興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無人知
呢棵係咩野,我食個果實,係甜唔酸既。佢附係我買個棵桂花到。
謝謝!

珍珠宮

畀面勳章

龍葵

含微毒,不要再吃

男爵府

回覆 dincat 的帖子

謝謝!

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

唔知咩都試食,
太危險,以後唔好,
真心的!:loveliness:

花花真美好!

男爵府

回覆 caca8j 的帖子

HEHE.......

謝謝
今朝我都比公記話
佢話您想知咩野味 LAM下算 LA!
唔好食丫
又唔知有無毒

caca8j  :lol  發表於 14-5-14 18:05

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

angelatin 發表於 14-5-14 15:45
有無人知
呢棵係咩野,我食個果實,係甜唔酸既。佢附係我買個棵桂花到。
謝謝!
是香港常見的野生植物"龍葵"(Black Nightshade)
又名:烏甜仔菜、黑鬼仔菜、黑珠仔菜、黑店仔子、 烏仔菜、烏子茄、白花菜、老鴉眼睛菜、天泡烏甜菜、天天果、黑天天、苦葵、苦菜、牛酸漿、水茄、天茄子、烏仔菜、野辣椒、黑茄子、野葡萄........

http://taiwanpedia.culture.tw/web/content?ID=6559
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

男爵府

回覆 wong2323 的帖子

THX!

伯爵府

回覆:請問有無人知係咩野黎既

其實我細個時真係係田度擇尼d果實尼食,係甜甜地,重係呀媽教話可以食,不過吾可以過量。

男爵府

anson2007 發表於 14-5-19 19:32
其實我細個時真係係田度擇尼d果實尼食,係甜甜地,重係呀媽教話可以食,不過吾可以過量。

...
THX!
我都上網 search 過, 都係話果實可以食, 但唔可以太多, 會肚痾既,
不過都唔知幾多個為之多

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

好彩無劇毒

首頁

尾頁

跳至