跳至

首頁
12345...58

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

各位:

既然依家 up 左個 Part 2 上黎...okok...以後就由此再開始吧..

不過...新加入既朋友們仍然唔好忘記彥媽既小規矩 bor...hehe..就係...要"溫書"架...

So...將 Part 1 條 link post 番響樹先...

彥媽與你:BB 讀書/學習交流站 (答問區) ~~ Part 1
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=716478&extra=page%3D1

歡迎繼續分享交流學習心得 here!! :loveliness:

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 08-7-21 11:02 編輯 ]

洋房

sign up

just to sign up & test the new forum

洋房

Get lost?

Does anybody know about Part 2? Maybe many people get lost just like I did before. Is there anything we can do to bring them here, like, pm to them or post your new address on the tammy's page? ?-(

[ 本文章最後由 paulmom 於 07-7-5 01:49 編輯 ]

男爵府

彥媽:
ha...ha..你終於發現左啦,難為我打大兩篇長氣到吐ga問題請教你都係徒勞無功呀.

係呢樹真係要多謝0604 ga柳柳,係佢介紹我過來呢樹真係得益良多呀. 柳柳,錫啖先

我有個問題真係困擾左好耐啦,囝囝係05年10月24日出世,由佢一歲己經開始返嬰幼班至今,11月就會返n1,做為細仔現在佢20個月除左未識講野外其他都ok,但同埋05年ga大女一齊玩就明顯有段差距.
所以我諗緊今年同佢報心儀ga幼稚園(如根德園)等佢08年返k1,定還是俾佢返多一年n1等到09年變大仔至俾佢返幼稚園好,我都明白細仔上到小學差距會慢慢改變,但又驚佢係幼稚園時會跟唔到d進度或比其他小朋友表現差而影響佢ga自信心,又話者幼稚園會否將佢排係後補,或升小學扣私校門會否蝕底?
都有朋友建議我俾佢遲一年至讀,等佢身心都準備好之後再去衝刺,反正日後都有大把時間讀書又何必急於一時,不過我又驚會阻礙左佢正常ga讀書年齡,你話我係咪好煩呢?
所以請高人指點迷津,麻煩晒.

暑假.....咁就過咗一半啦.

大宅

維豬豬,對於你這情況, 我會贊成重讀一年做大仔...
因為現在讀書真係好似打杖咁, 就算俾你入到心儀小學, 如果佢未準備好就好似空槍上陣, 咁點會坐得暖張凳呀?
而且津小係好難留班, 佢會迫你試升...
我自己就係超細女上學, 初時真係追得好辛苦, 而且挫折感大, 不是太好受.

大宅

彥媽:

可否將個topic置頂呀!

大宅

彥媽都無計... 我已經 pm 了這要求給版主
原文章由 tongbetty 於 07-7-5 19:23 發表
彥媽:

可否將個topic置頂呀!

子爵府

2024年龍年勳章

reginehk

彥媽都無計... 我已經 pm 了這要求給版主
==>OK ga~~ thanks ar...其實我想 both Part 1 and Part 2 都置頂就真, 因為有d info 係 part 1 樹架, so 唔駛又 repeat ar ma...hehe...

置頂 topic 彥媽佔左三個會唔會太貪心呢...

子爵府

2024年龍年勳章

Dear all

依家所有 questions 留響呢個 part 2 答喇....請注意:

先答 irischiu (唔好意思, 呢排忙左dd)

最後,想再問下我大女只得15分,上到聖小的機會都係half and half,咁我有乜野而家要準備?其實只要囡囡入到一間校風好的學校,我就滿足了!咁請問我選沙田區定大圍區好D(我兩面都有地址)?
==> 講校網, 點都係 91 好過 88 既, most 學校都平均d, 之前 bamama-cl 答過你個d已經係 hot schools 了

子爵府

2024年龍年勳章

yf:

你對樂基幼兒學校(火炭個間)有認識嗎?
==> 講樂基, 呢間已經唔夠九龍塘個間有名了, 家長好多時湧去個間多過呢間既...不過早前九龍塘個間好似話要搬, 仲搬到舞雷公咁, 所以引起好多在學緊既家長不滿, 依家唔知搞成點了

