2014年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

懷孕期間係咪一定要介口介得好徹底bb先會健康架?奶奶連水餃都話唔好食,對住奶奶我好唔開心。。。

芝芝吉  水蛟有耳緊係吾好食啦!出事邊個負責?到時就話99吾講咩?  發表於 14-5-7 08:05

別墅

回覆 clarisselui 的帖子

我覺得想食咪食少少lor, 好似公仔麵咁,食2啖過下口癮應該危害唔到bb, 反而戒到咁盡我會覺得好唔開心,我老公過對bb仲唔好。

大宅

回覆:clarisselui 的帖子

我样样吃少少。。。奶奶old school.

複式洋房

我都覺得食少少唔怕,西醫角度係咩都食得,除左刺身,驚有菌,如果想食而咁多限制,攪到陀得唔開心!

水晶宮

引用:懷孕期間係咪一定要介口介得好徹底bb先會健

原帖由 clarisselui 於 14-02-03 發表
懷孕期間係咪一定要介口介得好徹底bb先會健康架?奶奶連水餃都話唔好食,對住奶奶我好唔開心。。。

...
我只係戒濕毒野,涼野同生野

大宅

有D水餃有木耳﹐又真係唔應該食嘅。除咗好明顯嘅涼嘢真係戒之外﹐好多嘢我都會食少少﹐薯片都有時會食3-4塊。唔開心嘅心情咪仲影響阿B

男爵府

回覆:係咪一定要介得咁徹底?

我冇乜點戒口,但海鮮(除魚類)同生野(或一切有可能有李斯特菌既野)我就唔食。
可能我係第二胎,所以冇咁緊張,同埋覺得冇乜關係。

大宅

...
我初頭有用心介口, 直至作嘔作悶, 乜都反胃時。 又勁肚餓, 宜家無介口想食就食, 連芒果布甸照食 唔知對呀b 有無壞影響?

複式洋房

我自己覺得邊使戒咁多,除左真係生野怕有菌,寒涼野如涼瓜,綠豆,重有木瓜薏米唔好食外,咩都可以食,營養平均啲!你自己對嗰樣食物冇敏感就可以食,蝦蟹口痕食少少都唔怕!學我個中醫話齋,食毒藥都有一定分量先中毒啦~樣樣都食啲冇事嘅!如果戒口戒到自己咁唔開心對BB都唔好啦~

大宅

我99, 連少少粉絲都唔俾我食, 我成餐過年飯剩係食菜同魚。。。之後味又嘔晒出黎。。。 都嘔得咁辛苦, 俾我食少少開心下都好呀。。。

大宅

係啦,我妹兩胎都唔係完全介口,咪又生到個b出嚟,我唔理奶奶咁多lu,最緊要自己開心,只要唔食咁多就得啦

大宅

我咩都食,只要食得落就食,學老公話齋,好過唔食,我都嘔得幾勁,好多有益食物都食唔落,唯有食d香口嘢

大宅

回覆:potatomini 的帖子

宜家仲係 10wk, 我同老公打算安全過渡到 12wk 先話俾倆邊父母知, 最近無胃口食唔到自己煮既健康飯3餐都買外賣或出街食。99 話我做乜做左無飯煮婦, 我只係答係呀呢排好忙。 其實每餐食到落肚只係以前既1/3份量, 總之係我當時想食既就買黎食, 如果唔係夾硬食健康營養野反而食左個胃唔舒服。 我食過 m 記d 餐, 薯條, 幾啖汽水, kfc, pizza, 即做即食壽司, 日式串燒,甜品, 全部食完出奇地 enjoy 唔反胃

大宅

除咗生冷嘢同寒涼嘢要戒外,其他唔使戒得咁清呀,無哂樂趣陀得唔開心㗎

大宅

回覆:JoanaL 的帖子

我6wk已經同咗雙方屋企人講,我宜家好後悔咁早同99講,好煩

複式洋房

我只戒生野,涼野少食,其餘咩都食

大宅

...
我99仲好笑la...話唔食得提子,話鄉下風俗唔食得wor..真係O晒嘴同嬲到震lor

伯爵府

睇自己啦!有d人話吾介口bb有濕疹,有d人介好清都會有

大宅

我就介生冷野,容易肚痾的食物唔好食,醫生話肚痾會令子宮唔穩定

伯爵府

引用:我99,+連少少粉絲都唔俾我食,+我成餐過年

原帖由 cheungloomy 於 14-02-03 發表
我99, 連少少粉絲都唔俾我食, 我成餐過年飯剩係食菜同魚。。。之後味又嘔晒出黎。。。 都嘔得咁辛苦, 俾 ...
粉絲綠豆做,真係吾食得。我同事就係咁無左個b啦!

首頁

尾頁

跳至