網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

---睇到份件入庫,原本系1kg以內的貨,到了集運就變成1.09kg,多出一點沒有關係,好正常。最令人氣憤的系,我份件好小,貨很拋的野。竟然按體積收我4kg,大佬,好小架,我之前買同樣的產品,用其它集運,仲大都未收體積。說什麽按國際標準呀,之前用國際官方集運比這個大1倍都未收取體積費,神*分明就係呃客人,沒有集運之前客服說的很好,依家貨已到,認真到死,超過分,我個件大概只系36*25*26 是一件比較輕1kg但拋的貨。我仲有10幾個包裹,都不知道最後要收取多收費用,真系第一次,也系最後一次,黑名單,永遠 不在使用!

333s  1.09kgs 當4kgs. 太離譜. 1st time?  發表於 14-1-16 13:22
心態,心態,心態,一個人的心態非常重要!

大宅

回覆:用神*集運的請進來~超過分

佢條款有無話咩係國際標準先

子爵府

BK Milk勳章

我第一次用佢,都係一件0.51kg既貨,計左體積2.5kg,咪一次過囉! 我都因為買芝麻醬,先用佢,如果唔係,我都係用返官方嗰個,神x頭先仲要零晨1:54send個whatapp黎,叫我like佢公司facebook,你話嘔唔嘔血

伯爵府

畀面勳章

佢地係計你件貨體積應有的重量,如你唔知頁面有個計算器,而且你可以問掌櫃可否唔收體積,我試過三次都可以。

amazingnini  想同神州既人講野..冇人覆永遠都~~~~~你好好彩  發表於 14-1-22 16:15

大宅

引用:佢地係計你件貨體積應有的重量,如你唔知頁

原帖由 zone 於 14-01-16 發表
佢地係計你件貨體積應有的重量,如你唔知頁面有個計算器,而且你可以問掌櫃可否唔收體積,我試過三次都可以 ...
即使知道頁面有計算器都無用,因為買的野好小包裹,根本唔洗計算體積,用過n次集運,這次好離譜,說小包裹單邊長超過35cm都會按照體積收取,這樣的話,以後誰敢再用,便宜2元錢,真是便宜沒好的。大部分買多幾件衫,都會被收取,那算什麽集運,乾脆叫打劫算了

大宅

引用:我第一次用佢,都係一件0.51kg既貨,計左體

原帖由 joeyjoeycc 於 14-01-16 發表
我第一次用佢,都係一件0.51kg既貨,計左體積2.5kg,咪一次過囉! 我都因為買芝麻醬,先用佢,如果唔係,我 ...

大宅

新世代都係計左體積同重量,邊個貴d收邊個價錢,我仲以為全部集運都係呢個計法?

3.如貨物體積重量大於實際重量,則會以體積重量計算
(體積重量=長cm*寬cm*高cm/6,000)。

呢次又做左水魚了.

大宅

引用:新世代都係計左體積同重量,邊個貴d收邊個價

原帖由 java0322 於 14-01-16 發表

新世代都係計左體積同重量,邊個貴d收邊個價錢,我仲以為全部 ...
只能說大店欺客,聯繫客服,從不回復一句,煩,都怪自己未睇清楚,原來好多差評。要用的朋友請3思,情願多比几元錢,用的舒服,服務又好!以後唔會貪平2元錢*帶來無比麻煩,金錢,時間&

大宅

引用:佢條款有無話咩係國際標準先 +

原帖由 Ykk1987 於 14-01-16 發表
佢條款有無話咩係國際標準先
佢客服話,小包裹單邊長超過35cm,都要收取,如果這樣的話,以後大家不要使用。一般買件厚衫裝個大的速遞袋子,分分鐘單邊都超過35cm,我份件佢話36cm,只是1cm只差,未必也太認真吧,如果我收到件每份都拿去郵局秤,多收我重量的話,等著瞧~

大宅

君ma 發表於 14-1-16 09:24
只能說大店欺客,聯繫客服,從不回復一句,煩,都怪自己未睇清楚,原來好多差評。要用的朋友請3思,情願多 ...

