懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我LAST M DAY 1 係18/2, 29/3 驗到BINGO, 以此推算, 應該係 3 - 4 WEEKS 啦.
今晚會去睇普通科醫生拿轉介信去健康院/醫院排隊......

其實我BINGO 之前都有KEEP 住食葉酸, 不過斷斷續續, 因為有時唔記得
係3月份食得密D........

之前搵過資料, 有D人話12 WEEKS 先開始食 materna, 20 WEEKS 先開始食DHA
但有D又話應該知道有左就食.......有點混亂.......

咁又幾時食鈣片呢?

頭先打去BOOK一個婦科醫生時, 個姑娘超好, 提我 11-14 WEEKS 要做OSCAR, 所以今晚拿完封轉介信, 打算聽日即刻去健康院/醫院排隊

因為身邊的好朋友未有生育經驗, 而且而家又未夠三個月, 唔想周圍同人講........希望大家可以係度互相幫下

子爵府

回覆 iababy 的帖子

頭四個月唔好食寒涼食物,例如:西瓜,綠豆,芥菜,冬瓜,鮮菇類,而無鱗魚要少食,好毒,而豆腐我有bb就唔食,bb出世會易嘔奶,因為有石膏粉

別墅

多謝你的資料啊!!! 我都要留意下先.

係呢, 你有無食DHA, 維他命, 鈣片之類啊?

大宅

我的育兒心得勳章 BK Milk勳章

引用:我LAST+M+DAY+1+係18/2,+29/3+驗到BINGO,+

原帖由 iababy 於 14-03-31 發表
我LAST M DAY 1 係18/2, 29/3 驗到BINGO, 以此推算, 應該係 3 - 4 WEEKS 啦.
今晚會去睇普通科醫生拿轉介信 ...
頭3個月醫生都係開葉酸比我,之後我就食完再問醫生有無需要再食葉酸,佢就開咗materna +dha+鈣片比我now 16w6d

別墅

I see. 照你咁講, 我而家繼續食葉酸先.......第一次產檢時先問醫生.......
我仲打算一日飲 1 至 2 杯鮮奶

你地有無飲奶啊?

我一次過BOOK 左幾個婦科醫生.....

你地睇開邊個?

別墅

回覆 州脆絲 的帖子

I see. 照你咁講, 我而家繼續食葉酸先.......第一次產檢時先問醫生.......
我仲打算一日飲 1 至 2 杯鮮奶

你地有無飲奶啊?

我一次過BOOK 左幾個婦科醫生.....

你地睇開邊個?

大宅

我的育兒心得勳章 BK Milk勳章

回覆:iababy 的帖子

我睇林兆強,但suggest張智

別墅

回覆 州脆絲 的帖子

你有睇過張醫生啊?

我都BOOK 左佢4月中去睇啊!

大宅

畀面勳章

回覆:剛剛BINGO, 有D咩要做啊

my last m on.18/2 too

大宅

回覆:剛剛BINGO, 有D咩要做啊? (希望剛剛BINGO的姐妹都入黎一齊傾下)

我同你也是差不多日子last m 28/2. 可以交流一下心得

別墅

回覆 roycebaby 的帖子

咦, 咁你預產期係唔係11月尾啊?

你去左政府醫院排隊未啊?

別墅

回覆 alicemama1124 的帖子

好啊, 大家一齊交流下.

我今朝去政府醫院登記.......醫生居然要去到 8 月尾先可以見我第一次 !

不過我就可以4月尾去見下姑娘既........

其實除左 OSCAR, 結構, 仲有D咩係必須要做既呢?

我係新手, 好多野都唔識, 要爬多D文先得.

大宅

我仲未排😅😅

大宅

你可以出去搵私家醫生睇,4-6 星期左右睇一次

大宅

畀面勳章

計日子預產期係11月尾,今胎第二胎,已去qe排期,4月尾會見姑娘。

別墅

回覆 roycebaby 的帖子

同我一樣喎
我都係EDD 11月尾, 4月尾見姑娘......又係QE

今日只係聽到話會安排做OSCAR 同照結構,
未提過飲糖水測試 ! 可能要等驗血之後先知駛唔駛, 應該唔係個個要飲糖水

別墅

回覆 floflo618 的帖子

會啊, 今個星期五去睇私家 都唔知算唔算太早.

別墅

你EDD 係幾時啊??盡早排好D喎!

別墅

回覆:剛剛BINGO, 有D咩要做啊

26 last m com day , 第2胎。 但第1個依家只係8個月......

複式洋房

引用:回覆 alicemama1124 的帖子好啊, 大家一齊

原帖由 iababy 於 14-04-01 發表

好啊, 大家一齊交流下.
唔好意思,我想問下第一次到QE登記咁快就有得book埋睇醫生?因我剛剛去Q E登記,叫我5月頭去見助產仕先。

首頁

尾頁

跳至