婦女醫護

跳至

首頁
12345...37

尾頁

洋房

請問用痔瘡槍做的手術幾時先會有大便,我三日

大宅

Re: 分享痔瘡!!

mousebb:
本人兩個多星期前完成了手術, 都是用 pph 痔瘡槍的, 手術後醫生說不需要特別飲用纖維粉, 第二天我便開始有便便, 每次排便量不多, 是軟便, 頭十天一直都保持每天 2-3 次, 醫生說是跟照腸鏡前曾吃瀉劑及手術後的消炎藥有關, 是正常的.

你是否已經完成手術了? 若果三天未能排便, 你必須立刻問問醫生啊, 可能他會配方一些藥物或纖維粉, 會有幫助的, 我見到鄰床做相同手術的病友都有飲用 Metamucil.

另外, 我的醫生說槍釘是會自行脫落, 混和在便便裡頭, 自己不會有感覺的, 不用擔心! 我已經覆診兩次, 傷口埋得很好, 行得走得, 精神爽利 :mrgreen:

希望你早日解決問題, 很快便可以一切回復正常的! 保重啊

珍珠宮

Dear Jelly

我生完b仔後痔瘡發得好密,所以都好想做手術,我想問你係邊度做手術架,費用幾多呢?麻煩你pm我好嗎 ?

Thanks a lot~

洋房

我是李偉雄醫生幫我做的,都ok.不錯.
但做了手術后10日,大便重好痛:-(
好的是一日一日今痛少d
我往二等房,所以比較貴少少 $29xxx

[ 本文章最後由 mousebb 於 07-7-6 13:14 編輯 ]

大宅

我想知大家d痔瘡去到咩惡劣程度先去做手術呢?
老公,我愛你,我愛你,我愛老公; 我是老婆,我是老婆,我是你老婆。 [img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_223.gif[/img]

別墅

你好, 本人最近大便後有少少血,是否要即刻去割? 定係去排期先?你是住二等房,是否公務員? 因我亦係公務員,邊間醫院? 排幾耐?要住醫院幾多日? 是否全身麻醉? 心急的媽咪?:cry: :cry: :cry:

原文章由 mousebb 於 07-7-6 12:54 發表
好的是一日一日今痛少d

cpcog  do you bleed every time?  發表於 13-1-24 14:51

大宅

我老公有同樣程況,昨日睇左醫生~醫生話要用20000,又話係無傷口既~有無人知道貴唔貴呀~

洋房

原文章由 wongpy 於 07-7-6 21:12 發表
我想知大家d痔瘡去到咩惡劣程度先去做手術呢?

我是有3期痔瘡加息肉先去做手術,
最好不耍等到四期,因可能耍用全統手術,有排痛:-(

洋房

原文章由 lei568 於 07-7-7 09:54 發表
你好, 本人最近大便後有少少血,是否要即刻去割? 定係去排期先?你是住二等房,是否公務員? 因我亦係公務員,邊間醫院? 排幾耐?要住醫院幾多日? 是否全身麻醉? 心急的媽咪?:cry: :cry: :cry:

我不是公務員,是買了醫療保險,住播道醫院,住了三日,是全身麻醉,
我想大便有血先去睇醫生,才會知有咩事,今先至安心d,
其實做完手術至今都11日,大便重好痛:-(
有冇過來人分享下,重要痛多久

洋房

原文章由 CARMEN-LUI 於 07-7-7 16:43 發表
我老公有同樣程況,昨日睇左醫生~醫生話要用20000,又話係無傷口既~有無人知道貴唔貴呀~

不貴carmen-lui 只要好得反,是好事.
有生過痔瘡既人,最能體會.
我用了約30000,未計覆診

[ 本文章最後由 mousebb 於 07-7-8 11:01 編輯 ]

大宅

請問政府醫院有冇得做呢個手術架??

洋房

原文章由 redred1211 於 07-7-9 13:59 發表
請問政府醫院有冇得做呢個手術架??

有,但排很耐

大宅

MOUSEBB:
唔好意思,我想問下如果要去政府醫院做割痔瘡手術, 應該點做?
係咪搵私家醫生睇完, 再由個醫生轉介呀?
定係直接去醫院?

大宅

原文章由 mousebb 於 07-7-6 12:54 發表
好的是一日一日今痛少d

唔好意思, 遲左覆大家!

mousebb, 咁橋既, 我都係搵李醫生操刀架, 係直接上他診所檢查, 再入 st. teresa's 做手術, 我住大房, 照腸鏡+痔瘡槍手術, 4日3夜約二萬五千幾, 李醫生話因為我係自費, 唔駛佢填保險表格, 收平左喎

大宅

-- deleted --

[ 本文章最後由 Jelly 於 07-7-10 14:59 編輯 ]

大宅

原文章由 tiktikmama 於 07-7-6 10:58 發表
Dear Jelly

我生完b仔後痔瘡發得好密,所以都好想做手術,我想問你係邊度做手術架,費用幾多呢?麻煩你pm我好嗎 ?

Thanks a lot~

tiktikmama:
已 pm 醫生資料給你

大宅

jelly: 可否pm埋 俾我? thx

複式洋房

嘩~ 好貴~
我知有間叫香港痔瘡專科, 唔知會唔會平d ?

洋房

原文章由 redred1211 於 07-7-9 21:27 發表
MOUSEBB:
唔好意思,我想問下如果要去政府醫院做割痔瘡手術, 應該點做?
係咪搵私家醫生睇完, 再由個醫生轉介呀?
定係直接去醫院?

如果要去政府醫院做割痔瘡手術, 應該搵私家醫生睇完, 再由醫生轉介的,或由政府

洋房

原文章由 Jelly 於 07-7-10 14:47 發表

唔好意思, 遲左覆大家!

mousebb, 咁橋既, 我都係搵李醫生操刀架, 係直接上他診所檢查, 再入 st. teresa's 做手術, 我住大房, 照腸鏡+痔瘡槍手術, 4日3夜約二萬五千幾, 李醫生話因為我係自費, 唔駛佢填 ...

1. jelly 妳要痛多久先不痛,我只是大便的時侯.
2. 完全好了又多久?

首頁
12345...37

尾頁

跳至