自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有圖,牙齒禁生既請問要點做呀小朋友未換牙

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

前面隻乳齒有無鬆? 閒時搖下佢等佢快D甩!

子爵府

回覆:好擔心小朋友牙齒

咁要睇牙醫喇!
如果唔係啲牙仔生得唔靚,刷得唔乾淨又易蛀牙!

侯爵府

畀面勳章

係咪乳齒鬆過無留意?

侯爵府

畀面勳章

引用:咁要睇牙醫喇!如果唔係啲牙仔生得唔靚,刷

原帖由 jeannietsui 於 14-03-30 發表
咁要睇牙醫喇!
如果唔係啲牙仔生得唔靚,刷得唔乾淨又易蛀牙!
我女之前都係咁上下情況,不過係上排,恆齒迫咗去前面生,牙醫話無野做到

珍珠宮

畀面勳章

而家好多小朋友都係甘,乳齒未掉,恒齒就出黎來,包括我個女都係甘

伯爵府

即係乳牙未鬆,恆牙係後面生左出黎??

我仔當時換門牙都係咁既情況,醫生幫佢分兩次脫左三隻門牙,等後面既恆牙可以够空位生得好啲,而家情況好好。建議你睇醫生。

男爵府

明白你,因我幾年前見亞女甘都好緊張。當然首先是下門牙兩隻乳齒仍在恆齒在後面出左(好似你張相甘),當時我即睇牙醫,牙醫同佢脫去兩乳齒,恆齒便慢慢向前生,接著隔離兩隻又如此,我見乳齒較鬆,便沒找牙醫脫,後來乳齒自己脫落,恆齒又向前生,而家果四隻牙又齊又靚。所以你唔駛擔心。第一次去睇下牙醫先

伯爵府

你要去睇牙醫,睇下呢隻係「多生齒」定只係乳齒未鬆就生出黎既恆齒

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

脱咗乳齒就會正常生長啦

大宅

多謝你地回覆,其實我好驚剥牙,而家見到仔仔禁、自己手都震埋,過兩日同佢睇牙醫,呀,點解而家既細露禁多乳齒未脫就生恆齒呢? 係咪關食左多含決素食品事?

大宅

醒目開學勳章

但其實係咪唔需要睇牙醫的?有d醫生會話等乳齒自己脫落,隻恆齒會慢慢向前生返的,因怕咁細個脫牙會嚇親小朋友

我家姐是做牙醫助護的,早排我女都是這樣,我都好擔心,隻乳齒仲未有鬆脫的現象,我家姐係叫我一係脫左佢,一係等佢自己甩。。。我諗左兩三日左右,隻乳齒竟然開始鬆鬆地,過多兩日甩埋。。而家恆齒慢慢向前生返了

公爵府

引用:多謝你地回覆,其實我好驚剥牙,而家見到仔

原帖由 cksy_bb 於 14-03-30 發表
多謝你地回覆,其實我好驚剥牙,而家見到仔仔禁、自己手都震埋,過兩日同佢睇牙醫,呀,點解而家 ...
我女上星期都試過哩個情況,乳齒鬆而又未脫,兩隻恆齒已出,我即帶阿女去剝牙,醫生手勢好,識得氹阿女,阿女一啲都唔驚,仲好開心可以脫牙,$200/隻,依家恆齒慢慢向前生出,希望最後會靚返,你都快帶阿仔去剝牙吧

Joancyf  請問在那裡, 我個仔又係這樣的情況  發表於 14-6-18 10:03

男爵府

回覆 cksy_bb 的帖子

樓主, 請問你個仔睇完牙醫未, 情況是點樣, 因為我個仔又係咁, 恆齒生左在乳齒後面, 我擔心恆齒無位生長

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實好普通架咋WOR, 唔好過份擔心
http://www.schooldental.gov.hk/wsmile/ohk_toothtransi_c.html

禁止訪問

公爵府

引用:回覆 cksy_bb 的帖子樓主, 請問你個仔睇完

原帖由 Joancyf 於 14-06-18 發表
回覆 cksy_bb 的帖子

樓主, 請問你個仔睇完牙醫未, 情況是點樣, 因為我個仔又係咁, 恆齒生左在乳齒後面, ...
唔使擔心,我女脫乳齒後恆齒長返正常位了

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:cksy_bb 的帖子

首頁

尾頁

跳至