論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新來個姐姐印尼,完全樣樣唔識,溝通唔到,唔識煮也,我好難頂,真係吾知佢要幾時先可以幫到手。大家有同樣的經曆嗎,慘~~~~~~~~~~~~~~~~

333s  無法溝通. 用body. 廿歲, 不會打理家庭占多數.  發表於 14-3-25 11:01

珊瑚宮

agent 話起碼貼身教3個月先上手
玩具萬歲!

珊瑚宮

唔識中英文,大鑊

有無印尼人學廣東話書本?
玩具萬歲!

複式洋房

回覆 fitfish 的帖子

日日好似雞同鴨講,難頂~~~~~~~~~

複式洋房

回覆 LYH1188 的帖子

三個月,我係大肚,貼唔到身教,我係想忍下做完月要佢即刻走人。

禁止訪問

珊瑚宮

agent 有無包換人?
agent 求其在印尼鄉下揾個乜都唔識的人來,收顧主一萬幾千,質條盲毛入屋.

玩具萬歲!

別墅

回覆:新來姐姐完全吾識做也

之前就同樓主一樣又大肚,又系請個0exp 印,日日雞同鴨講,半年都未上手,之後轉菲,怕怕。

大宅

你請佢時唔知佢中英文都唔識嗎?你有請陪月嗎?

我bb岩岩今年年頭出世, 我同agent 講明話要個overseas 印唔要o係hk 做過既, 寧願自己慢慢教跟我o個套, 請佢時亦知道佢冇湊b經驗, 唔識中英文, 但就係合眼緣, 因我同我老公都覺得日日要對住佢, 合眼緣重要過佢既經驗....

工人初時真係咩都唔識, 中菜唔識煮, 湊bb 唔識, 中英文咩都唔識, 清潔就ok既, 佢黎左3星期到我就生喇, 而我都請左陪月, o個一個月個陪月教要佢煮足一日3餐同燉品,佢俾陪月地獄式train左一個月之後煮飯就上手了, 陪月走左之後, 我就慢慢教佢湊b, 佢都ok 呀

我返左工後, 都係交俾佢湊, 見佢都幾錫bb, 同佢講要注意既地方都到做到, 基本廣東話對答已經冇大問題, 當然複雜d既都要講多幾次先明啦, 暫時都放心交d野俾佢

如果你坐月有人幫, 可以叫佢教工人, 炒左佢請個新既成本好高呀, 你不如試下慢慢教, 調節下自己既要求同心態, 可能會好d, (我請佢時只希望佢搞得掂BB, 對BB 好, 煮到餐飯同做到基本清潔已當係BONUS了)

大宅

回覆 sweetybobo 的帖子

子爵府

BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我工人都係新到, 1星期, 上星期有舊工人帶住佢做野, 宜家舊工人走左, 新工人基本野OK, 但溝通唔到, 我同佢用GOOGLE 翻譯咋, 再加D 身體語言囉

禁止訪問

別墅

LYH1188 發表於 14-3-25 10:27
新來個姐姐印尼,完全樣樣唔識,溝通唔到,唔識煮也,我好難頂,真係吾知佢要幾時先可以幫到手。大家有同樣 ...

我個都來了兩個月,同你一樣,雞同鴨講,冇記性,d嘢日日做開都要提,好煩。
都有用google translate。

成日做錯嘢,火嚟,講完冇改善。
暫時唯一優點係肯做。

我都唔知炒唔炒佢好。

大宅

sindyhkhk 發表於 14-3-25 13:14
回覆 sweetybobo 的帖子

個工人本身有生過小朋友嗎? 幾多歲?

冇生過呀, 佢26歲, 佢肯聽肯學, 我對住佢冇試過氣勞, 因佢態度好, 我都好樂意教

另外, GOOGLE TRANSLATE 都好幫得手

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

LYH1188 發表於 14-3-25 10:27
新來個姐姐印尼,完全樣樣唔識,溝通唔到,唔識煮也,我好難頂,真係吾知佢要幾時先可以幫到手。大家有同樣 ...
我朋友試過, 一星期唔夠就炒左
溝通唔到好大獲

主 賜 平 安

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

回覆 LYH1188 的帖子

剛剛炒咗個工人, 又係溝通問題, 我估識佢聽三成啦, 人品好, 但湊唔到nb, 所以都係唔得

大宅

我個就嚟四個月,出了兩封 warning, 都係冇改善,我己請了新工人,一到就炒佢。其實日日做開嘅嘢同日日都要講嘅嘢,有乜理由四個月都做唔好,一係就冇心做,一係就冇心學,我哋打工嘅試用期都係得三個月。

大宅

回覆:LYH1188 的帖子

朋友請嘅印傭,都係咁,教左兩個月都唔識煮,有一日我朋友出門唔記得拿鑰匙,返屋企見到工人自己煮緊下午茶。我朋友大住肚日日煮飯比佢食,由果日起朋友夜晚叫工人煮,點知煮左半個月日日都西紅柿炒雞蛋。炒左工人果日,個工人好開心。

別墅

湊NB都用新海外 ? 間AGENT好衰姐 , 新黎果D想做到野...快則3個月...慢則2年 , 你去過印尼你就知 , 大部分都好似豬油膏咁 ! 祝好運 , 因為新黎比較乖 , 如果聽教聽話就請容忍吓佢 , 因為鈍可教 , 變壞咗(衰)嘅工人冇得救 !

男爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章

我嗰個都係要教足大半年先好些少, 成日唔記得野, 簡單蒸炒還可以, 同佢講親野要重復幾次, 而家差唔多兩年, 中文先進步D

首頁

尾頁

跳至