佢學費都幾貴, 要3千幾蚊一個月, 冇得用學卷, 但聽同事講教英語拼音好好, 佢個小朋友可以成編英文讀晒出黎...
==> 佢本來就係靠賣"英文"呢樣野去收學生架喇...唔係邊夠有 quali 收人三千幾丫...英語拚音, 出面有好多 institutions 都可以教得好好, 又唔只係佢既, 你認為小朋友一日響間學校個三個鐘唔夠 (扣番食野, 去 wee wee) 真係可以咁得..?? 十居其九d家長背後仲有 other trainings 的, 因為讀得呢類學校個d家長, 一定係睇中其英文先入去的, 但我之前都講過, 語文學習係 lifelong learning, 唔用就會唔記得, so it depends on how much 後期功夫你肯 put to the kids 先可以下結論的.

再者, 除非間學校好近你, 接送 OK la, otherwise 3xxx 學費既, 都有唔少係以英語做賣點既學校的, 又唔 only 係佢.

其實如果小學想佢入讀浸信會, 咁幼稚園簡番浸信會既, 機會係咪會大d呢? (佢只有最基本既15分)
==> 一般而言, 同一 group 既若第日真係去求情都係有d 感情分既, but only at 3rd round, 首輪同搞珠都係"依法辦事", 你成家都響樹讀幼稚園都冇用.

另外, 你對禾輋救世軍幼稚園有冇什麼評價?
==> 救世軍係出面以 Montessori 為教學基礎, 主要集中在鼓勵學生思考, 探索, take ownership 呢類...成個 group 辦學多年, 都好有成效, 因此好多家長都喜歡, 但當然唔同既救世軍都有 dd variance ge...但 overall speaking 都係唔錯的, 但你要去 see see the environment la...因為有d 救世軍既幼園都真係好耐的了, so environment may be a bit 殘喇..同埋你睇佢多數收d咩人喇...呢d都有影響的.

joanthony:

I still remember this ge...等我慢寫喇..呢輪寫緊另一篇講學習既野, 想搞掂呢個先...再 back to your topic :lol:

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章

yf:

沙田既救世軍係公屋附近架...有影響嗎?
==>你咪就係要睇下佢地收d咩人, 而你同個d 小朋友既家長又係唔係 share similar values 啦, 因為有時教仔既野, 教法好唔同都有影響的, 話哂個仔係同人地d仔一齊, 好多野係會學到人地既...你明我講乜架喇...

禁止訪問

大宅

彥媽:

你好, 之前已參考過你的精華篇, 對於兩歲班返全日(志願團體)或半日(國際幼兒園), 能否再多給意見?

THANKS

複式洋房

彥媽:

我個係女, net 45. prefer女兒讀co-ed, 入讀類似大圍聖心(學業及校風都中上的學校)的幼稚園. 當年我的朋友為其子女選聖心幼園, 都是貪佢小學同中學有聯繫(我知小學係政府派位, 讀佢幼園只係博機會叩門).

(1) 聖母, 協恩, 德望
a) 我知聖母, 協恩, 德望均非常hit , 尤其後二者, 對嗎?
b) 他們要交學費的, 聽聞後二者的學生好貴族”, 是嗎?
c) 我有朋友是good hope old girl, 6班有4班是小學升上的學生, 她們的家境真的不差. 如有幸好彩入讀, 我既興奮, 又担心, 怕會影响女兒的價值觀, 因我家只是一般平民百姓, 我當然會自小教導她, 但如果個個同學仔假期或暑假要去邊到邊到交流, golf, 學騎馬, 對佢多少也會受影响的, 你有何意見?
d) base on校風及學業成績, 你會選以上那間學校? 德望好似無幼園聯繫.

(2) 請問聖三一中心幼稚園幼兒園, 聖三一堂曾肇添幼稚園, 那一間較好? 聖三一小學及中學, 又有何評論?

