少年成長

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

盛盛媽咪 發表於 14-4-2 14:00
鎖門, 比面色你睇.. 一係唔啋你... 一係咩都答你..: 係係係係 (其實佢內心唔服氣.. ) 咁樣算唔算反叛 ?
...
我都唔知...我諗算係架啦...
我仔咁大個都未試過鎖門..唔啋我...
我覺得佢頂嘴已有D...
但係見佢重會聽道理又好似唔係咁...

禁止訪問

大宅

回覆 chocolatebear 的帖子

有時駁嘴, 加態度差..唔通由佢 ?? 唉, 我個個 2年班已開始駁.. 我已慣了, 但有時聽佢d 態度開始差, 就會同佢講, 你好無禮貌..佢多數唔會理我.而家佢仲問我, 點解要讀書, 點解佢會出世, 點解佢要做 人 ?

Zywx  係唔係欠缺你的認同與鼓勵?  發表於 14-4-4 20:36

男爵府

回覆:到底你要反叛到幾多歲?

想當年我中學曾經反叛過
呢個真係必經階段
如果唔係好過份就ok

男爵府

引用:駁咀-大家唔洗睇得咁灰,+鍾意咪由得佢駁囉!

原帖由 chocolatebear 於 14-04-02 發表
駁咀-大家唔洗睇得咁灰, 鍾意咪由得佢駁囉! 大家唔洗咁上心. 最重要係關係保持到, 繼續有計傾 ...
認同

複式洋房

反叛其實真係因為開始有自己思想
唔洗迫得太緊,唔係話每樣野都要講清楚明白
得閒關心下佢話ok冇野就算,唔洗太多

水晶宮

my daugher 11 yrs old
超博咀

大宅

kit232831 發表於 14-7-11 17:04
反叛其實真係因為開始有自己思想
唔洗迫得太緊,唔係話每樣野都要講清楚明白
得閒關心下佢話ok冇野就算,唔 ...

認同, 明白小朋友開始長大, 想有自己主見同思想.. 想自己管翻自己既嘢. 唔想父母插手, 做父母只可以從旁指導, 比吓意見.. 再多說就會覺得你煩同反感.. 係時候慢慢放手, 最緊要係多溝通, 聽多D 仔女意見

侯爵府

引用:Quote:原帖由 月希 於 14-03-31 發表我仔都

原帖由 Zywx 於 14-03-31 發表
正是反叛的特徵,咩都要反駁...
c咯,我仔5歲已開始咁,我點算?點捱呀?我已開始吾識教佢!

侯爵府

引用:回覆 chocolatebear 的帖子有時駁嘴, 加態

原帖由 MonkeyGirl 於 14-04-03 發表
回覆 chocolatebear 的帖子

有時駁嘴, 加態度差..唔通由佢 ?? 唉, 我個個 2年班已開始駁.. 我已慣了, 但有 ...
佢d問題都好棘手仔仔定女女?

別墅

bp123 發表於 14-3-26 20:31
回覆 toamtl 的帖子

吾駛驚喎! 我個女E+18歲從無反叛過, 從來只有佢睇我面色,
我讀過啲親識course,反叛係適齡嘅正常心理行為,係一個自然調節機制去摸一條自己嘅路,明白我是誰,唔係太過份就ok。有啲人未反叛過,40幾歲去跳樓,無原無故去離婚,為的是去做一啲極端嘅事,去尋回自己失去嘅話事權。唔好以為唔反叛係件好事,只係結果未必係你睇到。小心!

琥珀宮

el0128 發表於 14-7-21 18:38
我讀過啲親識course,反叛係適齡嘅正常心理行為,係一個自然調節機制去摸一條自己嘅路,明白我是誰,唔係太 ...

謝謝你的分享

琥珀宮

el0128 發表於 14-7-21 18:38
我讀過啲親識course,反叛係適齡嘅正常心理行為,係一個自然調節機制去摸一條自己嘅路,明白我是誰,唔係太 ...

洋房

我都係上左中學先開始反叛期,可能男仔比較百厭吧!

大宅

中學先駁你咀,太幸福了

大宅

回覆:盛盛媽咪 的帖子

我個女吾鐘意讀書,成曰whats app. 上youtube 睇韓星. 在band 1 school 讀書repeat 都吾怕死,同學至上!無佢乎!可以點?

子爵府

引用:呢版越睇越驚,好怕升中.

原帖由 toamtl 於 14-03-26 發表
呢版越睇越驚,好怕升中.
Me too...越睇越怕過幾年點算?

珊瑚宮

月希 發表於 14-3-31 18:56
我仔都小五...想知點先叫反叛..

我仔其實都比以前冇咁聽話...

有自己想法, 唔再百分計聽言從, 但如果佢講到自己道理, 我唔會CONSIDER係反叛。

態度唔好, 係我認為不可接受嘅, 所以我會拆開兩件事嚟睇、嚟傾。

諗下自己當年都好堅持自己一套, 但父母唔接受無禮劜上嘅表現, 我地要求要乜要物都要按下把火先有得傾, 結果外人一路認為我地全部係乖仔乖女

大宅

回覆:到底你要反叛到幾多歲?

係咪仔會反叛啲?我仲有二個,不過好細,六同三歳!好驚

大宅

引用:我個女吾鐘意讀書,成曰whats+app.+上youtu

原帖由 happydaughter 於 14-07-25 發表
我個女吾鐘意讀書,成曰whats app. 上youtube 睇韓星. 在band 1 school 讀書repeat 都吾怕死,同學至上!無 ...
同學至上係我最驚!我同佢講咩道理都冇用

首頁

尾頁

跳至