跳至

首頁

尾頁

大宅

glorialee923 發表於 18-5-7 23:21
請問我在填表過程遇到問題, 可以請教你嗎?因我今天問了幾間Agent, 我發覺佢地做嘅野我都應該做到。
...

表格只要是我先生填,我負責簽名。依個群組好多都係自己填,你如果遇到問題可以係到發問。相信好多人都樂意幫你的。

複式洋房

nataliebb12 發表於 18-5-8 02:34
表格只要是我先生填,我負責簽名。依個群組好多都係自己填,你如果遇到問題可以係到發問。相信好多人都樂 ...

謝謝! 你真幸福, 我調番轉係自己填,老公簽名(emoji)

複式洋房

回覆樓主:

想請教IMM1283 Financial Evaluation form 駛唔駛填呢?

大宅

畀面勳章

glorialee923 發表於 18-5-8 08:03
謝謝! 你真幸福, 我調番轉係自己填,老公簽名(emoji)

我同你一樣,我努力添緊form中,老公等簽名

複式洋房

dick_mui 發表於 18-5-11 09:00
我同你一樣,我努力添緊form中,老公等簽名

加油,我準備月底前寄出,希望一切順利!
你打算幾時過去定居?

大宅

畀面勳章

glorialee923 發表於 18-5-8 16:09
想請教IMM1283 Financial Evaluation form 駛唔駛填呢?

我無填,佢話如果有dependent既dependent先要
有錯請指正

大宅

畀面勳章

glorialee923 發表於 18-5-11 09:11
加油,我準備月底前寄出,希望一切順利!
你打算幾時過去定居?

我都打算今個月send出,下年暑假過去

大宅

回覆樓主

請教一下各位前輩, 文件送到香港visa office後,大家大概幾多個月收到DM 呢? 打算計畫一下時間安排。謝謝

大宅

kellyfan 發表於 18-5-11 13:16
請教一下各位前輩, 文件送到香港visa office後,大家大概幾多個月收到DM 呢? 打算計畫一下時間安排。謝謝 ...

Same status, case transferred to hk with body check and police certificate completed.
I am thinking how feasible it will be to leave hk in August though it is likely the case is not approved yet by that time, my agent said he can send the land paper over once received. Anyone had similar situation? Is this risky? Any areas I should be concerned? Many thanks for your kind help(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

dick_mui 發表於 18-5-11 09:38
我無填,佢話如果有dependent既dependent先要
有錯請指正

Thank you! 你會去加拿大邊度呀?

大宅

畀面勳章

glorialee923 發表於 18-5-12 14:26
Thank you! 你會去加拿大邊度呀?

應該會去calgary,你呢?

複式洋房

dick_mui 發表於 18-5-12 16:57
應該會去calgary,你呢?

Vancouver呀!

複式洋房

dick_mui 發表於 18-5-11 09:38
有錯請指正

明白! 咁IMM5532 不適用的部份係咪直接漏空?駛唔駛填N/A? 你有冇另外用紙詳述愛情故事呢?我見有人話要圖文並茂!

大宅

回覆樓主

我老公係加拿大公民,佢自己幫我申請,2月中遞申請,4月頭收到email話收到申請,有UCI no。4月中叫我去指定化驗所做體檢,4月尾收到通知去做良民証。我5月頭完成,暫時未有進一步消息,希望幫到你。

複式洋房

mrs.suen 發表於 18-5-19 23:50
我老公係加拿大公民,佢自己幫我申請,2月中遞申請,4月頭收到email話收到申請,有UCI no。4月中叫我去指定 ...

嘩...咁快嘅!半年都唔駛唔!

大宅

coolw2k 發表於 18-4-16 13:43
Yup, own submission by filling 4 forms, not hard, but you need to find time to prepare supporting.
I ...

我最近都收到封信問intention. 但我早在二月已出左來回機票,因為吾知幾時批(applied last Nov), 係咪如果要比機票,一定單程,若不是,便不要比?

別墅

回覆 lebelok 的帖子

我係8月尾交表,11月再補交文件(可能佢都當我11月交啦),最近都收到intention letter. 我地早係12月都買左來回機票返溫。因為小朋友係暑假先有長假,我地想去次長既睇下係邊區落地。係申請表中我地寫左希望2018尾、2019頭回加,所以我都唸住show張機票俾佢地睇返去再詳細選取落戶地方,雖然係來回機票,但都有心返去,只係會先細心選擇,到年尾至年頭再搬過去。

大宅

回覆樓主:

諗住暑假填表,請問DM後,有冇規定幾時要land呀,請指教

別墅

回覆 gin-mom 的帖子

驗身日後內一年,因為驗身過關,一年有效

大宅

SillyLiz 發表於 18-5-28 09:09
回覆 gin-mom 的帖子

驗身日後內一年,因為驗身過關,一年有效

tks liz [

首頁