(3) 在黃大仙及九龍城區有那些類似聖心的幼稚園, 有小學及中學聯繫的學校? 問題是否太broad? Sorry…..(培正也是我考慮之一, 雖然難入)

我知有太多問題, 煩請指點迷津, 感激萬分.

子爵府

2024年龍年勳章

miclui:

唔好意思, 早日較忙, 依家答你 :-P :

之前已參考過你的精華篇, 對於兩歲班返全日(志願團體)或半日(國際幼兒園), 能否再多給意見==> 見你問我呢個問題, 令我想先答你之前問番你一個問題.... 你咁問係想知 (1) 番半日好定全日好, 定係 (2) 讀 local 幼兒園定國際幼兒園好??

因為你問既係 two different things, 要先將呢兩樣 prioritize 左先有得諗落去架喎, 因為...有d野係唔會並存的, 即係 e.g. 又要半日, 但又要 local 幼兒園...之類, so if you 本來就唔想俾小朋友番全日的話, 你根本只可以揀私立幼兒園 (e.g. 國際個停)

當然, if 真係要半日, 志願團體係可以"托管形式" (即逐日計咁俾你番同計錢, 咁就真係可以半日, 但咁唔算係"學生" of that nursery, 小朋友唔會有歸屬感的)

好了, back to your question..........

我會較傾向全日制, 係志願團體定國際既反而 not my top concern, 因為在咁細個既階段, 我就係想小朋友可以透過較長時間既"潛移默化" 令佢本來一d 唔好既行為得以改善 (e.g. 自我中心, 唔守規矩, 見人要同人打招呼, 唔係"心情靚"先啋人 etc) 又或強化佢一d 規律性既野 (e.g 食飯要次次都洗手, 唔係記得就洗, 唔記得就由得佢 (at home))

而要 mould 到呢d行為, 不停地重覆係令佢地記得同遵從既一個好重要法門, 而咁係要較長時間去"提醒"佢地先可以做到的..因此, 我認為全日制既 drilling 係會較半日個d 好, 所以我會揀 full day

至於要揀志願團體定國際, 我唔係睇佢教d野有幾深黎揀 (學規矩可以有幾"深"呀, 咪又係個d...??!!) 我唔係旨望佢係 2歲 stage 要識用英語交談, 又唔係要識 3000 個字個停, 我既 learning objectives 係學好自理, 做好自己, 培養好既行為以備將來升幼稚園 or 小學, 因為呢d係成功學習既重要基礎 (有睇開我講野既媽咪 will know that's what I meant by "attitude" 係學習既 important foundation, 冇左佢只有 knowledge 係無意義的 to me)

所以只要有學校能達到我既要求, 我唔會理佢係志願團體定國際, 只不過, 因為我知道我要求既係紀律, 係自理, 呢d野老老實實, 一個 full time mom 肯日日教都唔會做得差過間學校, 唯一係少左 peer interaction only la...所以我唔認為要學呢d係要用成 $3xxx 半日個停囉, provided 又唔係冇學校可以用 $2xxx 全日既 price 做得到, then 點解我要俾多d呢...??

所以可以咁講, if 國際幼兒園都可以做到 $2xxx 全日, or even lower, provided other conditions with 志願團體唔變 (學既野, 地點, 同咩人一班 etc) 咁我諗我先會揀國際個停啦...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

子爵府

2024年龍年勳章

bbmama-cl:

a) 我知聖母 (OL) , 協恩 (HY), 德望 (GH) 均非常hit , 尤其後二者, 對嗎?
==> 咁你知唔知點解丫...?? 係因為 HY 同 GH 既整體學術體育成績都比 OL 強, 咁當然係多人爭喇

b) 他們要交學費的, 聽聞後二者的學生好貴族”, 是嗎?
==> 錯...only OL + GH 要交, 因為佢地係私小, HY 係津小, 要搞珠, 所以因此, HY 係三間之中最爭崩頭的, 又平又正丫嘛...:lol:

==> 講"貴族", GH 先較可以用得上呢兩個字, OL 係黃大仙, 區分同匿響清水灣有少少"隠世修練"既 GH 點同?? 話哂 OL 坐 MTR 就得, GH 要去係 drive 去先方便架喎....(咁當然有 public transport 既, but 就幾轉折)

CONTINUED in next message............

