論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

唸住安排工人去家姐屋企good la,點知今朝同佢講、下午可能問完朋友問我乜佢可以住其它人到、合法?佢問點解吳放佢去宿舍或喺屋企、我同佢講宿舍污穢、上次我朋友工人帶蚤返屋企、好大件事、跟住佢話想喺屋企,我話吳安全、我家姐屋企有房多好啲!唉、有冇人有經驗提點下我?

水晶宮

畀面勳章

回覆:去旅行工人點算

你放她在你家姐屋企是齋住定要做家務?做家務是不合法的,她已問了朋友,所以不要冒險。

翡翠宮

我們去旅行,工人留在家做清潔。

大宅

回覆:Msagneschan 的帖子

住都唔得,合約寫明只可以留宿合約地址。不過lee d 其實唔講冇人知,佢冇所謂就話,但佢一開聲就話唔想就唔好,一係佢番宿舍前,你要佢响廁所換晒衫,所有野連袋要用滴露清潔,浸埋衫

別墅

回覆:marlou 的帖子

已問agent佢話住係冇問題、但法例係佢吳可以做嘢,跟著話啲工人會識做嘅!
即係點呀?我開頭唸住佢幫下手清潔or煮飯都ok!冇唸過佢咁反應

水晶宮

你家姐去你屋企,但不需要日日。

別墅

今日打去勞工署、係違法!吳博啦!thx all!
不過真是擔心呢!今次更加令我了解佢多左

別墅

Fyi,其實如果其它人屋企吳得、boarding hse都一様吳得咖

禁止訪問

回覆:Msagneschan 的帖子

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

去boarding house住都係違法,只不過D僱主肯俾$,工人又可以hea又唔使做,咪大家唔出聲lor。其實去幾日旅行姐,如果咁都唔放心留工人看屋,係心態上仲未適合請工人,咁驚唔應該全家去旅行。

別墅

回覆:5R2H 的帖子

你啱咖!可能擔心係多餘!亦明白疑人勿用,但偏偏就會唸左啲吳好嘅事!有時心態同實際需要可以平衡多好.
今次第一次出門、了解到法例要求、查詢勞工署時、提出了其實如果可否從正途手續向勞工署署長申請如特殊需要可否申請暫時住址變更(可提供相関機票)、亦𠄘諾不會要求工人在別處工作、及其暫住地址安排、但原來上年已經取消呢個申請!咁如果工人單獨在家、又吳識中文、受傷暈倒(呢啲實際需要時)作為顧主有責任照顧其安全、可以點做及處理、佢只說有勞保cover!唉!勞保只係$而家講人嘅安全!我都想照顧及保障顧員、始終即使不是旅行、仲有其他突發事件可能發生、如果勞工署能夠多加啲照顧實際需要就能夠多保障不單止顧員以及顧主嘅安全及責任承檐.
有感而發、互勉之!

大宅

應該只可以住係你屋企

首頁

尾頁

跳至