自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20140217&s=6996647&a=52197735

SiuBBee    發表於 14-2-18 14:11
b52    發表於 14-2-18 08:25

子爵府

回覆:bbbmom 的帖子

睇吾到

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:回收維他檸檬茶

侯爵府

回覆 Sallyb1a 的帖子

咩事要回收?

男爵府

子爵府

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

【本報訊】全港50萬包維他檸檬茶要緊急回收!《蘋果》日前收到消息稱有顧客向維他奶集團投訴,指今年12月22日及27日到期的兩個批次的250毫升裝紙包裝維他原味檸檬茶有怪味,擔心質量有問題。維他奶國際集團上周六回應本報時曾指毋須回收,但公司昨晚改口稱決定回收這兩批合共50萬包檸檬茶,顧客明日(2月19日)起可要求退款,但集團強調這批檸檬茶只是「風味不同」,仍可安全飲用。記者:詹家志 司徒韋桐

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我前日在pk 都買左pack,即刻開黎飲,覺得d味好怪,好難飲,同平時完全唔同,飲用日期到26/12,我都同個囡講唔好飲,會唔會唔只兩日有事架??!!

珍珠宮

熱血金章 睛靈勳章 BK Milk勳章

好少飲
最簡潔的一個抱擁, 也覺熱烘

侯爵府

育兒性格勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

男爵府

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

好耐冇飲,無論少甜/ 錫蘭.........超甜

大宅

回覆:peaceaa1122 的帖子

你買果pack產地係香港定大陸??

大宅

好少飲

大宅

回覆 peaceaa1122 的帖子

我都覺得我飲 gor d 怪怪地
但點會仲有單

伯爵府

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆:christytsui 的帖子

唔系嘛,我過年飲咗好多了,會唔會有事。我好難食出異味架,就算變咗味我都唔知

男爵府

Poo得好勳章

http://hk.news.yahoo.com/%E7%B6% ... B%92-225650317.html

【晴報專訊】部分港人日日不離口的維他檸檬茶有異味!售賣檸檬茶已35年的本港「老字號」維他奶,昨日首次回收逾50萬包紙包產品,但強調只是茶葉味道有差異,飲用絕對安全。

維他奶國際集團昨晚發聲明指,最近接獲個別消費者反映,部分原味維他檸檬茶產品風味與以往有少許分別,經檢驗後證實確有其事,將主動回收50萬包產品。而涉事的批次為最佳飲用日期「2014年12月22日」及「2014年12月27日」的250毫升紙包裝原味維他檸檬茶,兩批次約有50萬包產品。

維他檸檬茶味道有異 回收50萬盒
稱飲用絕對安全
但維他奶重申,該兩批產品飲用絕對安全,只是由於採用天然農產品茶葉製造,而天然茶葉每一造味道可能有差異,致產品風味有偏差。
該公司成立熱綫2468 9645供市民及商戶查詢,退款日期將由本月19至28日止。惟記者昨晚九時許致電維他奶,只接駁至留言信箱,指服務已於下午5時45分結束。

檸檬茶出事?有網民質疑「會否因咁少事回收」,亦有網民稱「之前買咗pack,味道的確唔同(難飲咗)……飲晒至嚟回收。」
除了檸檬茶,維他奶在1995年底至96年初,曾有顧客飲用麥精維他奶時發現有異味後,該公司將屯門和深圳廠房全面停產,回收市面上1,300萬包豆奶及其他飲品。

百佳回應指,有關批次貨品今日將下架,而已購該批次檸檬茶市民,可憑單到各門市退款。惠康亦指收到通知後,已即時安排涉事產品下架。若客戶對所購貨品有疑問,可持貨及收據到分店辦理換貨或退款手續。

男爵府

Poo得好勳章

有KEEP 單, 點算呀? 退唔退得架?

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:回覆+peaceaa1122+的帖子我都覺得我飲+gor+

原帖由 bunnystyy 於 14-02-18 發表
回覆 peaceaa1122 的帖子

我都覺得我飲 gor d 怪怪地
係啦!但掉左又好似浪費左,d味怪我又唔想飲

首頁

尾頁

跳至