懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

我9月尾係養和開刀生咗囡囡, 感覺十分好, 歡迎各位準媽媽發問!

別墅

恭喜你! 祝你和BB身體健康!BB快高長大!
你是全身麻醉定半身麻醉呀?過程如何!痛唔痛呀!你幾多點入院...生完BB會唔會好想睡覺,睡了多少個鐘!
本人很怕痛和很怕住醫院,因為怕黑怕陌生地方!但我約了早上九點開刀,但未決定全身或半身!又怕開完刀會好眼瞓,成日係咁瞓,到夜晚瞓唔著!
請問你在醫院住了多少天,和幾多錢結賬呀?

大宅

請問養和多唔多人? 又多唔多自由行?

伯爵府

想問下要睇BB方唔方便? 食奶時係媽咪去BB房定係護士會抱BB出黎比媽咪餵?
仲有, 係唔係我地帶咩牌子奶粉去都ok? 因為聽人講政府醫院就有限既..但我估私家唔會管呢樣架可??

伯爵府

回應大家如下:

你是全身麻醉定半身麻醉呀?過程如何!痛唔痛呀!你幾多點入院...生完BB會唔會好想睡覺,睡了多少個鐘!

半身麻醉, 原本醫生話全麻好D, 但我想知道BB點出世, 所以堅持半身。麻醉師係我脊椎骨中間打針, 我就要好似蝦咁圈埋自己, 有D痛, 但可接受 (我是十分非常怕痛!). 跟住, 全身好暖, 然後隻腳無哂感覺, 不過我覺得好難呼吸, 好暈, 全身震, 仲嘔tim, 都幾辛苦!

不過你可以知道整個過程, 我仲聽到姑娘同醫生講BB個膊kick住我塊肌肉, 叫醫生cut開佢, 又見到BB抽出來, 雖然恐怖, 但絕對值得!

我手術3點, 4小時前要入院, 我下午2點半換好手術袍同著幭後就被推到手術室等麻醉, 3點手術, BB3點半已經出世, 之後醫生同我洗入面, 全部OK, 加休息陣等上房, 5點已經OK.

生完因為有打點滴, 都會想睡, 但由於會傷口痛同子宮收縮, 都會醒下睡下.

本人很怕痛和很怕住醫院,因為怕黑怕陌生地方!但我約了早上九點開刀,但未決定全身或半身!又怕開完刀會好眼瞓,成日係咁瞓,到夜晚瞓唔著!

其實會睡不著, 我都係, 但養和有獨立電視, 可以看下, OR 去BB房餵人奶, 如果餵人奶, 養和24小時都可以, 超級好!

請問你在醫院住了多少天,和幾多錢結賬呀?

我住5日4夜, 包括住8人房, 手術費, 醫生費 (包括產科醫生, 麻醉師, 兒科醫生), 藥費 共HK$56000, 需知道我產科醫生係頂級, 但只收我HK$25000, 如果你的醫生收平D, (like my friend's doctor only asked for HK$10000), 咁就不用5萬啦!

請問養和多唔多人? 又多唔多自由行?

都有呀, 我隔離就是啦, 但不多, 兩間8人房加埋16個中有3-4個啦, 但就真係好多不太乾淨的親戚走來走去.

想問下要睇BB方唔方便? 食奶時係媽咪去BB房定係護士會抱BB出黎比媽咪餵?

看bb非常方便同好, 任何時候(8am - 8pm)都可以透過玻璃房看, 人不多! 但最好係媽媽任何時間都可以推BB回房抱或餵奶, 咁BB爸爸同家人就可以抱啦!

不過手術第一日不能下床, 姑娘會推BB比你看

仲有, 係唔係我地帶咩牌子奶粉去都ok? 因為聽人講政府醫院就有限既..但我估私家唔會管呢樣架可??

如果係傳統奶粉, 醫院會提供, 如果醫院無, 你可以比醫院, 姑娘會開比佢飲, 好似我個女飲森永, 醫院無, 我就帶比醫院, 出院會比返你, 好好呀!

養和的姑娘好客氣, 好好, 雖然房就一般, toilet又一般, 但可以隨時看BB, 令人好舒服! 貴, 但好值得!

大宅

lymchau...妳好...我約了明年六月開刀...想請問 8 人房是否很迫?會好嘈嘛?可否講我知妳的醫生是誰嘛? thanks!!

伯爵府

lymchau
唔該晒你呀~
我仲想問下..係唔係開刀生..會無咁多惡露? 我聽人講醫生係聯針前會幫我地清埋...係唔係架?
我次次去覆診都唔記得問醫生呢點呀...
咁聽落養和都幾ok..我未試過住醫院..所以都有d 擔心呀..

大宅

lymchau,
首先恭喜你先!
我出年五月先至生, 都book左養和.
我想問吓, package 以外, 多唔多雜費要俾架?
thanks!

伯爵府

8人房就一人一張房, 一個櫃, 一張椅同一個好細的lcd電視, 要用head set聽的. 其實個位就d, 不過比起浸會, st paul, 我就覺得養和ok, 加上人人都關簾, privacy ok. 我都唔知隔離咩樣.

如果唔係假期, 都好安靜, 假期就非常嘈.

我個醫生是李健鴻醫生, 十分好, 十分勁, 佢係前醫學會主席, 雖然年紀大d, 但做手術完全無問題, 傷口無痕, 第二日傷口已經唔痛, 姑娘都話佢真係厲害! 佢以前成日上電視, 你見到實認得佢. 佢肯定係好好的醫生!

