2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囡囡返育嬰院,個個月病病,所以帶咗囡囡去打流針,有政府支助,$70支,希望病少D啦!

大宅

引用:囡囡返育嬰院,個個月病病,所以帶咗囡囡去

原帖由 crystalip 於 14-04-01 發表
囡囡返育嬰院,個個月病病,所以帶咗囡囡去打流針,有政府支助,$70支,希望病少D啦!

...
我都唸住帶阿B去打,我問左我邊的家庭醫生,免費啊.

複式洋房

回覆:fhchanalex 的帖子

免費!咁好!

大宅

引用:免費!咁好! +

原帖由 crystalip 於 14-04-01 發表
免費!咁好!
有d私家吾收錢

大宅

回覆:fhchanalex 的帖子

其實健康院好似都有得打

複式洋房

畀面勳章

回覆:Love_BB123 的帖子

我问過姑娘,叫我出私家打😖

大宅

回覆:流感針

問過醫生,流感季節快過,如果BB不是成日出街,而家打流感針並不太有幫助。佢建議今年八至九月留意定下一年的流感針。因為藥廠每年也因應世衞公佈的流感菌株,造新疫苗。

大宅

引用:問過醫生,流感季節快過,如果BB不是成日出

原帖由 貝珠 於 14-04-02 發表
問過醫生,流感季節快過,如果BB不是成日出街,而家打流感針並不太有幫助。佢建議今年八至九月留意定下一年 ...
下一個流感高峰期是7-8月,現在流感活躍度已下降,但乙型流感活躍度仍然偏高,上星期有一個健康的5歲女童感染流感而併發腦炎目前危殆,家長對流感仍需保持警覺有所提防.根據衛生防護中心的數據,2014年1-4月,有120人死於流感,流感可引致嚴重疾病甚至致命,健康人士亦會受影響,打季節性流感針一般有7成以上的保護,疫苗一般要2-4星期才發揮效用.
http://www.chp.gov.hk/files/pdf/fluexpress_web_week13_3_4_2014_chi.pdf

男爵府

我阿女今日食輪狀,問醫生佢話依家打係貨尾,叫我等新一批今年十月先打喎。 咁都得?

複式洋房

我問左醫生,佢話流感高風期尾聲,叫我地等十月先!!

大宅

引用:我阿女今日食輪狀,問醫生佢話依家打係貨尾

原帖由 tys 於 14-04-04 發表
我阿女今日食輪狀,問醫生佢話依家打係貨尾,叫我等新一批今年十月先打喎。 咁都得?

...
流感針係每年11月(13/14)開始打,即係保護期由2013年11月至2014年10月,下一個流感高峰期係7-8月,宜家打仍然都有效.

大宅

引用:我問左醫生,佢話流感高風期尾聲,叫我地等

原帖由 虎兒 於 14-04-04 發表
我問左醫生,佢話流感高風期尾聲,叫我地等十月先!!
我3月中帶阿B去私家打六合一時,個醫生話滿6個月BB可以打, 雖然4,5月打係貨尾,但仍然有效.

首頁

尾頁

跳至