自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

同呀B 攞出世紙時英文名用咗 Chan, Siu Ming Happy (例子ONLY), 噤將來同佢申請其他國家嘅(例如出國讀書), Last name = Chan, First/given name = Siu Ming, Middle/other name =Happy...噤如果我想用Happy as first name, 係唔係要攞過張出世紙改返個次序 :Chan, Happy Siu Ming ??? 定係我填FORM 時自己填 first name = Happy 就可以???

伯爵府

回覆:手指仔 的帖子

From what I understand there's no such thing as a middle name in HK birth certificate therefore Siu Ming Happy is considered to be the first name. Using this logic if your name is Happy Siu Ming then your first name is Happy Siu Ming not just Happy.

Correct me if I am wrong but I asked the same question when I applied for my child's birth certificate.

子爵府

BK Milk勳章

回覆:BB 英文名放出世紙次序問題..

我出世紙有英文名, 同埋外國護照排法都係 Chan, Happy Siu Ming 咁囉

lazylake  我個囝都係咁排  發表於 14-4-23 00:33

子爵府

BK Milk勳章

你申請香港護照定外國護照呀? 我見加拿大個d 會俾你自己選擇點排個名。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 Babybaby120 的帖子

加拿大..

子爵府

BK Milk勳章

引用:回覆 Babybaby120 的帖子加拿大..

原帖由 手指仔 於 14-04-22 發表

加拿大..
佢有一欄係你寫出世紙個全名, 一欄係你想passport 個名係點排或者加英文名嘛, 如果出世紙轉名好似要律師樓搞?

男爵府

Babybaby120 發表於 14-4-22 16:23
你申請香港護照定外國護照呀? 我見加拿大個d 會俾你自己選擇點排個名。

...
噤即係我申請時用CHAN, HAPPY SIU MING 都得???

男爵府

引用:Quote:原帖由+手指仔+於+14-04-22+發表回覆

原帖由 Babybaby120 於 14-04-22 發表
佢有一欄係你寫出世紙個全名, 一欄係你想passport 個名係點排或者加英文名嘛, 如果出世紙轉名好似要律師 ...
咁我想問下英國passport要點排?

子爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:Babybaby120 發表於 14-4-22 16:23

噤即係我申請時用CHAN, HAPPY SIU MING 都得???
你要先跟出世紙個名再填返你想個名點排, 我相信應該得,不過我未同bb 搞加拿大入籍, 你係入籍定申請passport?

男爵府

入籍...唸緊好唔好同佢攞過張出世紙,好似唔夠11歲唔使律師...

子爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 手指仔 於 14-04-22 發表噤即

原帖由 Babybaby120 於 14-04-22 發表
你要先跟出世紙個名再填返你想個名點排, 我相信應該得,不過我未同bb 搞加拿大入籍, 你係入籍定申請passp ...
我記錯喎, 好似係申請入籍個張form 可以排過

子爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 Babybaby120 於 14-04-22 發

原帖由 one7892008 於 14-04-22 發表
咁我想問下英國passport要點排?
我唔知喎, 我估應該都一樣? 加拿大都跟英國個套

大宅

你可以打CHAN HAPPY SIU MING, 我自己HKID 都係, 但我係外國出世,

但係, ALMOST 所有機構, BANK STATMENT , ATM CARD, CREDIT CARD, INSURANCE ETC,
都會自己幫我調過個次序
變做CHAN SIU MING HAPPY

搞到好Q 煩, 有時政府野要住址証明, 會好煩, 因為個名唔係100% 相同.....

所以, 你自己諗下點排LA

男爵府

回覆 saula 的帖子

就係怕呢個問題..本身我出世紙無"HAPPY",後來攞成人身分證加咗上去,所以有D用出世紙攞嘅嘢就出事...試過差D上唔到飛機,所以唔想呀B都係噤煩...但C6又好堅持要有SIU MING....

子爵府

Happy Chan 唔要SlU MlNG會唔會冇咁煩?

mydearson  agree  發表於 14-4-22 18:21

翡翠宮

小朋友夠數換小童身分證/ 11 歲換少年身分證/ 夠18 歲換成人身分證時免費改埋次序,之後再改hk passport 已經夠。birth cert 改唔改都okay. 因為你填移民/ 出國留學時要睇埋你香港資料(passpoart 主要),不過之後你其實可以移民後未出passport 前改。如果你siu ming happy chan 填做 happy siu ming chan 文件上次序唔同鬼佬會唔接受,不過現實生活上佢見到你個chinese name 咁長會自動跳去佢識讀個英文名 。出去讀書,畢業cert 印咩名可以request. 香港好多機構都好鬼無謂同我first name 同middle name 掉轉,我諗香港無咩所謂。

大宅

回覆:手指仔 的帖子

Chan, Siu Ming Happy 無問題喎
我除左出世紙,其他hk id Canadian passport drivers license etc全部都係咁寫
Siu Ming Happy全部都係first name
外國人唔會叫人middle name, 所以Siu Ming or Happy都一定唔係Middle name

公爵府

引用:Quote:Babybaby120 發表於 14-4-22 16:23

我係澳洲.我都係咁樣排

jelly208  我囡都係咁排,咁樣d鬼佬就唔再叫錯名。

佢哋會將 Chan siu Ming happy, 叫咗 siu Chan.  發表於 14-4-22 18:19

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Happy Siu Ming Chan

侯爵府

引用:同呀B 攞出世紙時英文名用咗 Chan, Siu Min

同呀B 攞出世紙時英文名用咗 Chan, Siu Ming Happy (例子ONLY), 噤將來同佢申請其他國家嘅(例如出國讀書), ...
我abc 朋友個英文名係chan annie bonnie (not real name ,sample only )
另一個朋友係chan annie
Siu ming 唔係必須要出現係名字上

首頁

尾頁

跳至