興趣嗜好

跳至

首頁
23456...65

尾頁

男爵府

呢排跑得疏咗短咗,尋晚跑十零K今日肌肉都有d酸。

別墅

回覆:跑步討論區

我今早已完成任務,我也怕熱,溫度太高,流失水份多,身體會喊停,所以我習慣天光就開步跑。

伯爵府

Cheeselover 發表於 14-6-15 00:09
我今早已完成任務,我也怕熱,溫度太高,流失水份多,身體會喊停,所以我習慣天光就開步跑。

...
為咗補水, 入夏之後唯有跑城門河, 科學園, 馬鞍山長廊呢啲有水機路線, 免得拎住個大水樽咁唔方便.

今朝原本想跑多一轉, 不過打風落雨, 決定比個藉口自己休息一天...

男爵府

回覆 遙遙爸爸 的帖子

我就剛睇完英格蘭對意大利。。。

大宅

今朝濕跑!天氣也涼一點!唯一壞處濕曬!

男爵府

10K曬命跑

遙遙爸爸  好勤力!!  發表於 14-6-16 18:45
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

別墅

大家好呀!
我都係為健康 HEA 住跑的一群

別墅

大家好勤力呀,我自從2月全馬後因傷己無練過了

男爵府

回覆 dickyyim 的帖子

依家係hea d,遲D有比賽就唔hea得lu。

男爵府

回覆 mcdullng 的帖子

點傷?小心呀!長跑長有。

別墅

回覆:Prairie 的帖子

小腿內側骨跑得多有刺痛的感覺,同去年一樣,去年都有睇骨醫,話骨膜炎,睇了幾個月物理治療。今年又係甘,抖了3個月,跑返2個星期,又痛過。現在又抖過,睇波,抖暑算。

daojun  可以參加一些跑步班執執佢,例如長跑網,有免費新丁班。  發表於 14-6-27 08:33
daojun  我唔係專家,不過都有10年跑齡。最大機會是跑姿或跑鞋。  發表於 14-6-27 08:32
遙遙爸爸  祝早日康復!!  發表於 14-6-18 14:43

別墅

小腿內側曾經也發生類似問題,與其它師兄交流過,可能是跑姿不正確(也可能跑鞋問題),小腿骨承受過大壓力,更有師兄笑我跑得少,後來我跑多咗(因為賽事),把重心移前,讓腳掌受多一點力,就無事。骨膜炎大都發生在腳跟或腳眼地方,炎症一般2-3週會無事。

男爵府

普通炎症,可在跑完後浸冰水,最長廿分鐘,會好好多。

男爵府

今晚hea跑咗12K,熱到痴根!

遙遙爸爸  我尋日朝八點大雨下出發, 2k後又出猛太陽, 焗到癲, 6k收工...   發表於 14-6-19 09:17

伯爵府

回覆:Prairie 的帖子

我屋企人聳勇我參加一個16.8K的比賽,10月尾在澳門舉行!

我跑左步剛好一年!以前從不運動!一年間參加過大概10餘個大大少少10K跑步比賽,但從未跑多過10K! 自己其實5想咁大挑戰,不過屋企人想我一齊去,佢地叫我用4個月時間加強練習,可試下挑戰自己!

想請教各位高手,如果我要由10K跑多6.8K, 如何加強訓練才好?我要在比賽前,已經跑到16.8K嗎?

我現在跑步,一般6-7K就收工!打算一星期加一K,循序漸進至10月!到時跑到幾多就幾多,跑5到就行返終點!樣衰但安全至上!

賽道還包括2條300幾級的長樓梯!真係體能一大挑戰!計劃夏天繼續keep住游水+跑步去迎戰!我這個策略,ok ma?

伯爵府

引用:今晚hea跑咗12K,熱到痴根!

原帖由 Prairie 於 14-06-19 發表
今晚hea跑咗12K,熱到痴根!
你通常幾點出發?

我會10:30pm之後,可能我只跑6-7K, 覺得又Ok舒服,可能時間太短才捱到!

我會一邊跑一邊聽歌,當日的工作帶來的壓力馬上一掃而空!

所以變態地喜歡跑步!完全進入另一個空間!

daojun  同意,跑步絶對可以減壓!  發表於 14-6-27 07:52

伯爵府

引用:小腿內側曾經也發生類似問題,與其它師兄交

原帖由 Cheeselover 於 14-06-18 發表
小腿內側曾經也發生類似問題,與其它師兄交流過,可能是跑姿不正確(也可能跑鞋問題),小腿骨承受過大壓力 ...
我剛開始跑步一個月,腳踝會痛!后來屋企人話我對波鞋5掂,買一對新的就冇事!

我也試過小腿前面肌肉寃,但跑完用手按下幾,以後再冇痛過!

不過,我跑區區幾K, 對你地黎講好濕碎!我小學雞,還是不在高手前多咀。

伯爵府

回覆:cheapbombom 的帖子

我老公想參加台北馬拉松!但屋企人話比錢去咁遠跑,何苦!

濟洲10月有跑步比賽!我同老公又想跟跑步個d旅行社去,心多多!有得食有得玩!但屋企人潑冷水,沒癮!

伯爵府

cheapbombom 發表於 14-6-19 06:45
我屋企人聳勇我參加一個16.8K的比賽,10月尾在澳門舉行!

我跑左步剛好一年!以前從不運動!一年間 ...
有4 個月時間, 到時你跑半馬都得!

你已經有10k底, 唔需要1星期加1k咁急, 去到8月先加里數都唔遲.

麻煩你比啲比賽資料, 我都有興趣!!

男爵府

回覆 cheapbombom 的帖子

嗱!我都唔係高手,只能share我自己experience,我由10K上半馬,感覺係容易嘅,不求成績只求完成係冇難度,果年跑渣打半馬前已經完成咗兩個半馬。

我唔記得用咗幾耐訓練,但要跟從每星期最多加10%里數的要訣,不要操之過急。

另外我自己習慣定training programme有長中短課,另加weight training,加里數就在長課加,以慢速完成,中距離就要以10K速度來跑,即tempo run,短課就是interval,間歇跑,我通常以400,800,1K為1cycle,每次跑四個cycle,用來訓練速度,不過如果你唔求成績,個人認為可以skip interval run。

如要做時間,有formula計算上面每種訓練嘅標準時間,近年心跳錶流行,多咗人用心跳率來Mon住表現,不過我個人並唔喜歡。

如可能,每課之間要有休息日,休息並非真正休息,要做下Weight Trg,Core Muscle Trg,拉下筋,踩下單車等,用下唔同組別肌肉,表面好似同跑步無關,但持之以恆會幫助慳力,減少受傷等。

長課之後一天,肌肉幾痛都好,盡可能跑一轉Recovery Run,不過亦有人話冇乜用。

其實跑步真係好多學問,跑落先知原來絕非簡單!

首頁
23456...65

尾頁

跳至