婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有左已經同C6,99商量好阿B出世俾自己阿媽湊,因為本身阿媽都無野做,99都好開心,因為我本來諗住請ee湊,但佢驚d ee虐待個孫,我諗過係家庭收入方面影响最少,62根本就無儲蓄,家用俾千五,都個個月清,(因為輸晒俾馬會),99又唔係儲到好多錢(因為本身大洗),我同99講覺得佢兩老做到退休儲多d錢會無咁大負擔!

一月,有一日得我同99兩個人食飯,佢同我講諗住叫62退休湊(因為62仲有3年退休),我當然問點解啦!佢話原來係62叫佢同我地講,我好老實問62要幾錢(因為62一向市儈),佢話62要一千,我咪話有咩可能,洗開一萬會洗到一千咩?99話62話要一千,其他我地養,我咪話佢唔洗賭錢咩?bb唔可以入馬會,我唔想有日見到自己個b係馬會門口無人理,99話到時62唔會,我話咁係咪要每日包一樽酒一包煙(因為我當初有左時,佢有咁講過),99又話唔知,我咪話我同C6商量下先!

我同C6講左呢件事,佢都唔放心62湊,叫我同99講反維持原有方案,咁我新年前咪同99講啦!99同我講係因為62做野唔開心,想唔做,但同99傾開,99覺得係62驚俾人炒,所以想自己辭職(佢正宗潮州怒漢,永遠做野都係佢自己啱),99話佢會同62講,咁我以為解決左啦!

但最近62晚晚食飯都有意無意咁係度講,呢d事等我退休先做啦!仲要望住我講,我梗系扮聽唔到啦!

我下個月就生得,根本我就係唔想佢湊,又煙又酒又賭錢,仲要唔知要俾幾錢佢洗先叫做養佢喎!呢個氹我唔想踩落去,C6叫我唔洗理佢,但99係超心軟既人,又俾62食住,我睇得出佢想同我傾俾62湊,又問我阿媽果邊係咪未買齊野,我咪呢排成日係度講阿媽果邊買好晒野,唔該唔好再逼我,日日玩攻心計就顛!係度呻下會舒服d,費事成日係C6面前講6299不是,影响感情!

別墅

回覆:62想湊孫,好想呻下!(有點長)

使鬼怕佢 c6話唔使理就唔好理!
唔計又煙又酒又賭 潮州怒漢唔方溫柔有耐性 臭bb晤係夠鐘比樽奶換條片咁簡單!

大宅

你62只想搵個借口搵人養,等佢辭職後,又晤會點理個孫,如果你們到時晤繼續比錢,又會扮可憐或者發惡,所以真係千奇晤好彩你62

男爵府

堅持!
還點你c6又支持你
62再講你唔好理佢:tongue:

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

連C6都咁諗,就點都唔好理啦!

子爵府

你問吓99,c6細個bb的時候,呢條潮州怒漢有無幫手換過片沖過涼,無的話(多數都無 ),大條道理話佢跟本就唔識湊b而拒絕,唔到佢話事!

amazingkitkat  Agree  發表於 14-2-24 01:18
jackiemei  x2  發表於 14-2-18 15:45

大宅

你c6都支持你就好!
堅持呀!!!!

大宅

個b係你生ge, 中意比邊個湊就邊個湊,
如果個兩老不滿你比婆婆湊,你同佢地講自己湊

咁其實62退唔退休都好,做仔ge都應該養返,
唔洗特登攞湊孫黎做籍口辭職,唔做咪唔做囉

大宅

唔理佢用咩手段都好 , bb 係你既 , 千祈唔好心軟 , 要堅持比自己媽咪湊 ~
湊小朋友要好有耐性 , BB 唔係一件玩具 , 所以千祈唔好中佢計 , 理得 C6 難唔難做 , BB 最緊要 ~

複式洋房

回覆:Nancy00111 的帖子

大宅

引用:

原帖由 VinceCheung 於 14-02-18 發表
你去到個個主題都淨係出個公仔頭,講多粒字都無,上黎扼分㗎?討論區要講D野㗎喎!

侯爵府

堅持己見!!!!

大宅

牛年勳章

單係佢食煙已經唔得啦~~
我唔係話男人湊得唔好, 但你62咁大男人...
佢真係肯換屎片, 有耐性餵個孫食咁多餐?!?!
樓主,,你堅持呀,,我都係比自己媽媽湊架咋..真係好好多~~
自己呀媽,,有乜都可以坦開黎講呀~
add oil ar!!

大宅

畀面勳章

jm要企硬~!!
而d真係"不可一不可再"
一個又煙又賭既人係唔可信!!

就係佢食煙已經有問題la~!
想bb一出世就食二手煙ar??
就算唔係bb見前食~
都係三手煙la~!!!

子爵府

99湊都還好,62就真係諗都唔洗諗

大宅

引用:你問吓99,c6細個bb的時候,呢條潮州怒漢有

原帖由 chan_chi_mun 於 14-02-18 發表
你問吓99,c6細個bb的時候,呢條潮州怒漢有無幫手換過片沖過涼,無的話(多數都無 ),大條道理話佢跟本就 ...
62最煩就係成日講個仔細個係佢湊大既!點會唔識呀!99仲話係,點知聽聽下原來係8個月開始先係佢兩老湊,一個湊早,一個湊夜,因為佢兩老果陣輪更反工,之前都係C6阿嫲湊大,所以之後我同99傾果陣咪話初生bb同8個月大都唔同湊法啦!佢就笑笑口過骨,其實我知佢想日夜見到個孫!

大宅

引用:個b係你生ge,+中意比邊個湊就邊個湊,如果

原帖由 phoebe0920 於 14-02-18 發表
個b係你生ge, 中意比邊個湊就邊個湊,
如果個兩老不滿你比婆婆湊,你同佢地講自己湊
我地兩個就係想儲反d錢,等佢兩老退休都有d儲備,知62少少儲蓄都無,先唔想佢咁快退休,遲多3年錢都可以儲多d呀!

大宅

男人湊又真係爭d,我都會怕唔夠細心,尤其係妳所形容既62,都唔知會唔會同b沖涼個時去睇馬,跟住就唔記得左阿b,好危險!
千萬唔好比b佢湊,最多和平d就一個月照比1千佢,拖住佢話等b大個d先比佢湊啦,跟住到時先算。

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

JM都係潮州新抱, 我都係下個月生....

我老爺同你老爺性格一樣, 搵得少又要面, 又係要話湊我個女...
老爺冇比家用99, 佢自己少收入, 自己搵自己食...
仲要個個星期賭馬舖草皮, 日日飲十幾罐啤酒, 又食煙, 佢肯我都唔會比佢湊

但係同你情況唔同既係, 老爺之前拍心口話湊又話煲薑醋, 點知而加縮沙,
所以佢地講野信三成就好啦, 連我老公都唔信佢

我而加請工人姐姐幫手, 搵潮州老爺幫手會愈搞愈煩
天生女人購物狂

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

求佢唔好湊

首頁

尾頁

跳至