基督家庭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

基督徒都係人, 人係有罪性, 好容易就會迷失, 受到魔鬼的引誘, 所以, 聖經上時常提醒我們, 特別是教徒, 更要時刻記住: 要謙卑, 不要自誇, 以及時時警醒, 這樣才能不會偏差呵!

若見到教徒迷失時, 不是叫他離開或放棄他, 而是要幫助他, 勸免他才是的.

禁止訪問

唔識點勸?

大宅

摘自其他網站, 情況跟你相約 :

就好像大衛被掃羅迫害,當掃羅落入大衛手中的時候,大衛決不親手殺掉他,寧願交給神代自己申冤!

我想你該做的事是把你心中所想向神傾訴,並求神不要讓你因仇恨而落入撒旦的網羅裏。

禁止訪問

我唔係教友, 有冇d平常人的方法

別墅

不能一個人的行為, 就將整個教會, 甚至係宗教都否定的, 每處地方都有好與壞, 其實你係想對事呀, 對人呀, 亦或對宗教呢!

你所講的事情, 係佢間教會所有人都係咁, 亦或係佢個人係咁呢, 如果佢教會的人係咁的話, 那麼, 這間教會好有問題啦, 唔止你唔入, 我哋都唔會入. 但衹係佢個人問題, 就好像我上次所講的一樣, 佢係需要教友的幫助.

若以平常人來做的話, 佢的行為可以同佢絕交囉, 佢沒有真誠地對待朋友, 甚至傷害到朋友tim, 咁你咪唔同佢做朋友, 一了百了!
咁咪不用為這個人勞氣啦!

禁止訪問

我對的係教會教出來的人

別墅

其實基督徒也會經常做出一些錯事,但是一個真正的基督徒當做出一些錯事的時候,內心是很痛苦的....

但也有一些自認是基督徒的人,口裏承認,但內心卻不太相信,但妳放心,因我們的神是看人內心的神!

禁止訪問

我同意你們的觀點

大宅

尼古丁,

你的朋友一定是傷得你好緊要. 因為她的行為會令你覺得她很過份(換轉我都會嬲), 只不過嬲完又點呢, 關邊個事呢, 你係佢朋友點解你唔勸下佢呢, 點解佢家人同佢咁熟都唔勸下佢呢, 點解d同事又唔理佢呢, 點解你會覺得教會會教埋晒佢d咁既行為呢, 我都唔係好明, 你明唔明, 試下繼續發洩, 講多少少得嗎?

大宅

不好意思樓主我想問一下,那位女士姓什麼?多大年紀?是哪間教會的?還有是哪間茶樓大約何時發生?

還有那位"自小係教會成長的人"又姓什麼?多大年紀?是哪間教會的?

laughin' to keep from cryin'

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至