母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我泵得太少,30-45mins 得20ml

珍珠宮

引用:我泵得太少,30-45mins+得20ml +

原帖由 susannalee 於 14-01-14 發表
有冇埋身?一日泵幾多次?

珍珠宮

引用:我泵得太少,30-45mins+得20ml +

原帖由 susannalee 於 14-01-14 發表
有冇埋身?一日泵幾多次?

別墅

回覆:吉蒂小豬 的帖子

有埋身,1日7、8次,泵就2、3次,係咪太少呢?

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 susannalee 的帖子

埋左身仲有20-30ml初生對我o黎講係激多.

大宅

回覆:請大家分享下BB 10多日,大約可泵多少奶?

我女女12日人仔
今日我泵到 2安 (用左15mins)

大宅

我依家個胸好似石頭甘,想問可以點樣做呀,我用泵泵過,但泵唔到,按摩過都唔得,呀b又唔肯啜,可以點呀,好鬼痛

大宅

引用:我依家個胸好似石頭甘,想問可以點樣做呀,

原帖由 豆豆715 於 14-01-15 發表
我依家個胸好似石頭甘,想問可以點樣做呀,我用泵泵過,但泵唔到,按摩過都唔得,呀b又唔肯啜,可以點呀, ...
熱敷左先俾b啜或泵

大宅

引用:我依家個胸好似石頭甘,想問可以點樣做呀,

原帖由 豆豆715 於 14-01-15 發表
我依家個胸好似石頭甘,想問可以點樣做呀,我用泵泵過,但泵唔到,按摩過都唔得,呀b又唔肯啜,可以點呀, ...
可以試下沖個超熱既熱水涼,集中"fe"住個胸加用手按摩同推,可以既將乳頭谷到硬左果啲奶唧出黎,再試下比佢埋身,睇下會吾會好啲?

別墅

我用熱水袋,一路推按一路pump或俾bb啜

男爵府

我bb 6日大時可以pump到兩邊加埋10安

別墅

回覆:bebu_jj 的帖子

係咪超勤力俾B啜?

大宅

我b13日人仔,隔4個鐘pump一次,每日埋身約兩次,pump大約150ml

別墅

回覆:無敵大肥婆 的帖子

完來我真係一個窮媽媽
我下月返工都唔知可唔可以泵夠俾BB食!

侯爵府

親子王國15週年勳章

susannalee 發表於 14-1-17 12:24
完來我真係一個窮媽媽
我下月返工都唔知可唔可以泵夠俾BB食!

...
唔好咁快擔心住啦!!! 下個月先返工, 其實你埋完身再加泵仲有奶已出經好勁架喇!!! 你諗下, 你埋身全人奶完, 再泵出黎嗰啲, 係完全多出黎架喎!!! 十幾日就有多啦喎? 我B 十幾日嗰陣體重仲未達標, 要返健康院磅豬仔呀, 我日頭加泵, 泵半個鐘都封唔到樽底, 真係想儲都無奶呀~~~你諗下你幾勁?

到返工嗰時泵既時間穩定左, 就唔會得咁少, 分分鐘你唔慣谷到漏添呀~~~媽媽奶量頭4-6星期仲調節緊, 比啲信心自己~~~ 的確呢個世界人人體質都唔同, 我識奶媽一餐泵十幾安都有, 但佢有補粉反而我仔全人奶到而家八個半個喇!!! 盡左力比最好既自己BB咪得囉, 洗咩比較喎~~~撐你呀

別墅

回覆:焦糖媽 的帖子

焦糖媽,多謝你,其實零零

別墅

回覆:焦糖媽 的帖子

焦糖媽,多謝你,其實夜奶通常用奶粉的,因為阿B跟本晚上一埋身就唔放嘴,本來2個半鐘一次,就變左一食就2個半鐘,有時重耐……但係如果食奶粉就好快,又唔會食住訓,我先叫做有得訓!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