2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

我囡囡廿三日人仔,之前日日都有,近排幾日先一次,正常嗎?

大宅

回覆:小梁媽媽 的帖子

你有無餐與餐之間比點水給 BB 飲呀 ?

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

回覆 想飛的媽媽 的帖子

無吖~健康院醫生話唔駛喎~因為人奶同奶粉都有水同埋阿囡噚有便便啦!仲成身都係

大宅

回覆:小梁媽媽 的帖子

我最初去健康院,姑娘都係咁講,但之後B仔柯硬屎,谷到面都紅哂,有時仲會喊,我滿月去打針時問姑娘,會唔會奶粉唔啱B仔,姑娘又話可能因天氣乾燥,叫我可以試下餐與餐之間比小小水B仔飲,飲完之後就有所改善,如果下次再無便便,你試下比小小水B女飲呀,因我覺得飲水又唔會有咩傷害,試下無防

子爵府

回覆 想飛的媽媽 的帖子

明白了~謝謝你

複式洋房

回覆:BB三日無便便正常嗎?

照計曰曰都有先好。

回覆 小梁媽媽 的帖子

您好小梁媽媽,由於初生BB腸道仲未好成熟,大便規律都未定,有機會一日幾次或者幾日一次,最緊要係質地軟身/糊狀, 好似JM 咁講,如果便便硬即係水份吾係咁足夠,可以餐與餐之間俾少少水BB 飲。另外可以試下幫BB餐前用掌心順時針方向搓肚仔,可以幫助腸蠕動同排便架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

子爵府

回覆 Angela@牛欄牌媽咪專線 的帖子

謝謝Angela~ 我明白了!
那請問bb點為之肚屙?昨晚囡囡一個小時有兩次便便,都係黃黃色同埋糊狀的

小梁媽媽 發表於 14-1-22 16:41

謝謝Angela~ 我明白了!

大便軟身/糊狀都係正常, 顏色離不開都係黃,綠,啡。 肚屙嘅話大便可能會係水還水,渣還渣, 或者好似溶左軟雪糕咁架。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

子爵府

知道~謝謝你

Angela@牛欄牌媽咪專線    發表於 14-1-24 09:07

禁止訪問

引用:我囡囡廿三日人仔,之前日日都有,近排幾日

子爵府

回覆 yanyanleung1 的帖子

謝謝你~每日有兩餐人奶架,呢幾日好咗,隔日就有便便啦

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至