嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友2歲,想教她戒片,應該點做呢?
請教各位有經驗媽媽指導下,謝謝

複式洋房

我仔剛2歲,上星期開始同佢介, 依家有VV 都會去廁所苛, 開頭 1,2日全日唔著片,不停同佢講有VV 記得要同媽媽講,每隔15分鐘帶佢去一次廁所
回覆 bubupeipei 的帖子

您好bubupeipei, 每個小朋友戒片時間都有唔同,一般5歲之前就會冇賴尿嘅情況 。 其實戒片都係留意下小朋友大小便嘅時間,儘量喺同一時間安排佢去廁所,叫佢想去就同媽媽講,等佢減少要著片,又或整濕條片;另外臨訓前餐奶盡量調早少少餵,去左小便先訓覺, 第二朝一起身就即刻同佢去小便, 未必一下子就戒到片架,小朋友慢慢會適應到,加油!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

男爵府

引用:我仔剛2歲,上星期開始同佢介,+依家有VV+都

原帖由 cysckw0425 於 14-06-09 發表
我仔剛2歲,上星期開始同佢介, 依家有VV 都會去廁所苛, 開頭 1,2日全日唔著片,不停同佢講有VV 記得要同媽媽 ...
Thks !
剛剛試左2日,失敗了!痾左先講VV!

大宅

引用:Quote:原帖由+cysckw0425+於+14-06-09+發表

原帖由 bubupeipei 於 14-06-09 發表
Thks !
剛剛試左2日,失敗了!痾左先講VV!
堅持一段時間佢就識架啦,俾少少耐心

男爵府

我囝囝日頭係99家度,晚上就會接佢回家,假日都會在我家由我湊,我99好有自己一套,唔會同我配合一齊年用同一方法去幫囝囝介片,唉,好頭痛!

複式洋房

引用:+我囝囝日頭係99家度,晚上就會接佢回家,

原帖由 fifihon 於 14-06-10 發表
我囝囝日頭係99家度,晚上就會接佢回家,假日都會在我家由我湊,我99好有自己一套,唔會同我配 ...
咁你99係點?

複式洋房

引用:回覆+bubupeipei+的帖子您好bubupeipei,+每

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 14-06-09 發表
回覆 bubupeipei 的帖子

您好bubupeipei, 每個小朋友戒片時間都有唔同,一般5歲之前就會冇賴尿嘅情況 。 ...
想請教一下,bb7個月可開始train去廁所嗎?佢係男仔,如果train,咁駛唔駛小便要企喺度?

男爵府

BK Milk勳章

Sllui 發表於 14-6-10 18:30
想請教一下,bb7個月可開始train去廁所嗎?佢係男仔,如果train,咁駛唔駛小便要企喺度?

...
千其5好咁早教佢企喺度尿尿,因為大部分幼稚園都係坐喺度尿尿,宜家暫時教佢坐,等大啲,明白多啲野果陣先教企。
一家四口一同渡過開心的日子

男爵府

引用:Quote:原帖由+fifihon+於+14-06-10+發表我

原帖由 Sllui 於 14-06-10 發表
咁你99係點?
除光阿囝下半身,抱住佢係洗手盤半個鐘以上。

複式洋房

回覆:elaine819 的帖子

多謝分享,咁我train佢坐喺度先。

複式洋房

引用:Quote:Sllui+發表於+14-6-10+18:30+想請教

原帖由 elaine819 於 14-06-10 發表
千其5好咁早教佢企喺度尿尿,因為大部分幼稚園都係坐喺度尿尿,宜家暫時教佢坐,等大啲,明白多啲野果陣先 ...
謝謝

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Sllui+於+14-06-10+發表咁你9

原帖由 fifihon 於 14-06-11 發表
除光阿囝下半身,抱住佢係洗手盤半個鐘以上。
高難度動作

回覆 Sllui 的帖子

您好Sllui ,如果7 個月開始訓練小朋友去廁所去能會早左d,建議1 歲後先開始都可以呀!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

回覆:Angela@牛欄牌媽咪專線 的帖子

謝謝

Angela@牛欄牌媽咪專線    發表於 14-6-12 09:00

子爵府

elaine819 發表於 14-6-10 23:52
千其5好咁早教佢企喺度尿尿,因為大部分幼稚園都係坐喺度尿尿,宜家暫時教佢坐,等大啲,明白多啲野果陣先 ...

唔好介意, 我從事教育服務身邊好多都係教育界的, 以我見到, 幼兒/幼稚園好多都已經叫小朋友企係度去. 男廁已有企廁, 大家open dayinterview時不妨步參觀下

我兩個仔的讀的幼兒/幼稚園都係叫佢地企係度去, 女仔重會教佢地自己點樣撈起條裙坐上去,去完拿廁紙抹乾淨o.