所以我開多個POST提醒大家有D集運公司會甘做,因為件貨去左佢到,到時佢要甘計都無佢符,下下要同客服BARGAIN就不如搵過另一間.因為件貨去左佢到,點講都係下風.

例如有件貨,體積係 20CM X 20CM X 20CM 重2KG
重量計就2KG
體積重量計就4.5KG

真係要小心.

大宅

引用:Quote:君ma+發表於+14-1-16+09:24+只能說大

原帖由 java0322 於 14-01-16 發表
所以我開多個POST提醒大家有D集運公司會甘做,因為件貨去左佢到,到時佢要甘計都無佢符,下下要同客服BARGAIN ...
如果說按照長*寬*高÷6000=休积重量
那又會在什麽樣情況下收取和不收取!
我用官方集運,和其他,貨很大都未收取……用它都係在bk媽咪介紹,應該係打手,中招!慘

java0322  打錯,應該係30 x 30 x30 = 4.5kG  發表於 14-1-16 10:57

大宅

君ma 發表於 14-1-16 10:03
如果說按照長*寬*高÷6000=休积重量
那又會在什麽樣情況下收取和不收取!
我用官方集運,和其他,貨很大 ...
就係在新x代找不到有關什麽樣情況下收取和不收取先請教大家.

如果20cm x 20cm x 20cm, 試過寄圓通都係都計重唔計量, 直到香港分分鍾都平過集運.

orangekkkkk  新世代係邊樣貴,計邊樣架,其實間間集運都會計體積,好正常~ 我有d大件得來又比較輕的就用dimbuy, 無計體積計得咁嚴  發表於 14-1-17 00:43

男爵府

醒目開學勳章

平時用開佢做集運,次次都好好又快,但我今次又係有一件貨長42cm,佢就話要收國際重量,由1.35變到4.35,比錢唔係一個問題,但差成3kg又真係太多了,用完今次決定轉。
另請問用“神*”集運如想送上門用哪間香港快遞好D,因為今次D貨好多,唔想去鋪取。

大宅

打錯,應該係30 x 30 x30 = 4.5kG

大宅

920pp 發表於 14-1-16 10:43
平時用開佢做集運,次次都好好又快,但我今次又係有一件貨長42cm,佢就話要收國際重量,由1.35變到4.35,比錢唔 ...

我會覺得因為有時賣家個包裝盒都好難去控制有幾大個,例如一件小型玩具都用個原裝大D既盒去寄,如果有甘既情形,唯有買之前問左賣家SIZE先,一係再考慮其他集運.

男爵府

size ?
生活~簡單化       空間~最大化

大宅

因子 發表於 14-1-16 11:13
size ?
通常都係包裝盒或袋size大過件貨既,有時係香港見到,之後上去淘,就需要留意一下.

大宅

引用:平時用開佢做集運,次次都好好又快,但我今次

原帖由 920pp 於 14-01-16 發表
平時用開佢做集運,次次都好好又快,但我今次又係有一件貨長42cm,佢就話要收國際重量,由1.35變到4.35,比錢唔 ...
我件仲慘,1kg變4kg,規定單邊長35.我的36. 就這樣運費幾十塊,比買的東西貴,

大宅

如果按神*集運,那買雙靴子,都要算體積估計,帶鞋盒就完全喇-_-||真係係第一次遇到,無語,早上聯繫客服到宜家,都未回復一句訊息!┏ (^~^)=☞

大宅

君ma 發表於 14-1-16 09:31
佢客服話,小包裹單邊長超過35cm,都要收取,如果這樣的話,以後大家不要使用。一般買件厚衫裝個大的速遞袋 ...
真正標準係相差2.5kg同埋長過35cm:pppp:

首頁

尾頁

跳至