想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

中醫師睇完我體溫表,話估我黃體素不足,難着床,請問各地jm有無診所驗血介紹?有無jm都係咁?有咩方法可以改善到,我好擔心,我都試左10個cycles
麻煩大家

大宅

可以去婦科轉介化驗。。我上個月驗左。。標準係25..我得1....今個月又要驗過

大宅

回覆 Tsang@pig 的帖子

醫師的意思可能說你排卵后沒有14天就來月經,這樣代表你黃體功能不好,容易流產和難著床吧,這些不用檢查的

翡翠宮

回覆:黃體素不足

我個時高温期得5-7日,中ec都係話我黃體不足,我睇左佢前後個幾兩個月,食左好似2-4劑中藥就bingo左,依架阿b就黎20個月喇!!

複式洋房

回覆 小manman 的帖子

我懷疑今個cycle無排卵,紅d無深色過,連50%都無,上個cycle 排卵後一直都37.4度至m come,今個cycle一直都係得36.8度左右,今日得36.4度,都check唔到有排過卵,想揾個中医調理下身體,可以pm我你個中医資料嗎?謝謝!

大宅

引用:我個時高温期得5-7日,中ec都係話我黃體不

原帖由 小manman 於 14-04-04 發表
我個時高温期得5-7日,中ec都係話我黃體不足,我睇左佢前後個幾兩個月,食左好似2-4劑中藥就bingo左,依架 ...
可pm 你的中醫資料?

翡翠宮

唔好意思呀,我個中醫依架無幫人睇症喇,佢去左中大教書~

男爵府

抽血驗到唔夠,10都唔過……灰過乜中醫就話我肝火鬱結,所以攪成咁……好灰好灰

大宅

回覆:貝貝寶 的帖子

Thanks!

係啦,中醫師估我係咁,我自己又太擔心,所以先話想check下

大宅

引用:我個時高温期得5-7日,中ec都係話我黃體不

原帖由 小manman 於 14-04-04 發表
我個時高温期得5-7日,中ec都係話我黃體不足,我睇左佢前後個幾兩個月,食左好似2-4劑中藥就bingo左,依架 ...
我都想好似你咁,食左中藥咁快就bingo!

咁你除左中藥,你有無睇西醫,西藥個邊呀?

唉,好擔心

大宅

引用:回覆 Tsang@pig 的帖子醫師的意思可能說你

原帖由 貝貝寶 於 14-04-04 發表

醫師的意思可能說你排卵后沒有14天就來月經,這樣代表你黃體功能不好,容易流產和 ...
Thanks!

係啦,中醫師估我係咁,我自己又太擔心,所以先話想check下

大宅

引用:回覆 Tsang@pig 的帖子醫師的意思可能說你

原帖由 貝貝寶 於 14-04-04 發表

醫師的意思可能說你排卵后沒有14天就來月經,這樣代表你黃體功能不好,容易流產和 ...
Thanks!

大宅

這個是內分泌的影響,之前我朋友就是這樣流產了兩次,后來我介紹了我的中醫師給她調理,調理時醫師會跟著她的每個階段醫治,后來教她同房時間現在懷孕了在保胎,所以不用太擔心的

大宅

黃體功能不全應該沒什麼西藥可用的,都是用中藥調理

大宅

引用:回覆 Tsang@pig 的帖子黃體功能不全應該沒

原帖由 貝貝寶 於 14-04-05 發表

黃體功能不全應該沒什麼西藥可用的,都是用中藥調理
吾該哂你呀

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 小manman 於 14-04-04 發表我

原帖由 Tsang@pig 於 14-04-05 發表
我都想好似你咁,食左中藥咁快就bingo!

咁你除左中藥,你有無睇西醫,西藥個邊呀?
我無睇過西醫呀,我諗住如果睇中醫唔得先睇西醫~

子爵府

食B雜

禁止訪問

回覆:Tsang@pig 的帖子

首頁

尾頁

跳至