心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我同C6係同一個集團做,但唔同地區,我比C6高一級,上年年尾佢話上司想升佢職,叫佢準備考試,果陣我聽到都好開心,因為阿b3月就出世啦!多d錢買尿片都好呀!加上我覺得佢能力同應對都好過我,只是我比較幸運,所以升得快過佢,但我知道佢根本唔想,唔想應付因為考試而帶來既壓力!

跟住我呢兩個月間唔中就問佢幾時考,初初答我都有個日期,但今日C6同我講上司問佢想點,準備好未,佢同我講話同上司講左唔想考,多千幾蚊但又要管住d下屬,佢覺得自己能力未夠,而且壓力好大,果刻我係有d失望,但我無出聲,因為已經有d想喊,自己走左入廚房扮整野流左兩滴眼淚!到我反入房佢話可能阿b出世又唔係咁諗呢!

我其實好想同佢講如果無諗住轉工,就梗係要升職啦!為左阿b唔係應該積極d咩?如果你係我會點做呀?但我真係唔想逼佢!

公爵府

你應該比多D鼓勵佢,同佢講上司同得你講話想升你,即係覺得你可以HANDLE得到,如果你未準備好,唔緊要,你唔應該拒絕,而係話需要多D時間

水晶宮

回覆 Nancy00111 的帖子

等佢自己決定吧, 唔同階段自會有唔同想法, 如果升左多千零蚊但佢會做得唔開心同有壓力嘅又何必呢, 慢慢來吧
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

大宅

有各有志.

升職加薪,唔一定係哩個"薪",都可以係哩個"辛".

份工好唔好做,除咗睇錢銀外,仲要睇埋同上司下屬夾唔夾.

大宅

引用:回覆+Nancy00111+的帖子等佢自己決定吧,+唔

原帖由 琛媽 於 14-02-20 發表
回覆 Nancy00111 的帖子

等佢自己決定吧, 唔同階段自會有唔同想法, 如果升左多千零蚊但佢會做得唔開心同有 ...
你都講得啱!其實唔係加好多,但我内心總係唔想佢職位低過我,雖然佢唔介意,但我仲想升,唔想遲d差距愈來愈大

水晶宮

Nancy00111 發表於 14-2-20 14:25
你都講得啱!其實唔係加好多,但我内心總係唔想佢職位低過我,雖然佢唔介意,但我仲想升,唔想遲d差距愈來 ...

可能你地係同一集團, 佢有個心理障礙就係怕萬一真係考唔到會唔知點去面對你都唔定
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

瑪瑙宮

想唔想升職無得迫, 多千幾蚊要管下屬, 唔係人人都適合管人, 比佢自己揀.

大宅

引用:話說我同C6係同一個集團做,但唔同地區,我

原帖由 Nancy00111 於 14-02-20 發表
話說我同C6係同一個集團做,但唔同地區,我比C6高一級,上年年尾佢話上司想升佢職,叫佢準備考試,果陣我聽 ...
多千幾蚊真的好少又唔吸引。

換個角度諗,阿b3月出世,到時肯定要花好多時間同精力,呢個時候又真係一動不如一靜喎!

首頁

尾頁

跳至