論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小紅梅 發表於 14-1-26 17:27
呢度大家僱主明白唔會話你偏見 公海嗰邊咁講啲有心人又癲囉,何止偏見,話你歧視乜乜物物,怕左嗰邊 …

可能我講得多, 令佢哋印象深刻啩, 但有時聽到傳媒對外傭條例的謬誤, 真係會聽到忟, 就係因為哩啲不知情嘅傳媒, 亂咁發佈消息, 令公眾以為外傭喺香港好慘, 好弱勢,但事實根本唔係咁。

而家, 就連印尼政府批准印尼agent收工人嘅萬幾蚊成本價, 都關香港人~香港政府事? 要喺香港遊行? 要喺香港嘈? 佢哋係咪儍咗呀? 乜香港有權干涉印尼嘅內政咩? 要嘈, 唔該死返去印尼遊行啦! 哩啲係佢哋政府批准收取嘅款項, 關香港政府乜事, 就怪我哋香港政府多____餘, 個別虐傭事件放到無限大, 仲要派咁多人過去, 你睇人哋中東, 打工人強姦工人, 用針線縫工人咀, 印尼政府出過一句聲咩? 印尼工人有喺中東遊行咩?

我覺得香港政府今次over咗囉! 而家擺到明俾人食住上, 沒完沒了的!

小明學急救  can't agree anyone!  發表於 14-1-29 19:31
PEGGYMON  沒法同意更多  發表於 14-1-29 14:10
HH_HH  非常認同x2  發表於 14-1-26 23:20
KIKI678  非常同意!  發表於 14-1-26 22:39

男爵府

引用:Quote:小紅梅+發表於+14-1-26+00:20+其實咩

原帖由 DoReMi媽媽 於 14-01-26 發表
如果唔觀察到底蘊, 我都以為我前印姐好好, 表面上好斯文, 陰聲細氣, 返到屋企會主動問飲唔飲水, 早晨 ...
點害人法?可否分享下?妳點處置佢?

男爵府

引用:Quote:原帖由+DoReMi媽媽+於+14-01-26+發表

原帖由 Handsomewoman 於 14-01-26 發表
點害人法?可否分享下?妳點處置佢?
噢,看到妳的分享了。乜咁恐怖架?!

男爵府

回覆:我做左孟加拉女傭,另一個苦主(比較長氣)

一般人印象中,印姐都較純(蠢)。
菲姐就巴閉d醒d。
但工人劣行中,多數菲姐都係同錢銀有關。
而較多刑事如虐兒虐老,又好似印印多d

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

babyjean 發表於 14-1-26 22:41
一般人印象中,印姐都較純(蠢)。
菲姐就巴閉d醒d。
但工人劣行中,多數菲姐都係同錢銀有關。
係, 大家想法都係咁, 但我用過3個印, 細心觀察, 3個都唔蠢,甚至可以話叻tim, 係醒目ga, 我前工人心哋唔好(印, 仲要係海外工人, 第一次嚟香港), 但比起我而家哩個賓(本地完2年約), 個印嘅醒目程度, 比賓高幾班, 我而家哩個賓, 做咗接近5, 6個月, 仲懵下懵下, 一啲都唔醒, 做嘢又蠢, 連毛巾, 杯都未識分邊個打邊個, 啲衫放錯晒櫃, 仲好意思問我點解啲櫃冇位, 梗係啦, 啲衫唔係我嘅都放晒入我衣櫃, 點夠位呀?

洋房

回覆 o0sandy0o 的帖子

請你寫低你個孟傭個名喺黑名單上,等其他僱知道佢啲衰嘢,唔請佢。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

DoReMi媽媽 發表於 14-1-26 23:00
係, 大家想法都係咁, 但我用過3個印, 細心觀察, 3個都唔蠢,甚至可以話叻tim, 係醒目ga, 我前工人心哋 ...
係, bun都可以好蠢. 好似我呢件上 1/15上工, 43歲, 1997返咗菲律賓嫁人, 生咗4件. 床笠都唔識換, 老鼠拉龜, 問how do you work in HK recent years? 答 I forgot how to change. 咁都得. 倒轉佢細佬(介紹佢來)未來過HK, 識換. 不過暫時唔敢黑面駁咀.

