母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

GU仔有句口頭蟬,時時刻刻都講,特別我不在之時,巨講得最多,就係:媽媽奶奶覺覺。

有時,巨根本不是肚餓想吃奶,更加不是想睡覺,呢句話,只係想講:巨真係好掛住我。

一向以來,亞GU都算好照顧,在我看來,好好。在婆婆爸爸看來,多數都OK,不過,一要搵我個時,巨地覺得好煩。哈哈……

近日,同大個仔(呢期巨好喜歡我地地甘叫巨)有個小秘密動作,動作很簡單,但之後大家(我同亞仔)都會會心微笑,動作就係:

在空氣中拿一些野甘,之後輕輕的按在心的位置,靜止一陣,感受一陣。

秘密小動作令我們開心,GU媽有少少稔多左,哈哈,將來亞GU仍會無端端甘用呢個動作同我溝通嗎?我的白日夢已想到亞仔是中學生,有女朋友仔追,但同我打梗呢個暗號,哈哈,好低能的GU媽。

呢個動作代表咩呢?

如果你掛住我,在空氣中拎左媽媽出來,放在心中,等一等,感到媽媽也在同樣掛念你嗎?

每次做完呢個動作,我都問亞GU,甘樣,舒服少少嗎?

舒服好多,GU仔甘講,可能真係有效啦。

忍不住又多想一次呢個動作,想多一次這個暗號,初時同GU爸拍拖的感覺又回來了……

是的,在任何地方,隨時掛住,隨時拎你出來,好好的放在心上,你都會感覺到我同時都在掛念你……

大宅

好媽媽勳章

好sweet呀
等我都教下大寶豬先
~~ pet : chili ~~★2寶 blog★

男爵府

Hi gu ma,

Your blog always make me have the same feeling as you----We love our lovely darling son very much, the relationship is so sweet & intimate! Hehe...so warm & touching as well!:loveliness:

Wow, "your secret code":lol is really 甜到爆!:lol

Let me share you "我和Hayes的secret code":lol :

我和Hayes會眼貼眼, 0 距離:lol 凝望對方 幾秒,
Hayes會面帶小梨渦, 甜絲絲地笑....仿彿彼比意會著:
"濃濃的愛意, 大家都收到, 好正啊!":lol

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

大宅

:loveliness: 好sweet :loveliness:~~~好sweet :loveliness:~~

男爵府

gu 媽,

好喜歡睇你個 blog, 好多時都發人心省, 好有感覺, 亦好有啟發. gu 仔係你既教導下真係好鬼醒呢!

別墅

呢個動作代表咩呢?

sweet love.

原文章由 gu 於 07-9-7 16:07 發表
GU仔有句口頭蟬,時時刻刻都講,特別我不在之時,巨講得最多,就係:媽媽奶奶覺覺。

有時,巨根本不是肚餓想吃奶,更加不是想睡覺,呢句話,只係想講:巨真係好掛住我。

一向以來,亞GU都算好照顧,在我看來,好好。在婆婆爸 ...
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

大宅

同你們的感覺好特別,不見面,不多言,但感到濃濃而 "堅"的支持,一有累的感覺,就不其然想起你們,同路人不孤單。

多謝哂

大宅

原文章由 gu 於 07-9-11 08:48 發表
同路人不孤單。

of course...add oil...

gu ma..您轉左半職, right? 朝早仲洗唔洗帶囝囝返婆婆家? 我依家仲係日日揹囝囝返婆婆樹, 腰骨開始頂唔住, 劇痛, 坐係度痛, 半夜亦會痛醒..雖然佢有時肯行, 但行得慢, 或只行一段...要多頂一段時間....大家都努力!!

複式洋房

wow! so sweet.

For my little boy, now 1.5 yrs old, whenever he is about to sleep and I am besides him he will look at me and say "奶奶" , then he will laugh loudly himeself.

People around me always tell me I should stop breastfeeding him, like my mother-in-law, she said I should think of my own health too, since she thinks breastfeeding takes away lots of nutrient from mom. especially I have a miscarriage two months ago.....

Even my husband said I should give up breastfeeding before getting pregnant again. But each time I see how happy and enjoying my son is when breastfeeding, I just want to carry one for both of us!

禁止訪問

睛靈勳章

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