6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題
人奶加奶粉B (日間人奶,零晨奶粉),半天內痾了4至5次,便便較水狀(見圖),昨天還噴屎,噴出黃色奶昔般的便便,份量像大人般,有問題嗎?很擔心呢!

大宅

回覆:kiukiuwzhoho 的帖子

應該冇問題架
我B果時都系咁
只要吾柯泡沫就得了

複式洋房

回覆:初生45天BB,大便水狀有問題嗎?有圖,慎入

昨天帶BB去睇醫生,醫生開了一些荳奶粉給他,一俾BB食,便便更水狀,所以昨天到現在,我都是全人奶餵BB,便便才正常一些,無咁稀了,但我無咁多奶,所以醫生先開荳奶粉給BB,以前是半人奶的,我怕BB唔夠飽,應唔應該餵返一半奶粉呢?但我怕功虧一簣,d便便又水狀返

公爵府

如果每日一次便便,應該都算正常!

複式洋房

今天有5次便便,放屁時一齊痾出來,正常嗎?

男爵府

咁似吽牙屎 我囝個幾月都有柯過吽牙屎 一日4-5次 持續左三日就無了

複式洋房

得45日大應該無咁早作出牙。
我覺得係有問題,腸胃敏感。我仔之前都試過,便便同你影個d差唔多,每餐食完無幾耐就屙,我仔屙了一個月睇左三次醫生,醫生話係慢性腸胃炎,食左豆奶都唔得,最後要餓一日,只飲粥水,之後食消炎藥同低敏奶,一星期後好返。
我當時都係唔夠人奶一半一半。醫生叫我唔可以飲鮮奶住,因為驚有些奶蛋白俾左bb. 同埋唔好經常飲魚湯住。

你bb 過兩日仲屙要再看醫生呀!!

複式洋房

唔好餵返奶粉,豆奶食兩日唔得,你試買低敏奶俾佢

複式洋房

我俾過一次荳奶佢食就更加水狀,咁我係咪應該再俾佢試下先?昨晚唔夠人奶,扭左成晚計,真係好心痛!
同埋我成日飲木瓜魚湯架,為左谷奶,咁我係咪都唔好飲住?
今天便便好似膏蟹咁\'傑\'左d,正常嗎?如果飲完荳奶都係咁,係咪要買低敏奶粉俾佢?邊隻牌子好,可以推薦下嗎?

珍珠宮

無人奶食奶粉,穩隻低敏奶粉

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

人奶會係咁架哦..

複式洋房

引用:我俾過一次荳奶佢食就更加水狀,咁我係咪應

原帖由 kiukiuwzhoho 於 14-05-15 發表
我俾過一次荳奶佢食就更加水狀,咁我係咪應該再俾佢試下先?昨晚唔夠人奶,扭左成晚計,真係好心痛!
同埋 ...
咁你買罐低敏俾佢食住先,你而家食開邊隻牌子奶粉?低敏可以試下s26 低敏,我個仔就因為當時又有濕疹又屙,所以食雀巢Alfare.
你飲住花生雞腳湯先啦

複式洋房

回覆:winyb 的帖子

我BB而家食初生美素力,但點解d人話食低敏奶粉時,要問過醫生先好食,係咪真係有必要?定自己去藥房買一罐返來試下就得?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得暫時都係正常架

珍珠宮

我BB出世當日就系屙水狀便便,系好正常既。

複式洋房

謝謝各位jm,前幾天遇到一位人奶姑娘,她看過我bb的便便,說完全正常,餵人奶是較水狀的,所以叫我不用擔心,照往時一樣食正常奶粉,不用食荳奶粉,所以原來一直都是自己過份擔心,在此感謝各位jm給予的寶貴意見,謝謝你們!

首頁

尾頁

跳至