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆:我做左孟加拉女傭,另一個苦主(比較長氣)

以前請過一個印姐,大家相處兩年都ok。但她走後,新工人做了兩個星期就同我講,她好驚我炒她及對她不好。我問為什麼這樣講,她話我以前姐姐周圍同人講,我好喜歡炒人(以前兩個姐姐,其中一個做了年半後,給我發現打我個細仔,她自行走的):講我無食物提供(其實連零食都有,她來時100lbs,走時130lbs); …………我都很不明白為什麼她會這樣講。最後我才明白,她曾同附近的朋友講,她老公對她不好,在孩子出生前已經離婚。但她同我講她老公對她很好,也賺到不少錢。她非常憎恨我,是因為我有老公賜,有兩個乖孩子,又不用工作……

小明學急救  其實有少少係民族性,還記得十六年前印尼排華?其實有部份印尼人很懶,但又眼紅當地華人有錢,所以有排華暴動。(我當年暴動後到印尼工作。)  發表於 14-1-29 19:38

象牙宮

happymother88 因為佢地妒忌,覺得唔甘心。個個月早出糧、又送下野,拿足jet so, 見佢手敏感,比藥高佢査,叫佢朝早要洗,但成手藥唔洗手去煮飯。 發表於 昨天 23:16

我都係咁諗, 最錯, 我諗係因為我哋做佢僱主。

象牙宮

lily-of-valley 發表於 14-1-26 23:23
係, bun都可以好蠢. 好似我呢件上 1/15上工, 43歲, 1997返咗菲律賓嫁人, 生咗4件. 床笠都唔識換, 老鼠拉 …
所以我覺得, 所謂印蠢, 只係佢哋扮出嚟, 根本就扮豬食老虎, 冇理由我咁好彩, 請3個印都咁醒,但衰心腸毒。

happymother88  冇錯,真係心腸惡毒!佢地的眼神,你看得出好深的怨恨、妒忌。  發表於 14-1-27 14:46

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

DoReMi媽媽 發表於 14-1-27 00:21
所以我覺得, 所謂印蠢, 只係佢哋扮出嚟, 根本就扮豬食老虎, 冇理由我咁好彩, 請3個印都咁醒,但衰心腸 ...
係, 你講得好啱, 心腸惡毒. 我由偷野印 siti, 大食bun vicky, 大食家姐老99 grace, 6日仙. 全部心腸毒過山埃. 倒轉個男bun andy, 似乎心地唔錯, 上月媽感冒, 佢肯耍錢唔放假. 希望佢家姐 nelly, 蠢得來唔黑心啦.
不過我覺得女人, 成日掛住姣屍扽篤揾男人, 因siti, vicky, grace, 全部姣屍扽篤. 引致心黑???

但andy, 同佢大佬george, 因係女人target, 唔使姣屍扽篤, 所以心無咁黑?? 佢地算乖架啦, D女人送上門, 但心仲有個老婆.

象牙宮

lily-of-valley 發表於 14-1-27 00:34
係, 你講得好啱, 心腸惡毒. 我由偷野印 siti, 大食bun vicky, 大食家姐老99 grace, 6日仙. 全部心腸毒過山 …
我而家哩個蠢, 但未毒, 算啦!

象牙宮

DoReMi媽媽 發表於 14-1-27 00:39
我而家哩個蠢, 但未毒, 算啦!
希望大家呢個, 蠢, 但唔毒, 就好好架啦. andy初來都好蠢, 熱水炉都唔識用. 但好在夠力抬Pa洗乾淨佢. 但D野日日係咁, 至熟咗, 快咗.
Good Luck

DoReMi媽媽    發表於 14-1-27 00:57

別墅

各位
我已收到入境事務署的通知,主任會跟進我那孟加拉外傭的個案。
我前菲律賓女傭離開我們家的第二日,我們已收到財務公司的電話找她或找一些我們都不識的菲律賓人。最近還收到一封由財務公司寄來的追債信,所以我除了之前通知了入境事務處的「外籍家庭傭工組」,我也將此事及追債信電郵給埋勞工處。
希望入境事務處和勞工處能跟進及想想辦法幫助我們一班需要外傭幫手的僱主啦。
電郵資料如下:
入境事務處的「外籍家庭傭工組」[email protected]
勞工處 [email protected]
**仲打算有空將不負責任的中介公司和外傭的不良手法寄埋比消費者委員會,等各部門有多些數據**

