外置日清入門閃光燈,用左3年,最近閃燈好似有d問題,明明charge足電 ...
我一支SB900 , 用左4年, 一年閃幾千次以上, 未壞過另一支 sb900, 好少用的, 個LCD 突然無顯示, 整左八百幾蚊

vnice  我唔係高用量都壞,sigh! 修理都8百幾,你支燈咪好⋯⋯貴!  發表於 14-1-3 17:54

男爵府

回覆:chloepapa 的帖子

請問最基本的Nikon 燈(入門板)要幾錢?

版主

回覆 vnice 的帖子

原廠最平的SB700, 千幾二千;可以考慮METZ 的 36AF4 , $750

男爵府

回覆:外置閃光燈壞了?

謝謝。

首頁

尾頁

跳至