親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

一家人去旅行: 我+我仔+我爸/媽/2個妹

因最細個妹是後來加入的, 我爸昨天才知道佢都去, 佢反應好大叫他不要去!去做咩!叫左你唔好去架啦!你唔好去呀!我們說下訂金已付喎,, 佢話撻訂囉..
我們都好無語, 以為佢討厭個妹
後來今早阿媽說, 原來爸佢怕全家人一起旅行不吉利, 點都要留一個在家!!

真是第1次聽啊?有這樣的迷信... 後來我同同事說起, 原來同事媽媽都是因為這個理由堅決獨自留低死都不肯跟家人旅行.. 我媽媽的上司又是這樣說喎,,,, 乜原來真係咁多人有這樣的想法!??

大宅

引用:一家人去旅行:+我+我仔+我爸/媽/2個妹因最

原帖由 lovemeow 於 14-04-07 發表

因最細個妹是後來加入的, 我爸昨天才知道佢都去, 佢反應好大叫他不 ...
我無喎,舊年一一個家族包括我6299,姑奶同佢老公,我一家5口再加我99兩個細佬同佢哋老婆去日本玩,完好無缺咁番黎。
呢d嘢信側有,不信側無

只許周官放火 不許百姓點燈

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

lovemeow 發表於 14-4-7 11:16

因最細個妹是後來加入的, 我爸昨天才知道佢都去, 佢反應好大叫他不 ...
迷信呢D野有時無得解,亦無得講道理

lovemeow  yes, 所以都唯有妥協  發表於 14-4-7 11:57

大宅

回覆 dogdogling 的帖子

係啊大把人都是一家總動員去旅行的啦

不過我們是無法改變一個老人家的古老思想, 堅決去可能都不開心

最後都是放棄了我最細個妹

首頁

尾頁

跳至