論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

請問有無通知書sample可以給我參考

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 woman 於 07-7-18 16:06 發表

除了房間及洗手間唔裝得,其他係可以裝的,亦只需要口頭通知工人,位置唔使講只需同工人講有裝就足夠,亦係主要用來睇細路or BB,大家好落台。

大宅

好媽媽勳章

原文章由 winnie_sh 於 07-7-19 00:06 發表

除了房間及洗手間唔裝得,其他係可以裝的,亦只需要口頭通知工人,位置唔使講只需同工人講有裝就足夠,亦係主要用來睇細路or BB,大家好落台。

唔該先 但口頭通知第日佢會唔會玩野話我無講過架?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 woman 於 07-7-19 11:34 發表

您可同佢講時錄音嘛,就算同工人講rules,要佢地簽名作實,我都建議錄住音,費事口同鼻拗,話您迫佢簽/唔明白.

別墅

我請工人時,叫agent同佢講咗會安cam的!

bowie_p ;-)

男爵府

裝唔裝咗係你嘅自由, 通知佢一聲只係同佢打預防針, 第日拍到d乜唔啱, 都係佢問題, 佢做錯至比你拍到啫, 無人通知佢可以做錯嘢嘛, 有無講過關咩事?

大宅

我自己就係白字黑字咁係 house rules到註明及要求佢簽署作實的. sample如下 :

Since most of our relatives (such as grandpa, grandma & sister, etc.) are living in the overseas, a web camera will be installed at the living room so that they could see the daily activities of our baby through internet.To share & enjoy the happiness with us for the progress of his growth.The employer will clearly indicate the exact position of where the web camera installed to the domestic helper.

I, the undersigned, agree and consider the above regulations are REASONABLE AND ACCEPTABLE and I am willing to observe them and be cooperative with my employer if being employed to Hong Kong.

睇下你有無用啦.

原文章由 woman 於 07-7-18 16:06 發表

[ 本文章最後由 fion2504 於 07-7-19 18:48 編輯 ]
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

首頁

尾頁

跳至