懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

食多些水果,飲益力多及食乳酪,睇下有無幫助

別墅

我就日日一至兩個橙,初時唔得,但大約兩星期後就OK,喇,腸胃仲好過未有阿B之前

別墅

食火龍果
:-?  :-)

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我也試過很多方法都唔得,但無意中發覺食。。。粟米。。。掂!

【營養功效】玉米中的維生素B6、煙酸等成分,具有刺激胃
腸蠕動、加速烘便排泄的特性,可防治便秘、腸炎、腸癌等。玉米富含維生素
C等,有長壽、美容作用。玉米胚尖所含的營養物質有增強人體新陳代謝、調整神經系統功能。能起到使皮膚細嫩光滑,抑制、延緩皺紋產生作用。玉米有調中開胃及降血脂、降低血清膽固醇的功效。中美洲印第安人不易患高血壓與他們主要食用玉米有關。

【特別提示】吃玉米時應把玉米粒的胚尖全部吃進,因為玉米的許多營養都集中在這裏。玉米熟吃更佳,烹調儘管使玉米損失了部分維生素C,卻獲得了更有營養價值的更高的抗氧化劑活性。

【健康紅綠燈】
玉米發黴後能產生至癌物,所以發黴玉米絕對不能食用。

大宅

原文章由 花露水 於 07-7-4 19:33 發表
各位姊妹,請幫幫忙!我現在懷孕5個月,由4個月開始便祕。試過飲西梅汁,唔得呀
呢幾次去大大都非常非常辛苦,攪到最後要用手....指
好難為情
我連老公都唔夠膽講,我怕他會避開我
大家請救救我呀 ...

你食多d棻la,我以前每日都食一大碟白烚棻ga,係難食d,但日日都有大便

大宅

奇異果好work!!!!!!!!!!!

複式洋房

我都係,腸胃唔好,上一胎時仲攪到有痔瘡,所以今胎好驚再係咁,不過我好衰,聞到西梅汁,就算幻想吓飲,都嘔:tongue: ,所以都唔知點。
:-) :-) :-) :-) :-)

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我有咗4個月,試過食奇異果、火龍果,西梅汁,益力多,大量蔬菜都唔得。

依家我每日食一支粟米,就疴得好暢順啦

大宅

人人都適合用不同的方法, 你可以當作參考吧! 但若真的沒有用, 就去睇 e 生 la!

別墅

我食蕉囉... 我食蕉第二日就有得痾, 冇食嗰日冇得痾.. 食多多菜都冇用..

男爵府

我大肚o個時d便秘都好嚴重, 試過成兩個星期都冇得去, 已經食好多菜同水果~ 又有做yoga同都有做吓產前運動~
睇醫生, 醫生又只係開纖維粉(完全冇用~), 話唔好用甘油/ 灌腸水~ 我直程坐左o係toilet兩個鍾都出唔到~~由於d大大咁多日都出唔到, 谷到庤瘡都出埋~

後來我睇家庭醫生, 佢叫我唔好飲咁多高鈣奶, 佢話太高鈣會結宮, 我就日日食乳酪.
同埋個同事老婆話佢又係大肚時又係便秘嚴重, 飲麥盧卡蜜糖好work, 送左一樽俾我~
食左yogurt, 飲左蜜糖, 同飲少左高鈣奶之後,我就日日有大大去, 其實我都唔知邊樣有用~
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

別墅

re

can try to eat dragon fruit - " 火龍果"

禁止發言

咁我想問究竟乜叫痔瘡呢?

伯爵府

原文章由 joeyjoey711 於 07-7-5 04:35 發表

我都係同你一樣:-( :-( 但係我已經35weeks喇...其實我都睇左好多個醫生架喇,佢地既答案都係叫我放鬆d,唔好成日仍住仲未柯仲未柯囉,醫生仲話就算成個星期無柯都唔好咁擔心,大肚婆呢d野係好正常wor(因為我真係一星 ...

我情況同你地一樣, 咁洛去, 真係驚有腸cancer!!!:cry:

伯爵府

原文章由 JD11 於 07-7-5 11:58 發表
我之前睇過一本產前產後保健食療介紹煲一個湯.. 係俾孕婦利便的..
木瓜無花果煲豬展.. 好似仲要落少少南北杏的.. 我返去試下搵唔搵得番.. 再post個menu俾你地試下..
但我自己未試過煲.. 呢家19wks都暫時尚算順暢.. ...

但我唔咁食木瓜住, 家下先15weeks, 怕 "潟"過頭喎!!?-(
因為以前有睇過相關資料, 係話懷孕早期不可以食木瓜既:idea:
以前便祕既時候, 我都會食一個黎解決問題, 真係work

伯爵府

原文章由 emt1314 於 08-1-17 12:33 發表
我也試過很多方法都唔得,但無意中發覺食。。。粟米。。。掂!

【營養功效】玉米中的維生素B6、煙酸等成分,具有刺激胃
腸蠕動、加速烘便排泄的特性,可防治便秘、腸炎、腸癌等。玉米富含維生素C等,有長壽、美容作用。玉米胚 ...

呢個方法對我無用:cry:

伯爵府

原文章由 cy_cheung 於 08-1-17 17:00 發表
我大肚o個時d便秘都好嚴重, 試過成兩個星期都冇得去, 已經食好多菜同水果~ 又有做yoga同都有做吓產前運動~
睇醫生, 醫生又只係開纖維粉(完全冇用~), 話唔好用甘油/ 灌腸水~ 我直程坐左o係toilet兩個鍾都出唔到~~由 ...

請問邊度有得賣呢種honey呢?
唔該唔該:mrgreen:

大宅

試吓朝早飲杯honey , 紐西蘭果隻comvita 幾好!
我就比較好彩,一食落去(尤其係第一餐)就巳經有便意,如果唔疴,行多陣就要週圍揾厠所。我媽媽話我似d狗,食完就" dun " !!!

別墅

Constipation

These work for me:

1) High fibre breakfast (high fibre museli mixed with bran flakes, dried nuts, dried raisins, half a banana, high cal low fat milk), almost everyday. Plus a glass of soy milk to get my intestines moving in the morning.
2) Must have high fibre vegitables like choy sum every second day
3)Must have an orange everyday but it doesn't work for my constipation.
4) Half a small papaya (I started eating it after 12 weeks, I am now 28 weeks). It works wonder for me both before and after getting pregnant
45 Pumpkin + sweet corn soup (mix them in a blender including the pumpkin seeds which are high in iron)

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

康維他的百花蜜十分有效!我飲完後,很快就有得去了.

首頁

尾頁

跳至