懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題,有左先發現自己有地貧! 都算,原來老公都有,已經驗過兩次血! 診所又打黎話要驗多次做基因測試,我勁擔心,唔知BB 有無事?
有無JM可以分享下,我擔心到飯都食唔落

複式洋房

回覆:地中海貧血

有無人可以比到建議我?

複式洋房

到11週做绒毛測試,1/4機會B B要成世輸血,3/4機會同你地一様輕/冇地中海good luck

複式洋房

引用:到11週做绒毛測試,1/4機會B+B要成世輸血,

原帖由 kaykay16 於 14-06-20 發表
到11週做绒毛測試,1/4機會B B要成世輸血,3/4機會同你地一様輕/冇地中海good luck

...
請問絨毛測試即係要點做? 大約幾耐知道結果? 我仲有2weeks 就到11週

翡翠宮

兩公婆有都唔一定表示bb一定有,係有一個幾率,唔好咁擔心住,睇下份報告點先

複式洋房

回覆:wahiuma 的帖子

姑娘話叫我地聽日再去抽血驗,我問佢唔係上次抽左啦咩? 佢話想抽多次驗清楚啲,話要做埋基因測試,要驗下我地係邊類型地貧! 仲要等一星期先知道報告!
姑娘叫我唔好擔心,但做媽媽點會唔擔心,我只係想BB 身體健康

男爵府

加油,
做人,5好難为自己

複式洋房

引用:加油,+

原帖由 nanaaixi 於 14-06-20 發表
加油,
多謝大家支持,好滾動

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 yonannie 的帖子

所以說婚前檢查or產前檢查好重要~

男爵府

我有做婚前檢查,懷孕前已經知自己有,老公無,有朋友兩公婆有,要詳細再驗,最後bb無事,所以放心

禁止訪問

複式洋房

引用:以我所知,地貧有兩類型,要父母都是同一类

原帖由 reimay 於 14-06-20 發表
以我所知,地貧有兩類型,要父母都是同一类BB先可能有事
希望你bb 無事
多謝你,我都希望BB無事!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

一定會冇事既,加油喇

洋房

我第一次抽血話我血容積低,懷疑我有地中海,就即刻叫我同先生去抽血檢驗,點知我先生係確診乙型地中海,而我係非乙型,所以醫生話我哋BB患重型地中海機會好微,除非基因突變,因為有分甲型,乙型,兩公婆同一型,咁BB有4/1機率患重型地中海,不過都要觀察到20周先較安全,近哩兩次去醫院都有照超聲波睇BB心臟有無發漲~所以唔洗擔心咁多,跟住醫院ge檢查喇~加油

別墅

回覆:SunnyT 的帖子

我今日都收到護士打電話比我話血溶積低,叫我老公要去抽血驗下。真係好擔心好煩

複式洋房

引用:我第一次抽血話我血容積低,懷疑我有地中海

原帖由 SunnyT 於 14-06-20 發表
我第一次抽血話我血容積低,懷疑我有地中海,就即刻叫我同先生去抽血檢驗,點知我先生係確診乙型地中海,而 ...
我都希望我地係唔同類型,要觀察到20週先知道? 咁咪要擔心好耐

大宅

引用:如題,有左先發現自己有地貧!+都算,原來

原帖由 yonannie 於 14-06-20 發表
如題,有左先發現自己有地貧! 都算,原來老公都有,已經驗過兩次血! 診所又打黎話要驗多次做基因測試,我 ...
有alpha beta 兩種,夫婦同一樣才有風險。如果出問題有經驗醫生都可看出,當時劉子健有講得好清楚,大概16同20週都見過他,他比意見時也很肯定。但我估這不同一般產檢,所以收費貴D。

複式洋房

回覆:yonannie 的帖子

想問吓政府會唔會幫我地驗?定係要自己去私家驗?

大宅

回覆:yonannie 的帖子

我老公有,我無,所以吾太擔心,但如果雙方都有既話小朋友就會有

大宅

引用:想問吓政府會唔會幫我地驗?定係要自己去私

原帖由 可羅米大人 於 14-06-21 發表
想問吓政府會唔會幫我地驗?定係要自己去私家驗?
我當時已屬intensive care, 政府驗過但回應唔清唔楚,我毫無信心,有去私家看。如無記錯,劉教授講如有問題有器官會發大之類,10幾週照過話唔似有問題,照結構再confirm。死人正苦問過知我睇完劉教授後期都冇乜check,問我攞返報告及問教授啲comment 就走得,我欏假等餐死就係匯報比正苦醫生,諗起都激氣

首頁

尾頁

跳至