跳至

首頁

尾頁

大宅

我感到有些失望,覺得個政府唔係太support family,尤其single family income 的family .我並不是希望政府不停比優惠家庭,只是佢推出的預算案,真的會加重了family 負擔。
而且咪又係做就有錢人越來越有錢,比funding 做medical research , 咪即係益埋藥廠。唉!

大宅

回覆:car_li 的帖子

同埋由得大學自己定學費,都唔知有冇錢比d仔女讀,尤其如果係名牌大學:

大宅

覺得個政府唔係太support family,尤其single family income 的family--> agree

我都想有工做,搵到份可以COVER CHILD CARE EXPENSES的工很難,我地已經係唔開冷暖氣,唔出街食飯,老公返工帶飯踩單車出入,都唔知仲可以點慳

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 car_li 的帖子

[size=15.333333015441895px]”而且咪又係做就有錢人越來越有錢“

唔係啵,deficit levy 係擺明針對中高收入 d 人

我覺得政府有得 cut 就咩都 cut

大宅

回覆:Lower_Primary 的帖子

個預算案係咪一定會通過架?

咁多福利都cut哂,點解總要交咁多稅呢?

大宅

引用:覺得個政府唔係太support family,尤其singl

原帖由 kombi 於 14-05-14 發表
覺得個政府唔係太support family,尤其single family income 的family--> agree

我都想有工做,搵到份可以C ...
係呢,又加Petrol Tax, 唔通真係要揸小d車。但我呢到唔揸車好唔方便,焗住揸

男爵府

回覆:點睇個財政案

唉 睇完覺得對family好差 cut咁多野 tax又加喎!整係對有錢人好 reduce tax!

大宅

引用:回覆 car_li 的帖子”而且咪又係做就有錢人

原帖由 Lower_Primary 於 14-05-14 發表

回覆 car_li 的帖子
但係如果我冇記錯,個deficiency levy只是交2年,唔係permanent .所以有人話咁點解FBT B 由threshold 15減到10 係permanent policy. 唉

大宅

引用:唉 睇完覺得對family好差 cut咁多野 tax又

原帖由 ymkcandy 於 14-05-14 發表
唉 睇完覺得對family好差 cut咁多野 tax又加喎!整係對有錢人好 reduce tax!
同意,覺得直情唔想幫family , 如果我冇聽錯,我覺得Hocky昨晚的意思是生完bb的女人,應快快返去做嘢,唔好留底掛住湊bb.

kombi  你無聽錯,我聽到真想打鑊佢  發表於 14-5-14 18:56

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

car_li 發表於 14-5-14 10:38
我感到有些失望,覺得個政府唔係太support family,尤其single family income 的family .我並不是希望政府不 ...
我都未係好了解OZ既黨係點分,而家個統理係咪民主黨?
好似話民主黨LIKE CUT 褔利(慳錢),
工黨就LIKE 加 褔利(敗家),
咁2個黨輪流玩下咪平衡到.(安慰下自己)

其實我最怕佢CUT MEDICARE福利,

我地一家5口成日病,

要自己PAY好金呀.....

好驚過左黎D醫院/門診等褔利仲差過在HK.....

大宅

引用:Quote:car_li 發表於 14-5-14 10:38 我感到

原帖由 LilianLegend 於 14-05-14 發表
我都未係好了解OZ既黨係點分,而家個統理係咪民主黨?
好似話民主黨LIKE CUT 褔利(慳錢),
工黨就LIKE 加 褔利 ...
以後用medicare 睇醫生由原本唔使比錢到將會比每次7蚊。佢地叫medicare co~payment. 雖然7蚊好似唔係好多,但我兩個女都成日病,每次7蚊7蚊,加起都好多:money$$

男爵府

引用:Quote:原帖由 LilianLegend 於 14-05-14 發

原帖由 car_li 於 14-05-14 發表
以後用medicare 睇醫生由原本唔使比錢到將會比每次7蚊。佢地叫medicare co~payment. 雖然7蚊好似唔係好多, ...
同意!老人家成日睇 佢地仲慘

男爵府

引用:Quote:原帖由 ymkcandy 於 14-05-14 發表唉

同意,覺得直情唔想幫family , 如果我冇聽錯,我覺得Hocky昨晚的意思是生完bb的女人,應快快返去做嘢,唔好 ...
出黎做野 小朋友都要返childcare! childcare都唔平 之前我大女一星期返兩日centerlink補貼都要比$100一日

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 LilianLegend 於 14-05-14 發

以後用medicare 睇醫生由原本唔使比錢到將會比每次7蚊。佢地叫medicare co~payment. 雖然7蚊好似唔係好多, ...
睇一次通常會開幾多日藥?咁去到藥房可唔可以買多d藥?我而家都盡量自然療法,對身體同荷包都好d.....

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 car_li 於 14-05-14 發表以後

原帖由 LilianLegend 於 14-05-14 發表
睇一次通常會開幾多日藥?咁去到藥房可唔可以買多d藥?我而家都盡量自然療法,對身體同荷包都好d.....

...
呢度睇醫生和配藥係分開。
藥係要去藥房配,另外俾錢。

伯爵府

原帖由 jelly208 於 14-05-14 發表
呢度睇醫生和配藥係分開。
藥係要去藥房配,另外俾錢。
我知呀,但係配幾多日藥?

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 jelly208 於 14-05-14 發表呢

我知呀,但係配幾多日藥?
d藥係原裝packing, 配藥師會跟盒指示講你知點食,無話食幾多日。但抗生素就講明要食哂。

LilianLegend  many thx.  發表於 14-5-14 19:31

公爵府

基本上就系:乞衣dau 拿飯食!

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

基本上就系:乞衣dau 拿飯食!

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

畀面勳章

回覆:點睇個財政案

睇醫生要俾$7, 咁急症室呢?
若果急症室唔需要俾,d人咪走哂去急症?
我上次入急症,睇住有d人頭痛就咁去睇,俾咗粒藥食完就走人。錢都唔洗俾。

首頁

尾頁

跳至