母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

全人奶13个月,每日埋身2次泵4次,但越泵越少,想餵得幾耐得幾耐,但係每次泵完得2安真係好失望,加上放工後要自己凑,無得再加泵,唔知点算,想揾人支持吓!同事見親我都叫我收工。。。好煩

別墅

回覆:矛盾中,想要正能量

你已經好叻,我個B得9個月,都係泵得2,3安!都係要補奶粉!前幾日去睇中醫想增奶,因想餵到1歲,點知仲比個中醫叫我唔好餵,又話我又返工又餵奶唔夠瞓,奶的質數不如不餵!我唔會理佢,我會繼續餵,餵到無奶先停!

別墅

回覆:fikay 的帖子

其實我無訂時間,只想盡力,餵吓餵吓就13个月,你都得架!加油!

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

樓主, 我跟你情況相同, 只係你勤力過我好多 , 你泵4次, 我懶, 泵1次, 真係好睇你有幾堅持啦, 若果仲有埋身, 不如開始比佢試下飲其他野, 飲水飲得好唔好? 要過渡 ga

個人經驗係自己努力堅持過就可以了, 我係去到後期泵兩日儲一餐奶隔日飲, 等佢過渡, 然後自己病一劑, 又係得番兩安, 就停泵了。畢竟在職媽媽都要分神工作, 餵到13個月真的真的不容易。如其擔心奶量, 又要放工自己湊, 就不如留多D時間, 同BB 玩多D啦。

不過, 我轉左早晚之後, BB 都好似未適應到, 一見到我就要入房啜奶

吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

大宅

回覆:矛盾中,想要正能量

我都同你地個case差吾多,
我就仲餵緊全人奶就快13個月,
阿b就仲未戒到夜奶,
每日4餐奶,2餐固體,
我就每日泵3-4次,
單靠左邊供奶,因右邊發過2次乳腺炎,
右邊依家奶量超少,
如果放假就全埋身,
其實我都想問減泵到早晚好嗎?
因公司同d同事其實一路都吾支持泵奶,
成日問都1歲啦,
可以餵奶粉啦,
收工吾使咁辛苦ma。
我就吾理佢地講咩,
要堅持比最好的比bb,
自己用食反時間泵奶,
都13個月了,
想多d時間同b玩,
同埋都有人奶媽媽話可以剩早晚埋身就得,
吾使再加泵,
有人試過嗎?

樓主我覺得你好勁,
可以另加泵4次,
每次要泵幾耐?
有幾多?

同埋,你地有無覺得泵奶時間開始長左,
同吾順呢?

ho-liday  無乜奶陣 lor  發表於 14-5-16 09:33

別墅

回覆:amy_hippo 的帖子

我每次泵20~30min...喺位泵,所以唔影響同事,但佢哋都成曰叫我收工,話依家D奶無營養,係水

其實我B都係啱啱減左中午補奶一个月,因為屋企人見佢食得落所以照補俾佢,所以我無減泵过,不過M後奶量大跌
至於飲其他嘢,我試緊鮮奶,不過始終曰頭唔係自己湊,無得要求咁多,依家早餐奶後加固體,希望慢慢轉埋固體,咁淨係下午茶一餐,希望捱到幾耐得幾耐

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

Chowandwoo 發表於 14-5-16 09:08
我每次泵20~30min...喺位泵,所以唔影響同事,但佢哋都成曰叫我收工,話依家D奶無營養,係水

其實我B都係 ...

D 人未餵過, 真係無我地咁上心, 我個同事餵到7個月, 話無營養停左, 仲叫我唔洗花心神去泵, 之後, 我繼續泵.... 有一次佢竟然同我講, 飲多D人奶真係好D ga .... , 用行動証明啦! 反正你無影响同事。

我通常係放假時係佢面前啜, 用紙包果D, 如是者試左成個月, 突然有一次放入口就啜, 慢慢啜多左, 仲識埋用飲管

我試過放入奶樽, 死都唔肯飲
吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

別墅

回覆:Chowandwoo 的帖子

你真係好勤力!我仔仔12個半月、全人奶、每日早晚埋身、中午係公司泵一次、自從 M 定期來返後、每次 M 後奶量都跌、不過1歳後仔仔係我返工時唔肯再飲泵奶、我泵奶無壓力!泵奶只用來開麥片、但佢仍愛埋身!
我覺得你不防考慮下慢慢用其他野代替奶、如水、果汁、湯!早晚 keep 埋身再減泵等自己輕鬆些、又多些時間陪 bb!

別墅

回覆:pandamao 的帖子

勤力,因為窮囉!同埋我係响公司同趁BB瞓左至泵,放假就埋身,所以唔影響陪BB。
今日c6同我講社6299問有冇諗住幾時轉奶粉,話驚BB唔夠營養!好在c6話轉都轉食飯啦!唉。。。一路以為6299好支持,点知都係咁諗!更多左一分壓力

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