烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我煮飯唔叻,普通炒菜,我個小朋友唔食,除左菜,瓜都唔食,唉……

一切都是最好的安排

大宅

回覆:小朋友唔食菜,請問各位有冇好既辦法

複式洋房

知唔知點解佢唔食?定係係屋企唔食但係出街就食?

大宅

回覆 baby_baby2010 的帖子

你試下了解小朋友係吳鍾意菜味,質感定形狀

好多小朋友都吳食菜,我老公都吳食
不過而家佢改咗好多。佢吳食菜係吳鍾意菜果 D草青味
我一開始淨係煮瓜,因為瓜少 D草青味
我會用濃味既醬,好似 XO 牆,蝦醬,再加肉炒俾佢食
到佢慢慢習慣咗先煮D有葉既菜,同淡味D
我都試咗年幾先令佢食少少菜
加油!

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

男爵府

引用:我煮飯唔叻,普通炒菜,我個小朋友唔食,除

原帖由 baby_baby2010 於 14-03-06 發表
我煮飯唔叻,普通炒菜,我個小朋友唔食,除左菜,瓜都唔食,唉……
講唔掂教唔聽時...我仔都係咁.唯有令菜/fibre消失於無形
如煮飯時加南瓜,薯仔,節瓜,西蘭花,椰菜花等,食時压爛撈
蒸/煎肉餅混入麥片和切極細菜粒
整蛋糕/麵包時加入果粒,南瓜和薯仔等

公爵府

回覆:baby_baby2010 的帖子

樣樣都唔食啊?有冇食過用菜同飯煮好擺成卡通圖案?或者整成菜肉餅都得,可以試下

公爵府

baby_baby2010 發表於 14-3-6 17:42
我仔調轉,唔太肯食肉,但肯食雲吞餃子小籠包,於是我哋經常整比佢食,有肉有菜有澱粉質,而且唔煎唔炸唔油膩,又可以自己調校菜同肉嘅比例,其實相當健康。或者你又試下睇下你小朋友中唔中意?

禁止訪問

男爵府

引用:知唔知點解佢唔食?定係係屋企唔食但係出街

原帖由 BBd 於 14-03-06 發表
知唔知點解佢唔食?定係係屋企唔食但係出街就食?
出街都唔食

BBd  幾大呀?  發表於 14-3-7 22:06
一切都是最好的安排

大宅

炒菜的話, 小朋友一般都唔鐘意, 原因好簡單, 因為炒菜的纖維多, 較難咬, 可以理解的, 你可以試下 :

1. 通粉配西蘭花汁 (洋蔥爆香, 加西蘭花, 上湯煮滾, 用blender打爛即成, 食既時候可以加少許lemon juice同parmesan cheese)

2. 南瓜湯 (洋蔥爆香, 加南瓜+椰菜+ 少許thyme 或 rosemary +上湯煮5-10分鐘, 用blender打爛即成, 食既時候可以加parmesan cheese)

希望幫到你

珍珠宮

好媽媽勳章

咪食生果囉... 自家鮮'炸'果汁又得, 唔駛一定限住係菜啫..

BBd  生果係唔可以代替蔬菜嫁!  發表於 14-3-7 22:08

珍珠宮

虎到金來勳章

我囡又係一個好奇怪嘅人,佢從來唔係綠色同白色嘅菜,咁我就會多D整菇類,好似冬菇,雞肶菇,磨菇之類,另外係蕃茄,薯仔,甜豆,粟米,馬蹄,豆角咁放入其他餸內煮,我初初都同余魚媽一樣將以上嘅切細粒,等佢習慣咗就唔駛整咁碎啦!

禁止訪問

複式洋房

切菜炒飯

男爵府

引用:Quote:原帖由+BBd+於+14-03-06+發表知唔知

原帖由 baby_baby2010 於 14-03-07 發表
出街都唔食
4歲

一切都是最好的安排

別墅

回覆:小朋友唔食菜,請問各位有冇好既辦法?

我阿女好奇怪的用清雞湯煮菜就食,用水煮就唔食!我唔係打手~
仲有芝士焗西蘭花就食

男爵府

唔食菜少飲水,成日病,頭痛呀

一切都是最好的安排

珊瑚宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

切碎整其他款色

或者妳去嬰兒食譜度睇到 好多jms煮小朋友飯好有心思架

男爵府

回覆:小朋友唔食菜,請問各位有冇好既辦法?

我個女3歲都唔食菜,見到綠色即say no, 切到幾細都唔得。我暫時都係用blender打爛(最常整係紅蘿蔔,蕃茄,西蘭花,粟米之類),再撈落粉麵當sauce,叫做好過無。但我諗長遠都係要迫。

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

引用:我煮飯唔叻,普通炒菜,我個小朋友唔食,除

原帖由 baby_baby2010 於 14-03-06 發表
佢會唔會都鍾意食甜嘢呢?我仔又係唔食菜,但我幾乎餐餐烚條超甜粟米切粒撈飯,佢食唒!

首頁

尾頁

跳至