論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我今日都interview 1個,想請來照顧我1歲囝,因為我未試過請姐姐,是頭1次interview. 姐姐係菲姐,上個僱主係大陸人。湊過NB3過月(由太太大肚到生完1年3個月),舊僱主父母來港幫湊,就唔要佢。佢自己鄕下有對twin,又同老公離了婚,要養家 。之前有HK經驗,完約照顧老人。再之前有SG照顧2歲,French 僱主,談吐ok,可能因為她是大學畢業吧,不介意我要reference check,可能心急找新僱主吧,乜都肯做,只係要求food allowance, 同自己煮食,放假想星期日,因為返church。我想星期六再見她,可能讓她看看我家吧,因為我未試過請工人,有乜situation question (情影題目)可以考姐姐,想請教?另外,有關外傭欠債/ part time 做傳銷之問題,點問可以試到又不會offensive? 另外,點樣試到佢是否喜歡你家,是否看即時反應?有朋友建議試工,是否合法?可行嗎?

別墅

回覆:thankyoutina 的帖子

Any help?

大宅

回覆:interview 菲姐

題外話:要求food allowance and自己煮食哩兩個point你會接受? 有food allow.仲要用你家煤氣煮食出喎,如果係,我只會准佢買飯盒

禁止訪問

禁止訪問

大宅

乜香港請可以返大陸工作?

甘而家係香港定大陸?

是否完約?如僱主不用,可否有僱主的推薦信?

公爵府

引用:題外話:要求food+allowance++and自己煮食

原帖由 tingtingword 於 14-04-08 發表
題外話:要求food allowance and自己煮食哩兩個point你會接受? 有food allow.仲要用你家煤氣煮食出喎,如 ...
我也不考慮比food allowance 同煮食,因1歲需要睇實,而且廚房冇咁多空間,比佢煮食,且又要多d時間佢自己預備3餐,太煩了。仲要出去買自己d餸呢!

別墅

回覆:joejoe828 的帖子

她大陸人前僱主是那些在港工作的專材,因她前僱主住薄負林。所以我其中1樣擔心係如果前僱主屋大,她們是嫌棄你屋細。要否帶她看看家環境?或不需要呢?

別墅

回覆:kathleenlee 的帖子

多謝提點,我會把重要的問題放在後面。

別墅

引用:Quote:原帖由+tingtingword+於+14-04-08+發

原帖由 Gmama 於 14-04-09 發表
我也不考慮比food allowance 同煮食,因1歲需要睇實,而且廚房冇咁多空間,比佢煮食,且又要多d時間佢自己 ...
有道理,本來food allowance 少少錢我唔介意,但花大多時間,忽略咗照顧bb就不太好。多謝提點。

男爵府

回覆 thankyoutina 的帖子

影幾張家中相或take a video of your home should be ok

男爵府

回覆 thankyoutina 的帖子

By the way, your baby is so cute!!!!!!!

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我覺得interview的作用只係比妳見下佢真人個樣順唔順眼,對答時大家真係溝通到,因為interview佢講到超級無敵對工作充滿熱誠都係假,我的經驗係佢永遠都要正式返工之後先會現真身比妳睇,佢班人個個都係影后

別墅

引用:我覺得interview的作用只係比妳見下佢真人

原帖由 HappyDay2008 於 14-04-09 發表
我覺得interview的作用只係比妳見下佢真人個樣順唔順眼,對答時大家真係溝通到,因為interview佢講到超級無敵 ...
咁又係。

男爵府

回覆:thankyoutina 的帖子

我諗佢对食好有要求,分分鐘食到妳窮,我唔会請呢類人!

公爵府

引用:Quote:原帖由+Gmama+於+14-04-09+發表我也

原帖由 thankyoutina 於 14-04-09 發表
有道理,本來food allowance 少少錢我唔介意,但花大多時間,忽略咗照顧bb就不太好。多謝提點。

...
因我自己小朋友仲細,知道有d野唔就得工人太多,有時比佢整個炒飯,由頭到冼埋,未計買餸,另要煲飯,都搞成兩個鐘,我冇咁多時間比佢享受家鄕風味,除非我d小朋友已十幾歲,好獨立。

別墅

引用:我諗佢对食好有要求,分分鐘食到妳窮,我唔

原帖由 lawpoohpooh 於 14-04-09 發表
我諗佢对食好有要求,分分鐘食到妳窮,我唔会請呢類人!
好有道理,我無繼續interview她,星期五,六,日都約了其他菲姐。我今晚要整理吓D問題,做好interview嘅準備。

男爵府

可能佢上手boss好刻薄呢。如佢background ok,interview問清楚佢食有乜要求。可能只係煮小小家鄉菜呢,可能上手日日杯面呢

珍珠宮

thankyoutina 發表於 14-4-8 19:51
我今日都interview 1個,想請來照顧我1歲囝,因為我未試過請姐姐,是頭1次interview. 姐姐係菲姐,上個僱主 ...

好耐之前答過, 参考吓:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=687624&forum=16#11610485

post no. 9 and 17

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢特別要求Food Allowance, 咁同你煮飯時, D飯煮多D, D餸又煮多DD, 咁你實食剩架, 唔通你碟碟清光照鏡咩? 咁即係有飯有餸啦. 你的Food Allowance錢可淨袋.

首頁

尾頁

跳至