懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有幾個問題想問各位,
1, 食野個胃又唔舒服,唔食又餓,點算,飲奶,豆奶仲衰點攪。
2, 飲清水,滾水簡直想次次都作嘔,可以飲咩,又唔太甜。
3, 腰背痛可以點舒緩呀?
真係仲辛苦過乜,周身忽忽都唔舒服咁,有時仲突然見暈。

大宅

要少食多餐,系易頂胃唔舒服。清水可以轉飲檸檬水。腰背痛要多D活動下,唔好保持一個姿勢太耐。過左頭3個月會好少少。十個月好快過,接落黎湊阿B仲辛苦。做女人系咁嘞,撐住

複式洋房

引用:要少食多餐,系易頂胃唔舒服。清水可以轉飲

原帖由 bubblehung 於 14-05-07 發表
要少食多餐,系易頂胃唔舒服。清水可以轉飲檸檬水。腰背痛要多D活動下,唔好保持一個姿勢太耐。過左頭3個月 ...
仲辛苦

複式洋房

係咁架喇,我自從知道自己 bingo 左之後,基本上冇一餐完成到一半
完成到 1/3 都算係咁,明明餐飯正正常常,放落口都會覺得唔同味
再唔係第一啖落肚就嘔,我都投晒降
正餐食唔多但又成日肚餓,係無論飽同餓個胃都係拿住拿住咁
我正餐主要食粥粉麵,濕濕地易入口,另外買定個排包同餅乾係公司,餓就食少少
飲唔到水不妨試下沖利賓納,但沖淡 d 囉,真係好寡就沖茶飲啦,只要唔係濃茶就得

複式洋房

回覆:懷孕初期食又唔係唔食又唔係,好辛苦呀!

我都嘔到不似人形,工都返唔到,啱啱步入中期,以為好啲,係嘔少左不過胃氣頂到瞓唔到……… JM 話依家已經係蜜月期。湊b仲辛苦

大宅

我都係嘔到不成人形,尋日入左院打左兩支止暈止嘔,暫時無咁暈同作嘔,見到咁多JM係咁,大家一齊加油啦唯有

翡翠宮

試下飲檸檬水,對嘔有效用,如果成日頂住個胃就試下少食多餐

男爵府

我都覺辛苦 個胃頂住頂住 有時火燒咁 餓又食唔落 唔食又唔得 垃圾食物反而食得落 口味轉哂 我就冇嘔出來 只是成日作嘔 不分晝夜 要用止嘔手帶 腰酸背痛 頭暈暈 手腳冇力 尿頻 個人攰到淨係識痴實張床咩都唔想做 我份工仲要企 不過係兼職唔洗日日返 呢兩日生風癩請左病假 肚痛肚柯左幾日喇 又唔敢食藥 希望3個月後會舒服d啦 咁大個人終於見識到母愛既偉大!而家要少食多餐呀!逐啖食逐啖飲

大宅

個胃唔舒服食乾身野會好啲,例如多士,克力架
飲唔到清水我會飲清茶,例如紅茶,洋甘菊,薄荷。有人話薄荷唔好不過我覺得飲淡淡地唔怕掛。少食多餐。我都食咗好多碗公仔麵!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

頭三個月我都覺呀,我就少食多餐,而且凈系食D清淡嘅。
檸檬水可以止嘔,仲唔會覺得口淡淡。
我試過系出街時暈過一次,最好身邊有人陪伴。

水晶宮

可以試下飲檸檬水或者食蘇打餅~~

複式洋房

引用:我都覺辛苦 個胃頂住頂住 有時火燒咁 餓又

原帖由 sabrina_cherry 於 14-05-09 發表
我都覺辛苦 個胃頂住頂住 有時火燒咁 餓又食唔落 唔食又唔得 垃圾食物反而食得落 口味轉哂 我就冇嘔出來 只 ...
我同你一模一樣,又痾又嘔,胃似火燒,又頂住,四肢冇力,腰酸背痛,好辛苦呀!我連冲涼都搵chair 坐。仲有突然標汗暈呀!
我發現食酸辣米線有助胃口。

大宅

引用:有幾個問題想問各位,1,+食野個胃又唔舒服

原帖由 Monalisaj 於 14-05-07 發表
有幾個問題想問各位,
1, 食野個胃又唔舒服,唔食又餓,點算,飲奶,豆奶仲衰點攪。
2, 飲清水,滾水簡直 ...
嘢食真係要撞啱想食嗰刻身邊又有得食先舒服啲,不過想食嘅嘢隨時都變,好難搞。我會有少少餅乾、粟米片之類可以擺得又可以即刻食嘅食物旁身,雖然都唔鍾意食,但餓起上嚟塞啲落口都唔算好垃圾。
清水我都唔多飲到,有時會煲啲桂圓紅棗水,或者飲吓湯,但飲完湯我有時會嘔返晒出嚟⋯⋯
腰骨痛冇計,我只係搵機會坐吓按摩椅,不過其實都冇乜用。

大宅

我頭4個月都係咁,搞到瘦咗,咩都食唔到,想嘔又嘔唔出。嗅到飯味,抄餸味,連鐘意食的酸辣湯米線都想嘔,最得意係連見到隔離枱碟菜心都想嘔。瞓又瞓唔到。明明無乜飲水都成日口水成口泡咁,都唔知點捱過。不過之後就陀得舒服。
加油!哩個係必經階段,有唔舒服就係有反應,好事哩架!

複式洋房

我依家飲少少保礦力之後好似冇左咁攰。仲識肚餓,但突然成晚好想食火腿通粉,叫左老公起身煮,食左一半就訓,訓得舒服喇。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至