原文章由 Karma 於 07-11-6 01:30 發表
lymchau...妳好...我約了明年六月開刀...想請問 8 人房是否很迫?會好嘈嘛?可否講我知妳的醫生是誰嘛? thanks!!

伯爵府

問得好, 開刀真係無咁多, 我除左第一二日多dd外, 跟住已經好少, 一個星期已經無啦, 真係好!

我都係第一次住醫院呀, 原本都好担心, 但因為今次的覺得樣樣都幾好, 咪同大家分享下lor.

原文章由 CLK-MB 於 07-11-6 09:15 發表
lymchau
唔該晒你呀~
我仲想問下..係唔係開刀生..會無咁多惡露? 我聽人講醫生係聯針前會幫我地清埋...係唔係架?
我次次去覆診都唔記得問醫生呢點呀...
咁聽落養和都幾ok..我未試過住醫院..所以都有d 擔心呀.. ...

伯爵府

其實無mud雜費, package之外, 你要預醫生費, 麻醉師費, 兒科醫生費, 藥費 (我用左hk$1500左右, 除左藥, 我額外打左2支止痛針, 我怕痛呀!), 另外, 我個囡出生時用個pump, 收左hk$800. 其他無啦!

原文章由 dormom 於 07-11-6 09:18 發表
lymchau,
首先恭喜你先!
我出年五月先至生, 都book左養和.
我想問吓, package 以外, 多唔多雜費要俾架?
thanks!

伯爵府

lymchu
icic..咁我就唔駛準備太多產後衛生巾喇...呢d 野貴就唔貴..只不過買多左又無咩用咁囉..
你搵李醫生架? 我以為佢退左休無幫人接生添..我同我細佬出世都係佢接架..真係3x年前喇..
你咪話麻醉後有嘔既? 咁咪好辛苦囉?? 同埋, 打左針幾耐之後就開始下身無知覺??
仲想問下..護士有無教媽咪餵人奶??
唔好意思呀..咁多問題...

珍珠宮

回覆 #12 CLK-MB 的文章

我仲有問題呀! 我都BOOK 咗5月生呀, 但我估我一定會早, 如果係咁會唔會冇位架, 宜家係咪冇得簡房呀, 有乜就要住乜呀, 如係就要轉院呢? 我打算住2人房架,我驚到時冇呀!

伯爵府

我覺得2包已經好夠! 第一日姑娘會幫你換得比較密.

我叫李醫生唔好退休住, 等我生多個先, 哈哈!

係呀, 有嘔, 但係嘔左一次咁多, 嘔左仲無咁辛苦!

原文章由 CLK-MB 於 07-11-7 09:00 發表
lymchu
icic..咁我就唔駛準備太多產後衛生巾喇...呢d 野貴就唔貴..只不過買多左又無咩用咁囉..
你搵李醫生架? 我以為佢退左休無幫人接生添..我同我細佬出世都係佢接架..真係3x年前喇..
你咪話麻醉後有嘔既? ...

伯爵府

其實D房都幾緊張, 好彩幫我留到房, 如果唔係就要住2人房 (因為8人房好FULL), 我本來都想住2人房, 房費唔緊要, 但係醫生費及其他貴用都要差不多double, 咁我想, 算啦, mama住得差少少無問題啦, 最緊要囡囡無住得差就ok啦!

不過2人房好似無咁full, 雖然養和D房一向都比較緊張!

不用担心, 叫你醫生幫你跟緊D, 應該有房!

原文章由 bigbighei 於 07-11-7 11:21 發表
我仲有問題呀! 我都BOOK 咗5月生呀, 但我估我一定會早, 如果係咁會唔會冇位架, 宜家係咪冇得簡房呀, 有乜就要住乜呀, 如係就要轉院呢? 我打算住2人房架,我驚到時冇呀! ...

男爵府

我都book了養和, 但担心攞唔到8人房會失預算, 你當天幾點去check-in 架!

伯爵府

原文章由 lymchau 於 07-11-7 11:40 發表
其實D房都幾緊張, 好彩幫我留到房, 如果唔係就要住2人房 (因為8人房好FULL), 我本來都想住2人房, 房費唔緊要, 但係醫生費及其他貴用都要差不多double, 咁我想, 算啦, mama住得差少少無問題啦, 最緊要囡囡無住得差就o ...

係呀..我都係打算住大房咋..如果要住二人房..就爆晒 budget...醫生費同雜費都會貴好多...

我就二月尾生..希望到時有房喇.

男爵府

其實我想問下住2人房要大約多幾多錢埋單呀?

伯爵府

普通房──五日四夜HK$17,800
普通房──六日五夜HK$18,800
半私家房──五日四夜HK$25,200
半私家房──六日五夜HK$27,000
私家房──五日四夜HK$39,800
私家房──六日五夜HK$43,800
未產或產後延長住院 (包括房租及護理費):
普通房每日HK$1,000
半私家房 每日HK$1,800
私家房 每日HK$4,000

養和個web page 有講架..http://www.hksh.com/index.html
基本package 就係咁喇..但仲要睇埋醫生收費...

[ 本文章最後由 CLK-MB 於 07-11-7 20:47 編輯 ]

伯爵府

醫院要求手術前4小時到, 如果手術係早上, 前一晚就要住院啦, 但個晚不用計錢, packaga 由生個日開始計。

講得啱, 如果突然要住2人房, 肯定out budget.

原文章由 wannababy 於 07-11-7 12:03 發表
我都book了養和, 但担心攞唔到8人房會失預算, 你當天幾點去check-in 架!

首頁

尾頁

跳至