2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題

我bb依家60日
一日仲飲緊8餐
有時2安有時3安有時4安
成日飲一半就停晒瞓覺咁
放佢落床就即刻睜開眼
再比佢飲又唔肯飲
想問我應該慢慢繼續氹佢飲定由得佢?

珍珠宮

回覆 Javismama 的帖子

我個b 12月1號出世,個半月大開始由1日7餐轉1日5餐﹐4.5安-6安1餐,通常食5安,日頭隔4個鐘1餐,有時可以頂成5個鐘一餐﹐夜奶仲一半一半,未穩定,
我bb鐘意訓覺多過食,有時就算夠鐘冇喊餓俾佢食佢又好快手食得哂,有時又食唔哂,食4安多d就唔食,唔知佢想點
你試下隔耐d先餵﹐唔食就由佢,等佢餓d先餵,比如而家3個鐘一餐佢唔願食,就試下下一餐隔4個鐘先餵試下會唔會好d
因為我bb個半月o個陣由1日7餐(一餐4安,3個鐘一餐)轉1日5餐係因為佢開始唔願食得咁密,食得好慢每餐食成45分鐘-1粒鐘,好似食滯左咁,我就試下改4個鐘一餐兼幫佢戒夜奶,食得快左,我地又唔洗咁辛苦
就算而家佢都唔係每餐食到5安,有時食4安多d就唔食,由佢,下餐佢又食番多d,佢餓o個陣可以快速食哂6安
回覆 Javismama 的帖子

Hello Javismama,BB餓的時候餵係最好架,可以慢慢調教到4個鐘一餐,BB無喊食,5個鐘一餐都可以架,隔疏左自然每餐食多D,唔需要特別氹佢飲。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

回覆:Vivian@牛欄牌媽咪專線 的帖子

我每次餵佢飲奶奶之前佢都喊到拆天
仲流晒眼淚咁
都係4安食唔晒😩

Javismama 發表於 14-2-14 17:46
我每次餵佢飲奶奶之前佢都喊到拆天
仲流晒眼淚咁
都係4安食唔晒😩
未夠鐘就喊,有機會係因為有肚風令佢唔舒服,餐前順時針比D陰力幫BB按摩下肚仔,去下肚風先,佢喊緊的話係難D,不過放到屁佢舒服左就唔會再喊架喇,隔疏少少飲等腸胃休息多d係好架。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

回覆:Vivian@牛欄牌媽咪專線 的帖子

好丫
唔該晒你解答我既問題呀

Vivian@牛欄牌媽咪專線  加油呀  發表於 14-2-17 16:01

首頁

尾頁

跳至