母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日生完第四日,個胸開始上奶,開始重,摸落有少少硬,我按摩完再 熱敷先泵都係唔出,用手擠都唔得,好似乳頭得好少位俾佢走出嚟咁。兩邊加埋雙泵二十分鐘先得10 ml ,bb 埋身初時肯啜但飲到好炆,兩三次之後就唔肯再食喇
請問有咩辦法?個胸又唔係真係好硬但好重,係咪都係積左奶出唔到嚟?

大宅

應該係乳線未通,要啜多d.泵多d就通嫁啦!仲有用手按鬆d硬嘅地方.慢慢就有幾條奶柱。

大宅

回覆:啲奶出唔到嚟

定係依家啲奶應該係得好少?

大宅

引用:應該係乳線未通,要啜多d.泵多d就通嫁啦!

原帖由 msbaby0525 於 14-03-29 發表
應該係乳線未通,要啜多d.泵多d就通嫁啦!仲有用手按鬆d硬嘅地方.慢慢就有幾條奶柱。 ...
bb 喺special care unit ,尋日出院前只係可以上去幾次埋身食,若果唔係俾佢埋身啜過,可能連呢10ml 都無
但依家佢就嫌我出奶慢,成晚midnight 又推又按咁再泵成個鐘,好辛苦
我會再努力,thanks!
咁係咪唔好飲上奶野住?

大宅

回覆 penguinguin 的帖子

唔駛泵咁耐,會疲勞架。bb喺醫院食慣奶樽,快靚正,係會無耐性啜人奶,加上人仔細又唔係咁夠力又唔叻啜。我嘅經驗係先泵出黎用奶樽餵,得閒就俾bb埋身。佢要學啜。等你泵奶有2,3條奶柱,bb就會啜得好。我就照食上奶野,上得多先多奶出。餵奶姿勢唔正確都有影響嫁,可以的話去健康院搵姑娘睇睇同幫手推下個胸.我嗰陣坐緊月都照出入健康院幾次,為左bb點辛苦都要.

別墅

回覆:啲奶出唔到嚟

健康院姑娘熱敷唔好超過三分鐘

初初一星期中上緊奶,乳線唔通係咁架得得10-15ml (我個陣已經係醫院每過section都埋身,番屋企第一次泵都咁少)

之後會慢慢多,泵耐係無泵次數密有效!如果你好擔心又有耐力就1-1.5個鐘雙泵10分鐘咁……

我初時第7,8日乳頭啜損左先開始泵,由10ml,泵到幾多餵幾多補奶粉兩日,之後再全埋身多兩日,已經變全泵人奶媽,唔駛補粉。當然都係1安2安3安咁慢慢上。唔係富媽一來就3安以上咁。而家個半月5安都係餐餐清,一路擔心遲d唔夠奶但一路夠俾b食(中途1x日泵3安食3安又擔心,2x日食3.5-4安又擔心又岩岩夠……)而家間中一日都起碼一次最多7安平均5安,希望遲d有日泵到8安以上

大宅

引用:回覆+penguinguin+的帖子唔駛泵咁耐,會疲

原帖由 msbaby0525 於 14-03-29 發表

唔駛泵咁耐,會疲勞架。bb喺醫院食慣奶樽,快靚正,係會無耐性啜人奶,加上人仔 ...
多謝你!我未變石頭胸,因我好大力係咁幫自己推。啲奶依然出唔到嚟,乳頭乳腺未通。聽日健康院一開我就去問下姑娘有無辦法
我仔喺醫院時我講明要cup feed ,喺醫院試過都幾易餵,但番左屋企就唔得了,最後都係要用樽,希望佢唔會混淆喇
你講得好啱呀,bb 第二日都肯埋身仲食得好好,但第三日開始就唔制喇,因為奶流出得太慢。佢依家一見我打平佢個身埋嚟我度就喊喇,我好驚第日佢唔肯再食呀

大宅

引用:健康院姑娘熱敷唔好超過三分鐘初初一星期中

原帖由 boctopus 於 14-03-29 發表
健康院姑娘熱敷唔好超過三分鐘

初初一星期中上緊奶,乳線唔通係咁架得得10-15ml (我個陣已經係醫院每過sec ...
唔該你!我依家泵密左但時間短左,奶多番少少到20ml 但依然流得太慢bb 唔肯飲,唔知要點先有奶柱… 依家仲係一滴滴咁滴出嚟

大宅

頭半個月滴滴仔都唔奇,慢慢就會多,之後會通,一通就有奶柱出,慢慢變花灑頭,嘻嘻放鬆心情,唔好太大壓力,得閒就温柔咁按下個胸。
祝福你人奶路順利。

禁止訪問

回覆:penguinguin 的帖子

男爵府

引用:食 goats rue 啦,會出得快啲同多啲奶柱

原帖由 chrisbaby 於 14-03-31 發表
食 goats rue 啦,會出得快啲同多啲奶柱
咩黎㗎?邊度有得賣?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