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-7-23 10:24 編輯 ]

子爵府

2024年龍年勳章

Continued to bbmama-cl:

c) 我有朋友是good hope old girl, 6班有4班是小學升上的學生, 她們的家境真的不差. 如有幸好彩入讀, 我既興奮, 又擔心, 怕會影響女兒的價值觀, 因我家只是一般平民百姓, 我當然會自小教導她, 但如果個個同學仔假期或暑假要去邊到邊到交流, golf, 學騎馬, 對佢多少也會受影響的, 你有何意見?
==>
你有冇溫書架....之前響我答問區有個 mama called "clementwife" 都有講過 how she felt about GH ga wor, cos she was an old girl there before...

你去睇睇先啦~~~

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=716478&extra=page%3D2&page=55

message #1096

我對 GH 既考慮反而唔在於佢貴族呢個 point, 老老實實, 講貴族幾時及得上 DGJS??? 我反而係知佢係一間 super 傳統既典型修女學校, 對學生既品德言行極之嚴謹, so it's a matter you like this or not la...e.g. 在我, 我知我一定係成日俾人投訴我多咀呀, 唔斯文呀個停人, 所以 GH 唔會岩我...呵呵... :mrgreen:

(2) 請問聖三一中心幼稚園幼兒園, 聖三一堂曾肇添幼稚園, 那一間較好? 聖三一小學及中學, 又有何評論?
==> 地區熱選, 但論成績咁當然唔係最突出個d...樣樣都 average 咁啦.

(3) 在黃大仙及九龍城區有那些類似聖心的幼稚園, 有小學及中學聯繫的學校? 問題是否太broad? Sorry…..(培正也是我考慮之一, 雖然難入)

==>
你不如先去 EMB web 樹 check out 哂究竟你想去既校網有乜學校先, then 自己先 scan 一次, shortlist d 先黎問啦, 因為 other than those hot schools, 我都唔會記得哂 exactly each different school at each net , 但我唔記得 =/= 佢唔好架, 係唔係成日有人講所以我突然 miss 左喇...so if you find out , 我就可以幫你諗喇...otherwise 你咁問, 我都要先去 EMB web 樹幫你 dig out all info first 再逐間 comment , 咁你 share 番少少功夫可以嗎..???

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-7-23 15:32 編輯 ]

男爵府

hi,彥媽媽:

我想問
1)港島區的聖心、聖保祿和九龍塘的宣道、St Catherine、樂基,還有朗思及明我,如果撇開交通及學費等因素,單以學術成績去考慮,你會如何評價及選擇呢?
2)九龍塘宣道是否全部學生可以直升其小學?
謝謝!

大宅

thanks 彥媽媽:

thanks for your opinion.

My baby has been taking care by my mummy in Tung Chung. After taking consideration of your suggestion, I think most properly I would let my baby study N1 in Tung Chung 去學習下群體生活及自理能力. Then the coming problem is that I'm a bit worry about the the school quality (both primary & secondary schoos) in Tung Chung. For sure that I won't let my son study there after kindergarten. Then how about K1-K3? do you think it's critical to study in Kwai Chung / Kowloon during these 3 years? do you have any idea on Tung Chund kindergarten? 若N1 之後轉校出kln, 有d擔心bb要重新適應新環境, 又擔心出面好學校d位會already accoupied by thier N1 student.....sorry for so many questions.

miclui

原文章由 彥彥媽咪 於 07-7-23 09:33 發表
miclui:

唔好意思, 早日較忙, 依家答你 :-P :

之前已參考過你的精華篇, 對於兩歲班返全日(志願團體)或半日(國際幼兒園), 能否再多給意見==> 見你問我呢個問題, 令我想先答你之前問番你一個問題.... 你咁問 ...

首頁
12345...58

尾頁

跳至