自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

子爵府

wy_yen 發表於 14-3-29 14:07
政策問題,難民真係大晒,仲成日借d2繼續留港,話自己返去自己國家會受逼害,跟住就可以繼續留港
...
但佢會唔會過份左D啊, 都未生, 得佢同佢老公, 點解要人地政府幫佢付未來2年既4人租金, 不如比幢別墅佢住啦. 仲有又唔係人地請佢來, 點解要人地幫佢比.

Janet@Lun    發表於 14-3-30 12:03

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:wy_yen+發表於+14-3-29+14:07+政策問

原帖由 tintinlam 於 14-03-29 發表
但佢會唔會過份左D啊, 都未生, 得佢同佢老公, 點解要人地政府幫佢付未來2年既4人租金, 不如比幢別墅佢住啦. ...
我都覺勁過份

水晶宮

引用:應該係申請緊做難民?通常申請到好快就會安

原帖由 hingguu 於 14-03-29 發表
應該係申請緊做難民?通常申請到好快就會安排去外國,因為香港只係中轉地,唔可以接收。全香港確認左難民身 ...
講笑嗎?!得幾十個?!好似有好多住左幾年!

大宅

引用:Quote:原帖由+hingguu+於+14-03-29+發表應

原帖由 我阿廉廉 於 14-03-29 發表
講笑嗎?!得幾十個?!好似有好多住左幾年!
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20131015/18464337
只有91個
尋求庇護當中包括申請難民身份,同酷刑聲請者,因為審批時間好長,同埋又可以上訴,有d就申請難民唔得再申請酷刑聲請,佢地滯港時間好長。只可以靠社署嘅幫助,包括每月1200蚊租津同食物,唔會俾cash佢地揸手,義工都唔做得,咁香港地1200蚊住得d咩呀。但政府政策以\"不高於綜援\"為原則,又唔想開難民營,如果對佢地太好又會吸引難民嚟香港。
所以嘈左咁多年都冇進展。
雖然有d會做犯法野,做黑工嘅。但有d係一家大細,有d係專業人士,落到香港日日就等,都好慘。。。。

男爵府

畀面勳章

引用:尼籍難民夫婦不獲延強制令+[(黃幗慧攝)(蘋

原帖由 tintinlam 於 14-03-29 發表
尼籍難民夫婦不獲延強制令 [(黃幗慧攝)(蘋果日報)]

懷孕6個月的尼泊爾女難民與丈夫,早前稱遭驅趕致無家可 ...

大宅

e家呢個係咩世界

首頁

尾頁

跳至