跳至

首頁

尾頁

大宅

本人在20年前回香港定居, 一直都沒有報海外稅, 而我兒子在中學時回美國FREMONT 唸書, 由我妹妹take care. 佢claim 佢做dependent報稅. 現在我囝囝會上大學, 他跟我說要報稅, 因大學要交父母報稅表, 學費才能減免. 那我應該怎樣做,

1)是否要由我在HK做工時的收入補回所有年份.
2) 請問現時S.F 的入息, 幾多先要交稅?
3) 如果我入息報稅後也不用交稅, 那學校會否減免學費.

請幫忙, 因4月要報稅了. 謝謝

大宅

回覆:請教, 本人在HK, CA是否要報海外稅???

你都係搵accountant做。以我所知,federal tax 只back date 6年。

但你係overseas tax,沒有俾過CA property tax,都係要俾out state tuition。by definition,你唔係CA resident,亦𣎴是on-state!

大宅

I mean you are not in-state

大宅

一係你叫個仔試吓show佢係你妹financial dependent有冇可能過到。

不過,得罪講句,你同係香港生小朋友的B6有冇分別?你冇行使交稅呢個公民責任,又何來可以享有instate tuition的previlege呢?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:本人在20年前回香港定居,+一直都沒有報海外

原帖由 smallmui 於 14-03-26 發表
本人在20年前回香港定居, 一直都沒有報海外稅, 而我兒子在中學時回美國FREMONT 唸書, 由我妹妹take care. ...
照計你妹妹做開guardian,claim 開你仔仔做dependent,應該係交你妹妹既稅表俾學校,而唔係父母既。

大學有分dependent 同independent 身份申請financial aid,你仔仔可以independent 申請,唔需要交父母稅表。你講既學費減免,係指EOPS 定係financial aid?每間大學既網頭都有相關資料,上網睇下。

早幾年問會計師話海外定居既citizen,年收入十萬美金或以上要報稅,交幾多就唔記得,我無回流到,唔清楚。不如你打IDD 向會計師了解下。

大宅

我係美國公民, 未結婚時有報稅,返左HK結婚, 開始沒有做野, D 仔大了.才搵返工做.所以提供唔倒最近的報稅表.

大宅

sfmeow 發表於 14-3-26 12:29
照計你妹妹做開guardian,claim 開你仔仔做dependent,應該係交你妹妹既稅表俾學校,而唔係父母既。

大學 ...

唔該晒你, 但我妹妹唔係正式 GUARDIAN, 佢係幫我take care 我個囝, 我諗學校祗可以當佢係care giver. 如果以independent 申請, 但點証明佢係independent?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

駛唔駛交稅都好,公民責任係要報稅,你唔合資格交稅都要報,
冇正職收入,你都有銀行戶口利息收入吧,都係你嘅收入,
政府規定如銀行利息當年唔夠US$10係唔駛報,銀行亦唔會出1099俾你,
而家你最好去睇吓學校資料,都係搵個會計師幫你好D。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:sfmeow+發表於+14-3-26+12:29+照計你

唔該晒你, 但我妹妹唔係正式 GUARDIAN, 佢係幫我take care 我個囝, 我諗學校祗可以當佢係care giver. 如果 ...
仔仔讀大學,放手俾佢自己搞啦

珍珠宮

引用:Quote:sfmeow+發表於+14-3-26+12:29+照計你

唔該晒你, 但我妹妹唔係正式 GUARDIAN, 佢係幫我take care 我個囝, 我諗學校祗可以當佢係care giver. 如果 ...
唔駛證明架

別墅

回覆:lottieclee 的帖子

非常同意lottieclee!
有權利,就有義務!

首頁

尾頁

跳至