別墅

回覆 o0sandy0o 的帖子

我已收到入境事務署通知,主任會跟進我那孟加拉外傭的個案。

我前菲律賓女傭離開我們家的第二日,我們已收到財務公司的電話找她或找一些我們都不識的菲律賓人。最近還收到一封由財務公司寄來的追債信,所以我除了之前通知了入境事務處的「外籍家庭傭工組」,我也將此事及追債信電郵給埋勞工處。

希望入境事務處和勞工處能跟進及想想辦法幫助我們一班需要外傭幫手的僱主啦。

電郵資料如下:

入境事務處的「外籍家庭傭工組」[email protected]

勞工處
[email protected]

**仲打算有空將不負責任的中介公司和外傭的不良手法寄埋比消費者委員會,等各部門有多些數據**

大宅

回覆 DoReMi媽媽 的帖子

完全同意,我請第一個工人也是如此,最初第一個月表現甚佳,但當BB出生後就兩個面孔,成日對我倆公婆無故黑面,最初諗住見佢對BB好似OK就算,點知在我們面前好似好錫BB,我們一返工就完全唔理BB,最後因打BB拉咗

象牙宮

decmama 發表於 14-1-27 12:21

完全同意,我請第一個工人也是如此,最初第一個月表現甚佳,但當BB出生後就兩個面 ...
印尼工人要搞你,根本唔駛理由,我朋友工人得一個女,成日同朋友講,你就好啦,兩個都係仔,平時喺朋友面前好錫佢啲仔,表面亦做得好好,朋友信晒工人,但試過佢99上佢屋企,去廁所時聽到小朋友喊,即出嚟睇,小朋友指住patpat嗌痛,99睇時發現紅晒,應該係工人搣,問工人,佢扮唔識聽,笑而不語,另一方面,工人成日喺朋友面前講99壞話,搬弄是非,目的想朋友唔俾99嚟,冇王管,朋友初初覺得工人好好,對99不滿,甚至唔信工人搣佢仔,其實朋友都知工人古惑,除咗偷佢日用品外,連奶粉都偷,但覺得佢對小朋友好,又打理頭家好,就包容佢哩啲行為,直至工人得串進尺,開始搞小朋友下體,小朋友同媽咪講痛,仲話俾媽咪聽工人大力整佢下體,朋友先如夢初醒,即時炒工人,個衰工人過後仲要不斷電話騷擾佢哋,簡直係惡夢。

大宅

叫你朋友儘快報警即時備案,因小朋友的口供也可做證的,如果工人在港會即時扣查,好大機會留案底及要坐監的,另再FAX有關此外傭的文件及她的問題給入境處列入黑名單,等佢不能再在港害人,千萬不要炒了就算,這樣只會她機會害其他苦主的。

象牙宮

decmama 發表於 14-1-27 12:51

叫你朋友儘快報警即時備案,因小朋友的口供也可做證的,如果工人在港會即時扣查, ...
唔會啦,我親眼見過哩啲case,小朋友多番被折騰落口供令警方信佢冇講大話,對工人落charge,但半年後上庭,俾律師挫散小朋友口供,外傭逍遙法外,你明白哩個過程對孩子有幾大傷害?小朋友最後要睇心理醫生,但外傭冇事,喺庭外大笑,仲即興訟告僱主攞機票代通知金,你見唔見到天理?

大宅

我單CASE星期六報警,星期二上庭,星期四定罪,可能我有錄影帶為証吧!但跟進我哋這單CASE的社工話如果無錄影帶為証,小朋友的証供也能作証的,因小朋友好少會話大話的,無論怎樣我本人認為偷$、偷嘢及其他不當非法的行為,不要炒了就算,這樣只會助長有問題的姐姐變本加厲她們害其她僱主。最起碼要備案及在入境處BLACK LIST上這些壞份子。

首頁

尾頁

跳至