題外話: 好多朋友問我點揀幼稚園, 其中一樣我會叫佢地睇既係廁所, 我會揀男女廁分開的 (即男女廁不可以是同一個門口入左去, 再用磚牆分開左右兩邊), 自細俾小朋友知道男女有野別, 男仔入男廁女仔入女廁, 已成為生活一部分, 日後就不用好辛苦去再教.

講返toliet traning, 我睇外國的幼兒成長教學論,唔需要比較或指定小朋友幾大就去start training, bb識自己坐低,企起身及行路自如, 又明白什麼是小便就可以試下開始. 我兩個小朋友都係18個月左右開始train, 約兩個月後成功戒日片.

男女train法有少少不同, 先講女仔. 唔需要用potty, 簡單買一個小童廁板放在大人廁板上面用就得.剛開始日頭不著片, 不斷同佢講急小便要帶媽咪去廁所, 唔好瀨尿, 亦唔好一開始就定時定候帶佢去試痾, 因為咁樣小朋友唔知急尿係咩感覺, 亦都唔知咩野係忍尿同瀨尿. 正常情況下頭2星期都會次次瀨, 唔好嫌麻煩抹地亦唔好放棄, 每次瀨尿後不斷話佢知咁樣就係瀨尿”(但唔好鬧佢), 抱佢去浴缸後唔好即刻同佢除褲洗pat, 等佢up住一陣(可以數20), 一直話佢知係呀, 瀨尿後up住唔舒服又臭 (我會除條尿褲俾佢聞返)之後先同佢沖涼換衫. 其實, 如果有意識的話, 瀨多幾次小朋友就知急尿感覺係點, 亦會慢慢在不知不覺間訓練緊佢地忍尿.一般過程係由瀨左先知, 到一路瀨一路行緊去廁所, 到行到半路先忍唔住瀨, 到最後係一除褲就痾個pat pat都未坐上廁板到(遇冷空氣會更急). 但相信最終都會成功.

到男仔, 除左廁板外(大便用), 建議要買多個尿兜. 我以前係買個小企凳放係大人廁所下面 (因幾年前未有尿兜賣),其餘做法一樣.

我支持去廁所係真係要入廁所, 如果為方便買個potty放廳, 小朋友就唔知道去廁所其實係一件好私人既事,唔俾外人睇得. 就算個potty放返入廁所, 另一個會出現既問題係, toilet traning要做兩次, 一次係potty, 一次係廁所入面既座廁. 在幼兒/幼稚園內, 見過唔少小朋友, 男既唔識企係度痾(因為未試過, 及見過尿毛兜係點, 埋到去會玩個尿兜多過去廁所), d好少少坐廁都肯去, 但十幾個男仔排幾格好多忍唔住排緊時已瀨左. 最差既情況都有, 就係唔識/唔敢上座廁痾, 喊到死一定要搵potty. 女仔問題就簡單d, 只得一個: 在家坐慣potty就唔識/唔敢上座廁痾.

男爵府

BK Milk勳章

因為老師,校長有解釋,佢地話k1男仔企喺度尿尿好容易痾濕條褲,小朋友比較難控制,一朝痾幾次尿尿,次次都痾濕,咪要帶好多條褲囉。同埋男仔要教佢企尿尿5係太難教,只要睇多啲爸爸,邊去邊講,好快學識。
一家四口一同渡過開心的日子

男爵府

引用:Quote:elaine819+發表於+14-6-10+23:52+千

原帖由 kufubaby 於 14-06-13 發表
唔好介意, 我從事教育服務身邊好多都係教育界的, 以我見到, 幼兒/幼稚園好多都已經叫小朋友企係度去. 男廁 ...
好多謝你咁詳細的分享呀!

我想請教下 :
1)需否先 train 大便,才train 小便?
2)你會否都有用凳仔做腳踏?

謝呀!

子爵府

elaine819 發表於 14-6-13 23:22
因為老師,校長有解釋,佢地話k1男仔企喺度尿尿好容易痾濕條褲,小朋友比較難控制,一朝痾幾次尿尿,次次都 ...
老師及校長應該係女性吧雖然我都係, 但因讀過相關課題, 其實男仔去企廁係有技巧的, 並唔係就咁企係度.
上身要微微向前傾, 手要逗住何B仔, 咁就唔會痾濕褲. 痾完重要教佢按兩下何B仔等尿尾滴埋出來.

子爵府

ZW1117 發表於 14-6-15 01:04
好多謝你咁詳細的分享呀!

我想請教下 :
1) 我無分開大小便, 兩樣一齊. 開頭係好頭痛 (真係一褲一地都係便便), 之後慢慢會好D, 褲有地無2) 我個係仔, 小便企係度. 大便時我抱上廁板後, 會放一張平時俾小朋友坐的膠凳仔佢浪腳 (日本城o個d). 但我唔會俾佢自己琴上去坐低.

首頁

尾頁

跳至